Arsenal v skupine neprehral ani raz, Wengera bude prípadné vypadnutie mrzieť menej

Arsenal strelil Bazileji štyri góly.
Arsenal strelil Bazileji štyri góly. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. dec 2016 o 11:22

Naposledy ako nezdolaný víťaz skupiny postúpil londýnsky klub až do finále.

BAZILEJ. Nielen pôsobivý hetrik Lucasa Péreza, ale aj niekoľko ďalších štatistických zaujímavostí prinieslo utorkové hladké víťazstvo Arsenalu na trávniku Bazileja (4:1) v závere skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov.

Ako nezdolaný víťaz hral naposledy finále

Dvadsaťosemročný španielsky útočník Pérez v rozpätí 39 minút strelil tri góly pri svojom debute v najprestížnejšej klubovej európskej súťaži a položil nimi základ triumfu 4:1.

V kombinácii s remízou Paríža St. Germain s Ludogorcom Razgrad (2:2) priniesli Arsenalu víťazstvo v A-skupine a postup do osemfinále z prvého miesta.

Portál Európskej futbalovej únie pripomína, že keď predtým naposledy Arsenal zvíťazil v základnej skupine bez prehry v sezóne 2005/2006, dostal sa napokon až do finále.

V ňom podľahol FC Barcelona 1:2. Víťazmi niektorej zo základných skupín Ligy majstrov sa stali Londýnčania po štyroch rokoch, čiže od sezóny 2011/2012.

Zo skupiny postúpil trinástykrát za sebou

Pérez sa objavil v tíme Arsenalu v lete tohto roku, prišiel z La Corune za sedemnásť miliónov libier. V úvode sezóny však mesiac nehral pre zranenie členka.

Prvý gól v novom pôsobisku strelil 20. septembra v súboji Ligového pohára proti Nottinghamu.

"Lucas Pérez je rodený strelec, má čuch na góly a v súboji proti Bazileju to všetkým ukázal. V tomto zápase profitoval zo šancí, ktoré sme si ako tím utvorili. V Španielsku však strelil dvadsať gólov a to nikdy nie je náhoda," uviedol na adresu svojho útočníka Arséne Wenger pre BT Sport.

Dlhoročný tréner Arsenalu priviedol svoj tím do osemfinále Ligy majstrov zakaždým od sezóny 2003/2004, ale v ostatných šiestich rokoch sa nedostal za prvé kolo vyraďovacej časti.

Vypadnutie ho bude mrzieť menej

Vo štvrťfinále Ligy majstrov si Arsenal zahral zatiaľ naposledy v sezóne 2009/2010, keď vyradil FC Porto a stroskotal na FC Barcelona. Aktuálne sa už trénerský matador Wenger teší na pondelkový žreb jarného play-off.

"Všeobecne platí, že ak vyhráte skupinu a napriek tomu vám žreb prisúdi silného súpera, s ktorým neuspejete, vyčítate si to o čosi menej. Teraz mám dobrú náladu, lebo naša hra má fazónu. Pozývam všetkých na žreb," skonštatoval 67-ročný Wenger, ktorý sedí na lavičke londýnskeho klubu od októbra 1996.

Zatiaľ čo Arsenal si splnil vysoký cieľ postúpiť z prvého miesta (štrnásť bodov za štyri víťazstvá a dve remízy), Bazilej s dvomi bodmi a skóre 3:12 zostal na chvoste A-skupiny a nezahrá si ani v jarnom pokračovaní Európskej ligy.

"Je to obrovské sklamanie, ale treba to hodiť za hlavu. Život sa tým nekončí," povedal strelec jediného bazilejského gólu proti Arsenalu Seydou Doumbia na adresu neúspechu v skupinovej fáze Ligy majstrov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Arsenal v skupine neprehral ani raz, Wengera bude prípadné vypadnutie mrzieť menej