Velez-Zuzulová a Vlhová môžu súťažiť. Problém sa však nevyriešil

Veronika Velez-Zuzulová sa objíma s Petrou Vlhovou po pretekoch v Záhrebe, ktoré vyhrala a v ktorých jej mladšia krajanka skončila druhá. Tento výsledok sa však vôbec nemusel udiať.
Veronika Velez-Zuzulová sa objíma s Petrou Vlhovou po pretekoch v Záhrebe, ktoré vyhrala a v ktorých jej mladšia krajanka skončila druhá. Tento výsledok sa však vôbec nemusel udiať. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Juraj Berzedi|23. jan 2017 o 15:23

Predsedníctvo Slovenskej lyžiarskej asociácie vzalo štatút reprezentanta na vedomie, ale zatiaľ ho neschválilo.

BRATISLAVA. Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová a bratia Žampovci by mali dokončiť aktuálnu lyžiarsku sezónu a Slovenská lyžiarska asociácia by ich nemala odhlásiť z nadchádzajúcich pretekov.

Vyplýva to z pondelňajšieho zasadnutia predsedníctva SLA v Poprade, na ktorom vzala asociácia na vedomie návrh štatútu reprezentanta, ktorý dostala od Timoteja Zuzulu a Igora Vlhu, otcov úspešných lyžiarok.

Hoci upravený štatút lyžiarska asociácia neschválila, nemalo by to brániť najlepším slovenským lyžiarom pokračovať v úspešne rozbehnutom ročníku.

Zmeniť by to mohlo ešte rokovanie Slovenskej lyžiarskej asociácie s ministerstvom školstva, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 26. januára.

Štatút odmietli podpísať

Najlepším slovenským lyžiarom hrozilo, že nebudú môcť štartovať na pretekoch Svetového pohára či majstrovstvách sveta. Nemajú totiž podpísaný štatút reprezentanta, ktorý upravuje právne vzťahy medzi Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) a športovcami, ktorí pod ňu spadajú.

Lyžiarska asociácia poslala Velez-Zuzulovej a Vlhovej deň pred Vianocami uprostred sezóny na podpis štatút reprezentanta. Aj s ultimátom, že ak ho nepodpíšu do 27. decembra, neumožní im štartovať v nasledujúcich pretekoch.

Najlepšie slovenské lyžiarky (okrem nich aj bratia Žampovci) ho podpísať odmietli, lebo bol pre ne nevýhodný. SLA napokon ustúpila a k tému štatútu sa vrátila v polovici januára po sérii pretekov.

Na stretnutí, ktoré sa konalo na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV), im otcovia lyžiarok Timotej Zuzula a Igor Vlha dali kompromisný návrh štatútu reprezentanta.

Problém posunuli na neskôr

Predsedníctvo SLA malo k nemu v pondelok zasadnutie, po ktorom sa zdá, že sa napätie v slovenskom lyžovaní môže aspoň na chvíľu zmierniť.

Kauza však vyriešená nie je. „SLA berie na vedomie návrh zástupcov reprezentantiek Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. V praxi to znamená, že pre pretekárov aktuálna sezóna pokračuje a my im v nej úprimne držíme palce,“ píše sa v stanovisku, ktoré SLA poslala denníku SME.

Šéf SLA František Repka.
Šéf SLA František Repka. (Autor: TASR)

Nie je v ňom však uvedené, že štatút reprezentanta na aktuálnu sezónu aj schválili. Predsedníctvo SLA sa len zhodlo na tom, že je pripravené vstúpiť do rokovaní o podpise štatútu na nasledujúci ročník v apríli 2017 a že bude v prípade každého jedného reprezentanta trvať na jeho podpise ešte pred začiatkom sezóny.

„Sme pripravení rokovať s každým individuálne, načúvať ich návrhom a hľadať riešenie prijateľné pre všetkých,“ pokračuje SLA.

Šéf SLA František Repka v tejto súvislosti ešte pre slovenské televízie uviedol: "Do konca tejto sezóny to už riešiť nebudeme. Pokúsime sa však nájsť spoločne riešenia, aby sme sa vyvarovali konfliktných situácií. Reprezentantky majú svojich sponzorov, my sa budeme snažiť hľadať kompromis, aby sme situáciu nevyhrocovali a ony sa mohli sústrediť na svoju kariéru."

„Treba sa baviť s pretekármi – a je jedno z akého sú úseku – pred tým, ako sa niečo predostrie, aby to bolo odkomunikované, nech s tým všetci súhlasia. Na stretnutí sa nič zásadné nevyriešilo. Celý problém sa posunul na neskôr,“ myslí si predseda Únie alpských disciplín Michal Rajčan.

Michal Rajčan.
Michal Rajčan. (Autor: SITA)

V Česku sa vedia dohodnúť

Zmluvné vzťahy medzi lyžiarmi a národnými federáciami sa v zahraničí štandardne uzatvárajú s výrazným predstihom pred začiatkom sezóny. V Česku je to takmer päť mesiacov pred prvými pretekmi Svetového pohára.

„Štatút reprezentanta podpisujeme k 1. júnu, čiže vždy pred začiatkom sezóny,“ tvrdí Jakub Čeřovský, generálny sekretár českého Zväzu lyžiarov.

Odmietame sa zúčastňovať na politických hrách, ktorých cieľom je vytĺkať zo situácie politické body.


Stanovisko SLA

V aktuálnom ročníku poslala SLA štatút reprezentanta až v decembri. Najlepším slovenským lyžiarom sa nepáčilo načasovanie ani jeho obsah.

Podľa šéfa VŠC Dukla Banská Bystrica Richarda Galoviča, ktorý sa zúčastnil na stretnutí na pôde SOV, boli sporné najmä dva body týkajúce sa sponzorských zmlúv.

V prvom prípade žiadala SLA prednostné právo mať generálneho partnera v prípade, že by bol v rozpore s reklamným partnerom lyžiarok.

Druhým sporným bodom bolo, že SLA chcela vedieť, akých sponzorov majú lyžiarky podpísaných a aké príjmy im zo zmlúv plynú.

„Prvý bod je u nás neštandardný, keďže zmluvy podpisujeme na začiatku sezóny. Pri druhom bode sa tiež zaujímame o to, akých má športovec partnerov, ale výška finančného plnenia nás netrápi,“ dodal Čeřovský.

Odmietajú politické hry

Členovia predsedníctva SLA považuje z hľadiska ďalšieho fungovania za najdôležitejšie rokovanie s ministerstvom školstva, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 26. januára. „Ak by nám mali zastaviť financovanie, budeme sa musieť začať správať ako komerčný subjekt,“ uvádza sa v stanovisku SLA.

Spor, ktorý vyvolal toľko vášní, sa medzičasom riešil aj na pôde parlamentu, čo sa nepáči vedeniu SLA. „Odmietame sa zúčastňovať politických hier, ktorých cieľom je vytĺkať zo situácie politické body.“

Repka dodal: "Nie som si istý, či má pán Danko korektné informácie, som prístupný na spoločné osobné stretnutie. Je to veľké nešťastie, keď sa politici vyjadrujú k športovým aktivitám a zväzom. To je ako keby ja som sa šiel vyjadrovať k fungovaniu parlamentu. Je nám ľúto, že sa v médiách prezentovali spory, ktoré sa dajú vydiskutovať internou komunikáciou a bez emócií."

V roku 2017 bude SLA pokračovať s transparentným zverejňovaním všetkých finančných zdrojov, s ktorými jednotlivé úseky v rámci SLA narábajú.

„Verejnosť si môže do detailov prezrieť, odkiaľ a kam putuje každý jeden cent. Každý športový úsek má transparentný účet. Slovenská lyžiarska asociácia a všetky jej úseky chcú a budú pod verejnou kontrolou,“ dopĺňa SLA vo svojom stanovisku.

Na stretnutí sa nič zásadné nevyriešilo. Celý problém sa posunul na neskôr.


Michal Rajčan, predseda Úseku alpských disciplín

Na ich stranu sa postavil aj Tóth

Spor vedenia organizácie s lyžiarkami sa vyhrotil koncom minulého roka. Predsedníctvo SLA žiadalo lyžiarskych reprezentantov, aby podpísali štatút reprezentanta do 27. decembra. Velez-Zuzulová i Vlhová pritom boli v tom čase pretekársky vyťažené a zároveň nesúhlasili s podmienkami takejto zmluvy.

Na ich stranu sa postavil aj chodecký olympijský víťaz a držiteľ ocenenia Športovec roka 2016 Matej Tóth v mene celej komisie športovcov Slovenského olympijského výboru.

Olympijský výbor sa zároveň ponúkol ako mediátor v spore a jedenásteho januára prebehlo na jeho pôde stretnutie predstaviteľov Slovenskej lyžiarskej asociácie i otcov oboch slovenských reprezentantiek.

Oba tábory sa zhodli, že je potrebné, aby športovci mohli bezproblémovo dokončiť naplno rozbehnutú súťažnú sezónu a zároveň, aby sa po jej skončení mohli systémovo nastaviť vzťahy medzi SLA a reprezentantmi do budúcnosti.

Minulý týždeň prebehlo stretnutie s Dankom, na ktorom predseda NR SR a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan pohrozili zastavením financovania organizácie. Uviedli, že lyžiarov vedia podporiť aj inou cestou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Velez-Zuzulová a Vlhová môžu súťažiť. Problém sa však nevyriešil