Dopingovej kontrole sa vyhýba. Svetová rekordérka bude aj napriek tomu môcť štartovať na MS

Nigérijská atlétka Tobi Amusanová.
Nigérijská atlétka Tobi Amusanová. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. aug 2023 o 11:45

Uspela s odvolaním.

BUDAPEŠŤ. Držiteľka svetového rekordu v behu na 100 m prekážok žien Tobi Amusanová bude môcť štartovať na majstrovstvách sveta v maďarskej Budapešti, ktoré sa začnú už v sobotu.

Dvadsaťšesťročná atlétka z africkej Nigérie uspela s odvolaním voči dištancu od Jednotky pre integritu atletiky (AIU) za to, že počas dvanástich mesiacov trikrát vynechala dopingovú kontrolu.

Amusanová poprela, že by niekedy užila zakázanú látku. Dvojnásobná víťazka seriálu Diamantová liga v disciplíne 100 m prekážok mohla dostať zákaz činnosti až na dva roky, no po arbitrážnom konaní traja členovia odvolacej komisie rozhodli o jej oslobodení.

AIU posudzuje individuálne každý prípad športovca, ktorého dopingová kontrola trikrát v priebehu roka nezastihne na vopred ohlásenom mieste.

Jednotka pre integritu atletiky v oficiálnom stanovisku vyjadrila nespokojnosť s rozhodnutím odvolacieho orgánu.

"Sme sklamaní z tohto rozhodnutia a posúdime jeho zdôvodnenie. Potom sa rozhodneme, či využijeme svoje právo odvolať sa na Športový arbitrážny súd (CAS)," uviedla AIU na margo očistenia Amusanovej, ktorá sa musí do pondelka formálne prihlásiť na prekážkovú stovku žien v Budapešti.

Rozbehy v tejto disciplíne sú na programe vo štvrtok.

Tobi Amusanová na vlaňajších MS v Eugene stanovila v semifinále 100 m prekážok nový svetový rekord s časom 12,12 sekundy.

Vo finále dosiahla ešte o šesť stotín sekundy lepší čas, ale pre silný zadný vietor tento výkon neuznali ako nové historické maximum.

Amusanová získala po dve zlaté medaily na 100 m prekážok aj na Hrách Commonwealthu, Afrických hrách a africkom šampionáte.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dopingovej kontrole sa vyhýba. Svetová rekordérka bude aj napriek tomu môcť štartovať na MS