Armstrongovi hrozí súd pre krivú výpoveď

Lance Armstrong.
Lance Armstrong. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|16. okt 2012 o 12:11

Lance Armstrong v roku 2006 pred súdom nevravel pravdu, myslí si Americká antidopingová agentúra.

Pre krivú výpoveď sa môže dostať za mreže.

BRATISLAVA. Bývalá atletická hviezda Marion Jonesová vie, aký ubíjajúci je pád na dno. V roku 2008 ju odsúdili na šesť mesiacov vo väzení, pretože predtým klamala federálnym vyšetrovateľom. Za krivú výpoveď by sa za mreže mohol dostať aj Lance Armstrong.

Američan sa v roku 2006 súdil o vyplatenie bonusov za svoje víťazstvo na Tour. Jeho tím sa totiž poistil a po Armstrongovom druhom víťazstve v roku 2000 sa dohodol so spoločnosťou SCA Promotions, že mu vyplatia bonusy v prípade jeho nasledujúcich štyroch víťazstiev.

Útočil na svedkov

US Postal zaplatil za poistku okolo pol milióna dolárov. SCA sa to zdalo ako dobrý obchod, šesť titulov z Tour bolo v tom čase niečo nevídané. Armstrong to však dokázal.

Keď sa v roku 2005 objavili prvé vážne obvinenia, že pri ceste za víťazstvami používal doping, SCA mu odmietla posledný bonus vo výške päť miliónov vyplatiť. Armstrong dal záležitosť na súd a uspel. Celkovo mu za predchádzajúce triumfy vyplatila SCA až dvanásť miliónov dolárov.

Počas súdneho procesu Armstrong vypovedal. Americká antidopingová agentúra (UADA) aj na základe svojho vyšetrovania tvrdí, že viackrát pod prísahou klamal.

„Počas procesu proti SCA Lance Armstrong krivo vypovedal o svojich dopingových aktivitách. Slovne útočil na majiteľa SCA Boba Hammana, rovnako aj na svedkov vrátane bývalých členov cyklistickej komunity, ktorí vypovedali v prospech SCA,“ uvádza NY Times zo správy USADA.

SCA, ktorá sa venuje zaisťovaniu proti finančným rizikám, chce svoje peniaze získať späť.

„V podstate o nás povedal, že sme spodina a ako sme si dovolili kritizovať ho,“ vraví pre NY Times Jeffrey Tillotson, právnik SCA. „Takže je tu isté zadosťučinenie, že mu to neprešlo, a mimochodom dlhuje nám 7,5 milióna.“

Súdiť ho môžu aj zo sprenevery

Armstrong obvinenia z dopingu odmieta. Jeden z jeho právnikov Timothy Herman poukazuje na to, že súčasťou vyrovnania v roku 2006 bola dohoda, že SCA nebude prípad už nikdy otvárať. „Súhlasili, že už nikdy nenapadnú a neotvoria prípad. Nikdy,“ vraví Herman.

Druhý prípad, ktorý môže dostať cyklistickú legendu pred súd, má na svedomí jeho bývalý kolega Floyd Landis. Podľa NY Times podal svedectvo, že US Postal a Armstrong spreneverili štátne dotácie. Tie totiž použili na nákup dopingových prostriedkov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrongovi hrozí súd pre krivú výpoveď