Armstronga opúšťajú partneri, pridal sa Trek

Lance Armstrong.
Lance Armstrong. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. okt 2012 o 09:53

Po spoločnostiach Nike a Anheuser-Busch ukončil spoluprácu s Armstrongom výrobca bicyklov Trek.

WASHINGTON. V súvislosti s dopingovou kauzou Lance Armstronga narastá tlak aj na Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI). Reklamní sponzori zo sveta cyklistiky totiž požadujú od šéfa UCI Pata McQuaida okamžité stanovisko.

Austrálčan Jaimie Fuller, ktorého spoločnosť SKINS je partnerom tímu Rabobank a Cycling Australia, napísal list McQuaidovi, v ktorom upozorňuje na katastrofické dôsledky nečinnosti zo strany UCI. Tá totiž ešte stále nezaujala jasné oficiálne stanovisko k bohatému spisu Antidopingovej agentúry USADA, podľa ktorého sa Armstrong dostal k siedmim titulom na Tour de France vďaka sofistikovanému dopingovému systému.

Od UCI sa všeobecne očakáva, že Armstrongovi udelí doživotný zákaz aktívnej činnosti, ale vylúčené nie je ani to, že celá kauza skončí na Arbitrážnom športovom súde.

"Som zničený a zhrozený z toho, čo sa stalo," povedal Fuller. "Počiatočná reakcia UCI na správu USADA bola pasívna a plná otázok bez aktívnejšej spolupráce. Navyše, také dlhé mlčanie je pre cyklistický šport ešte horšou vizitkou. Som však optimistom a verím, že pravda sa napokon ukáže."

Výrobca športového oblečenia Nike a pivovar Anheuser-Busch sa už po prepuknutí škandálu rozhodli ukončiť spoluprácu s Armstrongom, rovnako tak urobil výrobca bicyklov firma Trek. Na bicykloch tejto značky jazdil Američan dlhé roky a získal s nimi aj všetky svoje veľké triumfy.

Americká antidopingová agentúra (USADA) pred týždňom zverejnila vyše 1000-stranovú správu o dopingu Armstronga a ďalších členov jeho tímu. Proti cyklistovi vypovedali bývalí tímoví kolegovia.

"Trek je sklamaný závermi a odhaleniami USADA o Lanceovi Armstrongovi. Končíme našu dlhoročnú spoluprácu s Lanceom Armstrongom. Aj naďalej však budeme podporovať nadáciu Livestrong a boj proti rakovine," píše sa v stanovisku výrobcu bicyklov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstronga opúšťajú partneri, pridal sa Trek