Gajanová splnila cieľ, na podujatí Diamantovej ligy prekonala národný rekord

Gabriela Gajanová.
Gabriela Gajanová. (Autor: TASR)
TASR, SITA|25. aug 2024 o 15:45 (aktualizované 25. aug 2024 o 16:25)

Víťazná Keňanka zaznamenala svetový výkon roka a pokorila aj rekord mítingu.

CHORZÓW. Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vytvorila časom 2:36,42 min nový slovenský rekord v behu na 1000 m.

Na nedeľňajšom mítingu Diamantovej ligy v poľskom Chorzówe zároveň zabehla nové osobné maximum a v pretekoch obsadila siedmu priečku.

Víťazstvo si pripísala Keňanka Nelly Chepchirchirová, ktorá zaznamenala časom 2:31,24 svetový výkon roka a pokorila aj rekord mítingu.

Gajanová držala aj predošlý národný rekord 2:38,6 min, ktorý sa jej podarilo dosiahnuť vlani v auguste na bronzovom mítingu v Berne.

Dvadsaťštyriročná Slovenka absolvovala v prestížnom seriáli svoj siedmy štart, všetky predošlé bežala na 800 m.

Gajanová splnila základný cieľ, s ktorým na prestížne podujatie išla.

“Veľmi rada by som posunula slovenský rekordný čas aj na kilometrovej vzdialenosti. Môj ďalší cieľ je zdolať čo najviac kvalitných pretekárok a vybojovať si čo najlepšie umiestenie," povedala ešte pred odchodom do Poľska.

Pre semifinalistku nedávnych OH 2024 v Paríži a vicemajsterku Európy 2024 na 800 m Gajanovú (AK ZŤS Martin/VŠC Dukla) je to ďalší slovenský rekord, v olympijskom semifinále nedávno posunula historické maximum na 800 m na 1:58,22.

"Preteky mi nevyšli úplne podľa predstáv, ale nie som ani sklamaná. Je to iný beh, polovicu pretekov som bežala prakticky sama. Aj keď je to v porovnaní s osemstovkou len o 200 m navyše, treba to bežať trochu inak. Slovenský rekord sa mi podarilo vylepšiť, takže spokojnosť. Teší ma, že som si znova mohla v Diamantovej lige zmerať sily s najlepšími na svete, hoci v netradičnej disciplíne,“ zhodnotila 24-ročná Gajanová pre STVR.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Gajanová splnila cieľ, na podujatí Diamantovej ligy prekonala národný rekord