Manželia Zátopkovci by sa dnes dožili stovky. Google im venoval titulku

Filmoví Zátopkovci (Václav Neužil a Martha Issová).
Filmoví Zátopkovci (Václav Neužil a Martha Issová). (Autor: LUCKY MAN FILMS)
SITA|19. sep 2022 o 14:50

Narodili sa v rovnaký deň, olympijské zlato získali v rozpätí niekoľkých minút a spolu prežili viac ako 50 rokov.

BRATISLAVA. Narodili sa v rovnaký deň na rôznych miestach, svoj život zasvätili atletike, ako manželia spolu prežili viac ako 50 rokov a v rovnaký deň získali zlaté olympijské medaily vo farbách Československa.

Emil Zátopek a Dana Zátopková (rod. Ingrová) by sa v pondelok dožili rovnej stovky.

Obaja sú už v atletickom nebi, keďže štvornásobný olympijský šampión v behu na dlhých tratiach odišiel na večnosť v roku 2000 a vo svojich časoch skvelá oštepárka ho nasledovala o 20 rokov neskôr.

Skutočnosť, že šlo o výnimočnú dvojicu športovcov, podčiarkuje fakt, že pri príležitosti nedožitých stých narodenín im svetoznámy internetový vyhľadávač Google venoval svoju pondelkovú titulku.

Emil Zátopek bol elitným vytrvalcom v štyridsiatych a päťdesiatych rokoch minulého storočia. Rodák z Kopřivnice na OH 1948 v Londýne získal zlato na 10 000 m a striebro na polovičnej vzdialenosti, o štyri roky neskôr v Helsinkách bral najcennejší kov pod piatimi kruhmi na 5 aj 10 km, ale aj v maratóne.

Maratónsky beh ovládol dokonca pri svojej premiére na tejto vzdialenosti. Zlato z 5000 m dosiahol 24. júna 1952, v rovnaký deň ovládla olympijskú súťaž oštepárok jeho manželka Dana. Ich víťazstvá pritom delili iba minúty.

Dana Zátopková získala medailu aj na OH 1960 v Ríme, kde si vybojovala striebro. Emil Zátopek získal na ME trikrát zlato a raz bronz, Dana Zátopková sa stala dvakrát kontinentálnou šampiónkou.

Emil Zátopek sa na vrchol dostal zásluhou tvrdých tréningov. Často sa pripravoval nie v špeciálnej bežeckej obuvi, ale s ťažkými vojenskými topánkami. Tvrdil, že pri pretekoch mu to dodáva pocit ľahkých nôh.

Medzi špeciálne tréningové metódy u neho patril aj beh so záťažou - manželkou Danou na chrbte.

Do svojich tréningov tiež zaradil dovtedy neznáme "intervaly". Keď s bežeckou kariérou končil v roku 1958, tréningy úsekov boli už nedeliteľnou súčasťou prípravy vytrvalcov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Manželia Zátopkovci by sa dnes dožili stovky. Google im venoval titulku