Armstrongov návrat, v prológu Tour Down Under 64.

SITA|18. jan 2009 o 12:38

Návrat fenomenálneho Lancea Armstronga do kolotoča profesionálnej cyklistiky mal opatrný úvod.

ADELAIDE. V uliciach austrálskeho Adelaide skončil v 51-kilometrovom prológu pretekov Down Under v 133-člennom štartovom poli až na 64. mieste.

Jeho návrat si prišlo vychutnať približne 138 000 fanúšikov, odchádzali však pomerne sklamaní, lebo Armstrong sa prezentoval na jeho pomery len priemerným výkonom. Tímová stratégia velila neriskovať a predísť prípadnému zbytočnému zraneniu. Z víťazstva v prológu sa tešil domáci Robbie McEwen. "Bola to zábava, cítil som sa dobre. Na tento návrat som trénoval tvrdo a veľa. Som rád, že to už mám za sebou a môžem sa sústrediť už na ďalšie etapy," vyhlásil Armstrong po prológu Tour Down Under.

Sedemnásobný víťaz najprestížnejších pretekov sveta Tour de France (TdF), ktorý ohlásil návrat do pelotónu v septembri po trojročnej prestávke v kazašskom tíme Astana, sa na najprestížnejších etapových pretekoch vo Francúzsku zúčastní v roku 2009 navyše aj na štart Giro d´Italia 2009. Doteraz ešte nikdy v kariére neštartoval na spomenutých podujatiach v tom istom roku. Armstrong má v pláne venovať viac pozornosti aj menším podujatiam, akými sú napríklad jednodňové preteky Miláno - San Remo. Tie sa zvyčajne konajú počas tretieho marcového víkendu.

Johan Bruyneel, manažér stajne Astana, v ktorej farbách bude Armstrong súťažiť v tejto sezóne, potvrdil, že rekordér v počte triumfov na TdF sa zúčastní aj na februárových pretekoch Okolo Kalifornie, dvojdňových Criterium International v marci vo Francúzsku a zrejme aj na aprílových Okolo Flámska v Belgicku. V máji sa presunie do Talianska na jubilejný 100. ročník Giro d'Italia, júlové Tour de France by mali byť jeho poslednými súťažnými pretekmi v roku 2009. "Ak sa kalendár plánovaných podujatí na rok 2009 nezmení, budú to jeho derniéra," vyhlásil Bruyneel.

Výsledky (Tour Down Under):

Prológ (51 km v Adelaide): 1. Robbie McEwen (Austr.) Kaťuša 1:04:32 h, 2. Willem Stroetinga (Hol.) Milram, 3. Graeme Brown (Austr.) Rabobank, 4. Andre Greipel (Nem.) Columbia, 5. José-Joaquim Rojas (Šp.) D´Espargne, 6. Allan Davis (Austr.) Quick Step, 7. Baden Cooke (Austr.) UniSa, 8. Francesco Chicchi (Tal.) Liquigas - všetci čas ako víťaz,... 64. Lance Armstrong (USA) + 23 s.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstrongov návrat, v prológu Tour Down Under 64.