Hitler musel šalieť, keď nás videl, hovorili. Vydražili slávnu striebornú medailu

Luz Long.
Luz Long. (Autor: SITA/AP)
SITA|19. okt 2022 o 16:08

Luz Long našiel v Berlíne 1936 iba jedného premožiteľa.

LAGUNA NIGUEL. Striebornú medailu nemeckého reprezentanta v diaľke Luza Longa z OH 1936 v Berlíne vydražili v aukcii za viac ako 488-tisíc dolárov, čo je v prepočte približne 500-tisíc eur.

Podľa aukčného domu ide o najvyššiu sumu, ktorú kto kedy zaplatil vo verejnej dražbe za ocenenie druhej priečky.

Luz Long našiel v Berlíne 1936 iba jedného premožiteľa, bol ním Američan Jesse Owens, s ktorým boli kamaráti.

Uvedený cenný kov do dražby venovali rodinní príslušníci športovca, ktorý zahynul počas druhej svetovej vojny. Do aukcie vložili aj viacero ďalších spomienkových predmetov. Aukciami v minulosti prešli aj iné olympijské medaily z dávnejšej minulosti.

Zlato amerického basketbalistu Billa Russella z OH 1956 vydražili za 587-tisíc USD, jednu zo zlatých medailí spomenutého Owensa ešte v roku 2013 predali za 1,46 milióna dolárov.

Luz Long ako prvý gratuloval Owensovi k zisku zlata v Berlíne a na záver OH počas defilé športovcov spoločne vstúpili na štadión a ochotne pózovali fotografom.

"Chcelo to poriadnu guráž, aby bol môj kamarát," povedal na adresu Longu jeho konkurent Owens, atlét tmavej farby pleti.

"Mohli by sme roztaviť všetky medaily a poháre, ktoré som získal, nikdy by však neprekonali 24-karátové priateľstvo s Luzom Longom v danom okamihu na Olympijskom štadióne v Berlíne. Hitler musel šalieť, keď nás videl," hovorieval Američan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Hitler musel šalieť, keď nás videl, hovorili. Vydražili slávnu striebornú medailu