Svetovú atletiku hostia najmä veľké mestá. Košice boli výnimka

Zľava Štefan Daňo, prezident MKK a zároveň šéf organizačného tímu MS v polmaratóne 1997, prezident IAAF primo Nebiolo a gen.sekretár IAAF István Gyulai.
Zľava Štefan Daňo, prezident MKK a zároveň šéf organizačného tímu MS v polmaratóne 1997, prezident IAAF primo Nebiolo a gen.sekretár IAAF István Gyulai. (Autor: Archív Š.D.)
Vladimír Mezencev|30. sep 2022 o 14:50

Spomienka na MS v polmaratóne pred 25 rokmi.

KOŠICE. Od VI. majstrovstiev sveta v polmaratóne v Košiciach síce už uplynulo štvrťstoročie (uskutočnili sa 4.októbra 1997), ale stále si udržujú primát: išlo o prvé a zatiaľ i posledné atletické podujatie svetového významu na území Slovenskej republiky. 

Veď o tituly svetových šampiónov v kategóriách jednotlivcov i družstiev zápolilo 146 mužov a 84 žien zo 45 krajín planéty.

Nečudo, že do Košíc prišli najlepší svetoví bežci na vzdialenosť 21 097,5 metra, ale aj dvaja najvýznamnejší funkcionári Medzinárodnej atletickej amatérskej federácie (IAAF) - jej prezident Primo Nebiolo, zároveň podpredseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a generálny sekretár IAAF István Gyulai.

Deň pred týmto veľkým športovým podujatím vtedajší prvý muž svetovej atletiky prevzal na pôde Univerzity Pavla Jozefa Šafárika z rúk jej rektora Dušana Podhradského diplom a medailu čestného doktorátu univerzity doctor honoris causa.

Nie náhodou, veď tento rodený Talian z Turína, bývalý skokan do diaľky, absolvent štúdia práva a politológie sa v roku 1961 stal prezidentom Medzinárodnej univerziádnej športovej federácie, ktorá je hlavným organizátorom svetových Univerziád. 

Favoriti naplnili očakávania

Primo Nebiolo na tlačovej konferencii v predvečer majstrovstiev sveta povedal: „IAAF prideľuje veľké športové podujatia hlavným a veľkým mestám. Košice sú preto výnimkou, ale pre nich rozhodla bohatá história dlhých behov, podpora mesta i Východoslovenských železiarní“. 

Na štart sa postavili všetci favoriti, konkrétne držiteľ vtedy najlepšieho času na svete na polmaratónskej trati Moses Tanui z Kene výkonom 59:46 min., ako aj obhajca majstrovského titulu Talian Stefano Baldini s osobným rekordom 1:00:58 hod., medzi ženami bola hlavnou favoritkou kenská bežkyňa Tegla Loroupeová so svetovým výkonom 1:07:12 hod.

Obaja Keňania splnili očakávania, i keď Tanui dobehol do cieľa „iba“ ako druhý, predbehol ho jeho krajan Shem Kororia, ktorého čas 59:56 min. bol o dve sekundy lepší.

Vynikajúci čas dosiahol aj tretí Cheruiyot – rovných 60:00 min.

Privítanie vzácnych hostí na košickom letisku: zľava: gen. sekretár IAAF István Gyulai, prezident MKK Štefan Daňo, prezident IAAF Primo Nebiolo  a primátor Košíc Rudolf Schuster.
Privítanie vzácnych hostí na košickom letisku: zľava: gen. sekretár IAAF István Gyulai, prezident MKK Štefan Daňo, prezident IAAF Primo Nebiolo a primátor Košíc Rudolf Schuster. (Autor: Archív Štefana Daňa)

V súťažiach mužov teda bolo všetko jasné: tri medaily sa stali majetkom Keňanov, rovnako aj v súťaží trojčlenných družstiev nenašli premožiteľa, keď finišovali v čase 2:59:54 hod.

Ďalšie poradie v kategórii družstiev: 2.JAR, 3:03:34 hod., 3.Etiópia 3:03:46 hod., 4.Španielsko, 5.Taliansko, 6.Japonsko... 17.Slovensko 3:12:21 hod. 

Rumunky prekvapili

V súťaží mužov to bol dovtedy najrýchlejší svetový šampionát v histórii. „Veľmi pekná a rýchla trať,“ lakonicky konštatoval vtedy držiteľ najrýchlejšieho času na polmaratónskej trati na svete Tanui.

Veď napríklad obhajcovi titulu Talianovi Baldinimu čas 1:01:01 hod. stačil iba na 9. miesto. 

O kvalitných výkonoch najúspešnejších na košickom mestskom okruhu svedčí aj to, že traja, vrátane štvrtého v cieli Ramaalu z JAR časom 1:00:07 hod. sa dostali do desiatky najrýchlejších svetových polmaratóncov, pričom Tanui v nej už kráľoval svojím časom 59:46 min., dosiahnutým v roku 1993 v Miláne. 

V súťaží žien podľa očakávania zvíťazila Tegla Loroupeová časom 1:08:14 hod., ale na veľké prekvapenie ďalšie dve priečky patrili Rumunkám Cristine Pomacuovej (1:08:43 hod.) a Lidii Simonovej (1:09:05 hod.).

Keňa získala šesť medailí

K prvenstvu Loroupeovej treba ešte dodať, že na svojom konte mala dve víťazstvá na maratóne v New Yorku v rokoch 1994 a 1995, ako aj titul svetovej šampiónky z MS 1995 v Göteborgu v behu na 10 000 m.

Štefan Daňo, v súčasnosti čestný prezident Maratónskeho klubu Košice so Zlatou plaketou IAAF, ktorú prevzal v roku 1997 za perfektnú prípravu a úspešný priebeh MS v polmaratóne.
Štefan Daňo, v súčasnosti čestný prezident Maratónskeho klubu Košice so Zlatou plaketou IAAF, ktorú prevzal v roku 1997 za perfektnú prípravu a úspešný priebeh MS v polmaratóne. (Autor: Archív Štefana Daňa)

Ťažko však predpokladať ako by na trati skončil jej súboj s vtedajšou svetovou šampiónkou Elanou Mayerovou z JAR (titul z MS 1994 v Oslo) a zároveň držiteľkou štvrtého najlepšieho výkonu na svete – 1:07:22 hod. Mayerová pre zranenie nohy odstúpila po absolvovaní cca 11 km.

Jedna krajina mohla v Košiciach teoreticky získať až osem medailí – po tri v individuálnych súťažiach mužov a žien a ďalšie dve v kategórií družstiev.

Najúspešnejší Keňania si vybojovali šesť cenných kovov. V súťaží mužov im síce všetko vyšlo na sto percent, ale u žien Rumunky obrali Afričanky o dve medaily.

Rumunky dominovali v súťaží družstiev, kde favorizované Keňanky odsunuli na druhé miesto.

Kolekcia kovov, získaných Rumunkami bola pestrá a bohatá – tri medaily, pričom každá inej hodnoty. 

Slováci síce neoslnili, ale...

Z kvinteta slovenských reprezentantov sa najviac očakávalo od košického rodáka Roberta Štefka, vtedy nášho najskúsenejšieho a najúspešnejšieho polmaratónca, ktorý sa právom mohol pýšiť výborným osobným rekordom 1:01:46 hod.

Solídny čas pred svojím premiérovým štartom na svetovom šampionáte dosiahol Petr Pipa (IAMES Bratislava) - 1:04:42 hod., vtedy už víťaz košického MMM z roku 1994.

Pipa však stále tvrdil, že jeho disciplínou je len a len maratón, ale zároveň dal slovo, že z našej pätice do cieľa dobehne ako druhý najrýchlejší, hneď za Štefkom.

Riaditeľ MMM Branislav Koniar (vľavo) s posledným košickým víťazom maratónu Róbertom Štefkom.
Riaditeľ MMM Branislav Koniar (vľavo) s posledným košickým víťazom maratónu Róbertom Štefkom. (Autor: TASR – František Iván)

Bez šancí na dobré umiestnenie však neboli ani Miroslav Vanko, Štefkou oddielový kolega z Dukly Banská Bystrica, Robert Petro (Bardejov) i Robert Šádek (UK Bratislava).

Žiaľ, Štefko na trati bojoval nielen so súpermi a kilometrami, ale i žalúdočnými kŕčmi, ale celkom úspešne, čo potvrdzuje aj jeho umiestnenie a čas v cieli – 29. miesto, 1:02:15 hod.

Do prvej polovice dobehol ešte Pipa na 73. pozícii časom 1:04:42. Umiestnenie ďalších reprezentantov SR: 84. Vanko 1:05:24 hod., 94. Petro 1:06:25 hod., 115. Šádek 1:07:51 hod. 

Čo sa týka našich žien – ani jedna z nich nemala skúseností zo štartov na MS v polmaratóne a od týchto debutantiek nikto neočakával žiadne zázraky.

S najlepšími časmi ešte pred štartom sa mohli pochváliť Ľudmila Melicherová 1:12:58 hod. a Alena Močáriová 1:13:26 hod.

Žiaľ, v cieli obe zaostali za svojimi osobnými rekordmi.

Zlatá pre prezidenta

Z úst hlavného predstaviteľa IAAF Prima Nebiola i skúsených vytrvalcov, ktorí prišli do Košíc zo všetkých svetových strán, na adresu našich organizátorov zaznievali len a len slová chvály.

„V takejto krásnej atmosfére sme ešte nebežali a tak skoro ani nebudeme. Boli to najkvalitnejšie MS od ich zrodu. Zaplnené košické ulice, neustále nás povzbudzujúce nám dávali krídla,“ povedal Nebiolo. 

Teda skutočne dosť dôvodov k spokojnosti organizátorov i všetkých Košičanov. Na tie chvíle nostalgicky spomína aj Štefan Daňo, jeden zo zakladateľov Maratónskeho klubu Košice, organizátora tohto nezabudnuteľného podujatia, jeho prvý prezident v súčasnosti s prívlastkom „čestný.“

2.	Po oficiálnom vyhlásení Košíc za dejisko VI. IAAF/VSŽ majstrovstiev sveta v polmaratóne Košice 1997 v Monte Carlu v roku 1995 prezident MKK Štefan Daňo podaroval prezidentovi IAAF Primovi Nebiolovi  zmenšenú kópiu známej sochy Arpáda Račku maratónskeho bežca, ktorá patrí už medzi neodmysliteľné dominanty metropoly východu.
2. Po oficiálnom vyhlásení Košíc za dejisko VI. IAAF/VSŽ majstrovstiev sveta v polmaratóne Košice 1997 v Monte Carlu v roku 1995 prezident MKK Štefan Daňo podaroval prezidentovi IAAF Primovi Nebiolovi zmenšenú kópiu známej sochy Arpáda Račku maratónskeho bežca, ktorá patrí už medzi neodmysliteľné dominanty metropoly východu. (Autor: Archív Š.D.)

„Cesta k určeniu Košíc za dejisko tohto svetového šampionátu nebola ľahká. V roku 1994 sme síce neuspeli v súboji s Palmou de Mallorkou, ale o rok sme už v Monte Carle mali dôvody k radosti iba my.

Členmi Rady IAAF, ktorá rozhodovala o pridelení majstrovstiev boli aj také slávne športové osobnosti ako Ukrajinec Sergej Bubka, Alberto Juantorena z Kuby i ďalší. Pred samotným hlasovaním sa ich snažili ovplyvniť zástupcovia ďalších miest, ktoré sa s nami uchádzali o dejisko tohto šampionátu.

Netajím, aj ja som sa s nimi stretol a som dodnes presvedčený, že som ich získal na našu stranu. Na nej však bol predovšetkým prezident IAAF a to určite malo vplyv na celé hlasovanie. Po návrate domov nás čakalo veľmi veľa práce, teda žiadne oslavy. Našťastie, stálo za nami vedenie mesta i hlavný sponzor – Východoslovenské železiarne," povedal Daňo.

Pochvala od Nebiolu

Veľa námahy si podľa neho vyžiadala rekonštrukcia celého okruhu, dlhého presne 21,0975 kilometra.

Za úspešným podujatím bola aj práca vyše 1200 dobrovoľníkov a nemožno nespomenúť ani tých – podľa odhadu – vyše 60 000 obyvateľov mesta a okolia, nadšene povzbudzujúcich všetkých na trati, bez ohľadu na farbu pleti či štátnu príslušnosť.

Majstrovstvá sveta u nás v Košiciach mnohých ich účastníkov akoby inšpirovali k vyšším métam. Tak napríklad Stefanio Baldini sa potom stal dvojnásobným majstrom Európy v maratónskom behu a olympijským víťazom v roku 2004 v Aténach,“ uviedol Daňo.

Náš rodák Róbert Štefko v roku 2000 v Malmä na polmaratónskej trati dosiahol čas 1:00:29 hod., ktorý zo slovenských bežcov nikto doteraz neprekonal a ťažko predpokladať, že v tomto desaťročí ho niekto zo Slovákov zlepší. Nuž, čo sa týka výkonu víťaza v Košiciach z roku 1997 Shema Kororiu, ten sa podarilo prekonať až o dvanásť rokov neskôr na majstrovstvách sveta v Birminghame,“ povedal Daňo.

Štefan Daňo získal vyznamenanie v podobe Zlatej plakety IAAF, ktorú prevzal z rúk Nebiola.

Ten neskôr poslal do Košíc list, v ktorom napísal: „Majstrovstvá sveta v polmaratóne boli mimoriadnym úspechom s vysokou úrovňou organizácie. Košice môžu byť hrdé na to, že sa úspešne dokázali zhostiť takejto pamätnej udalosti.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Svetovú atletiku hostia najmä veľké mestá. Košice boli výnimka