Armstronga mali chrániť pred kontrolami

Miloslav Šebela|27. aug 2012 o 21:16

Slávny cyklista vedel počas kariéry, kedy k nemu prídu dopingoví komisári. „Boli sme proti nemu bezmocní,“ vraví Michel Rieu.

BRATISLAVA. Lance Armstrong sa počas kariéry nemusel obávať neohlásených dopingových kontrol. Tvrdí to poradca Francúzskej antidopingovej agentúry Michel Rieu. Slávny Američan vraj dostal vždy v predstihu varovanie a mohol sa na príchod komisárov pripraviť.

„Vždy bol vopred informovaný, takže mal minimálne dvadsať minút na zmazanie stôp. Za ten čas sa viete veľmi dobre na kontroly pripraviť. Môžete si zriediť krv fyziologickým roztokom alebo si pripraviť čisté vzorky moču. Bez cudzej pomoci by to nedokázal. Boli sme proti nemu bezmocní,“ cituje Rieua denník Le Monde.

Pomáhali mu

Francúz predpokladá, že Armstrong mal aj silnú podporu vysokých funkcionárov zo Svetovej cyklistickej únie a Medzinárodného olympijského výboru.

„Obklopil sa množstvom fyzioterapeutov a mal veľké zdroje na zabezpečenie logistiky. Hovorilo sa, že krvné konzervy mu prepravovalo jeho súkromné lietadlo.“

Lance Armstrong minulý týždeň odmietol bojovať proti obvineniam z dopingu. Americká antidopingová agentúra (USADA) následne navrhla odobrať mu všetky jeho súťažné výsledky od roku 1998 vrátane siedmich prvenstiev na Tour de France. Rozhodnutie USADA musí potvrdiť Svetová cyklistická únia.

Koniec hrozí aj Bruyneelovi

Súčasťou obvinení proti 40­ročnému Texasanovi sú aj výpovede bývalých kolegov a spolupracovníkov. Tým, že sa Armstrong vzdal obhajoby, nemusia sa ich výpovede dostať na verejnosť.

Obvineniam zo šírenia zakázaných látok čelí aj Johan Bruyneel, ktorý ako športový riaditeľ doviedol Armstronga k titulom na Tour.

Bruyneelovi hrozí zákaz akejkoľvek činnosti v športe. Belgičan však svoju obhajobu nevzdáva. USADA bude musieť zverejniť dôkazy proti nemu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Armstronga mali chrániť pred kontrolami