Semenyová zmenila názor, na MS bude štartovať aj svetový rekordér

Caster Semenyová.
Caster Semenyová. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. júl 2022 o 09:50

Svetový šampionát sa uskutoční v americkom Eugene.

BRATISLAVA. Juhoafrická atlétka Caster Semenyová sa objavila v nominácii na MS v Eugene na trať 5000 m. Dvojnásobná olympijská šampiónka v behu na 800 m sa tak môže predstaviť na vrcholnom podujatí prvýkrát od roku 2017.

Semenyovú zasiahla zmena pravidiel Svetovej atletiky, ktorá obmedzuje štart bežcov s vysokou prirodzenou hladinou testosterónu v tele.

Na stredných tratiach by momentálne mohla štartovať iba v prípade podstúpenia hormonálnej liečby, čo odmietla.

Proti novému pravidlu neúspešne bojovala na Športovom arbitrážnom súde (CAS) a podnet podala aj na Európskom súde pre ľudské práva.

Doteraz odmietala aj presun na trať 5000 m, na ktorej obmedzenia neplatia, no objavenie sa jej mena v nominácii môže naznačovať, že zmenila názor.

Šampionát nevynechá ani nórsky atlét Karsten Warholm. Svetový rekordér v behu na 400 m cez prekážky má za sebou zranenie stehna. Do štartu šampionátu (15. júla, pozn.) však chce byť pripravený a obhájiť zlato z Dauhy 2019.

Rodák z mesta Ulsteinvik sa zranil hneď pri svojom prvom štarte v sezóne na mítingu Diamantovej ligy v Rabate na začiatku júna.

"Nie je to pre mňa ideálna situácia a nie som si na sto percent istý, čo sa stane na MS. Nemožno odo mňa očakávať, že budem neustále prekonávať svetový rekord.

Nejdem si však do Eugene iba tak zabehať. To nie je môj štýl. Mám cieľ zabojovať o čo najlepší výsledok a obhájiť titul," vyhlásil 26-ročný Warholm podľa DPA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Semenyová zmenila názor, na MS bude štartovať aj svetový rekordér