Arabi chcú za miliardy vytvoriť najlepšiu futbalovú súťaž

Real či Manchester United by v súťaži snov nemali chýbať.
Real či Manchester United by v súťaži snov nemali chýbať. (Autor: TASR/AP)
Peter Filin|13. mar 2013 o 13:07

Katarská kráľovská rodina ponúka najlepším tímom len za štart v súťaži po 175 miliónov libier.

BRATISLAVA. Za vlaňajší triumf v Lige majstrov získala londýnska Chelsea 47 miliónov libier. Ak by vyšli plány na vytvorenie najlepšieho futbalového turnaja na svete, tak len za štart by Chelsea dostala štvornásobok tejto sumy.

V Katare majú plány na najdotovanejší futbalový turnaj v histórii. Malý emirát z Blízkeho Východu chce dať do futbalu celé miliardy. Dream Football League by sa mala konať každé dva roky počas letnej prestávky. Súťaž by mala mať 16 stálych členov a 8 klubov by bolo pozvaných.

Len štartovné by bolo vo výške 175 miliónov libier. Pre porovnanie ročný rozpočet Barcelony bol 430 miliónov eur. Na jednom turnaji by si tak naplnila kasu do polovice.

Katarci plánujú prvý ročník v lete 2015, to znamená, že súťaž by nekolidovala ani s Majstrovstvami sveta, ani s EURO, ktoré sa konajú v párnych rokoch a hráčom z európskych top klubov skracujú letnú prestávku.

Organizátori už mali osloviť štyri anglické veľkokluby - oba manchesterské tímy a spolu s nimi aj Cheslea a Arsenal.

Anglické veľkokluby reagovali zhodne: "Nekomentujeme".

Okrem tímov z Premier league by súčasťou ligy snov mali byť aj iné európske veľkokluby - Real Madrid, Barcelona či Bayern Mníchov.

Problémom novej súťaže môže byť najmä miesto a čas konania. Už pri výbere Kataru ako organizátora futbalových MS vo futbale v roku 2022 odborníci upozorňovali na veľmi vysoké teploty, ktoré v lete v Katare bývajú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Arabi chcú za miliardy vytvoriť najlepšiu futbalovú súťaž