Áno, Armstrong dopoval. Legendu zradil aj najlepší kamarát

USADA má svedectvá jedenástich bývalých kolegov Armstronga, sú nimi: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters a David Zabrisk
USADA má svedectvá jedenástich bývalých kolegov Armstronga, sú nimi: Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters a David Zabrisk (Autor: SITA/AP)
Marek Bažík|10. okt 2012 o 19:21

Americká antidopingová agentúra v stredu zverejnila spis s dôkazmi proti Lancovi Armstrongovi. Medzi cyklistami, ktorí svedčili, je George Hincapie.

Americká antidopingová agentúra zverejnila spis s dôkazmi proti Lancovi Armstrongovi. Medzi cyklistami, ktorí svedčili, je aj George Hincapie.

NEW YORK. Keď Lance Armstrong v auguste vzdal boj s americkou antidopingovou agentúrou USADA, tvrdil, že jej vyšetrovanie je honba na čarodejnice.

info
Pád legendy
Lance Armstrong
  • kľúčový svedok George Hincapie potvrdil, že Armstrong užíval doping;
  • sám sa verejne priznal k dopingu;
  • elitní americkí cyklisti dostali zákaz činnosti;
  • vymažú ich z výsledkových listín za obdobie, keď dopovali;
  • doktorovi, ktorý svojim klientom podával EPO, zaplatil Armstrong viac ako milión dolárov.

„V živote každého muža príde chvíľa, keď musí povedať dosť,“ hovoril vtedy. „Končím s týmito nezmyslami.“

Povedal, že USADA proti nemu nemá hmatateľné dôkazy a svedectvá, ktoré získala, sú od nedôveryhodných dopingových hriešnikov.

Na tvrdenia Tylera Hamiltona a Floyda Landisa to možno stačilo, ale USADA má teraz svedectvá celkovo 26 ľudí pod prísahou, vrátane 11 bývalých spolujazdcov Armstronga z tímu US Postal.

V stredu večer na svojej stránke zverejnila dokument s dôkazmi, ktoré zhromaždila proti Armstrongovi a jeho spolujazdcom.

Tvrdí, že spoločne viedli „najsofistikovanejší a najúspešnejší dopingový projekt, aký šport videl.“

EPO aj transfúzie

Medzi pretekármi, ktorí svedčili, je aj George Hincapie, jeden z najlepších Armstrongových priateľov.

„Bol by som ďaleko radšej, keby som mohol rozprávať iba za seba, ale pochopil som, že som povinný povedať pravdu o všetkom, čo viem. Tak som to urobil,“ povedal jazdec.

„Hincapie nemal pochybnosti, že Armstrong dopoval,“ uvádza sa v správe, ktorá považuje Hincapieho svedectvo za rozhodujúce. „Dosvedčil, že vedel o Armstrongovom užívaní EPO aj krvných transfúziách.“

Hincapie bol pri každom z Armstrongových titulov na Tour de France. Ako napísal sám Armstrong, boli časy, keď s Hincapiem prakticky žil v rovnakom kufri.

„V cyklistike ste v horách týždne, v malých hotelových izbách a zdieľate každú bolesť aj jedlo. Časom sa o tom druhom dozviete všetko, vrátane vecí, ktoré by ste najradšej nevedeli,“ povedal Armstrong kedysi vo svojej knihe.

hincapie_res.JPEG

Hincapie (vľavo) bol pri každom z Armstrongových titulov na Tour de France.
FOTO: SITA/AP

Hincapie sa priznal k dopingu

Sám Hincapie, ktorý po tejto sezóne ukončil kariéru, priznal, že dopoval. „Z mojej lásky k tomuto športu je nesmierne ťažké dnes priznať, že som počas svojej kariéry užíval zakázané látky,“ uvádza jeden z najrešpektovanejších amerických cyklistov histórie.

„Na začiatku mojej profesionálnej kariéry som si uvedomil, že vzhľadom na rozšírené užívanie dopingu medzi špičkovými cyklistami nie je možné súperiť na najvyššej úrovni bez neho,“ hájil sa.

„Hlboko ľutujem túto voľbu a úprimne sa ospravedlňujem mojej rodine, spolujazdcom a fanúšikom.“

Posledných šesť rokov podľa vlastných slov jazdil 'čistý'. „V tichosti som sa snažil napraviť toto rozhodnutie. Od roku 2006 som pracoval tvrdo, aby som cyklistický šport zbavil zakázaných látok.“

K dopingu sa počas dňa priznali aj ďalší členovia tímu - Christian Vande Velde a Michael Barry.

Majú viac ako svedectvá

Tisícstranový spis, ktorý USADA zverejnila, popri svedectvách zahŕňa aj priame písomné dôkazy vrátane platieb, emailov, vedeckých údajov a výsledkov laboratórnych testov, ktoré u Lanca Armstronga preukázali užívanie, držanie a distribúciu podporných zakázaných látok.

Podľa USADA dôkazy potvrdzujú, že „Armstrong dopoval a bol kľúčovou osobou tajnej dopingovej dohody,“ cituje agentúru denník New York Times.

„Je to šokujúce a smutné,“ povedal Travis Tygart, šéf USADA. „Ale robili sme svoju prácu.“

Armstrong však trvá na svojej nevine. Jeho právnici označili správu za jednostrannú a plnú nepodložených obvinení.

tour_res.jpg

US Postal oslavuje prvý Armstrongov titul z Tour de France v roku 1999.
FOTO: TASR/AP

Usvedčenému doktorovi dal milión

Správa okrem iného poukázala na úlohu talianskeho doktora Michele Ferrariho v Armstrongovej ceste na vrchol.

Američan začal s doktorom spolupracovať ešte v roku 1996 a od užívania dopingu ho neodradila ani rakovina diagnostikovaná v októbri toho istého roka.

Vyšetrovatelia predložili medzi dôkazmi emaily a bankové záznamy až do comebacku v roku 2009, v čase, keď Armstrong tvrdil, že s Ferrarim už nespolupracoval.

Mnohí cyklisti, ktorí k doktorovi chodili, potvrdili, že jeho program zahŕňal užívanie EPO. Sám Armstrong za jeho služby zaplatil viac ako milión dolárov.

Hriešnikov vymažú z výsledkov

Viacerým z Američanových bývalých spolujazdcov agentúra medzitým zakázala súťažiť.

Okrem Hincapieho a Michaela Barryho, ktorí už ukončili kariéru, nemôžu šesť mesiacov pretekať Levi Leipheimer (Omega Pharma-QuickStep), Christian Vande Velde (Garmin), David Zabriskie (Garmin) a Tom Danielson (Garmin). Krátky trest dostali výmenou za spoluprácu.

Zároveň ich agentúra diskvalifikovala z pretekov v období, keď priznali užívanie dopingu. Leipheimera, najznámejšieho zo spomínaných mien a dnes spolujazdca bratov Velitsovcov, vymažú zo všetkých výsledkov od júna 1999 až do júla 2006.

USADA spis odoslala do sídla Medzinárodnej cyklistickej únie UCI aj Svetovej antidopingovej agentúry WADA.

ico

Je nám to ľúto. A navždy bude, priznávajú cyklisti

K dopingu sa počas stredy verejne priznali viacerí členovia tímu US Postal, ktorí pomohli Armstrongovi k víťazstvám na Tour de France.

Christian Vande Velde

„Ako mladý profesionálny jazdec som súťažil bez dopingu; nevyhrával som, ale obstál som a dosahoval slušné výsledky. Potom, jedného dňa, ma postavili pred voľbu, ktorá sa pre mňa v tom čase javila ako jediný spôsob ako nasledovať môj sen na najvyššej úrovni. Podvolil som sa a začal som dopovať; rozhodnutie, ktoré hlboko ľutujem.“

„Mýlil som sa, keď som si myslel, že nemám inú možnosť - fakt je, že som mal a rozhodol som sa nesprávne. Vyhral som pred aj po dopingu. Paradoxne, nikdy som nevyhral, kým som dopoval, viac-menej som iba šliapal vodu.“

„Hlboko ma mrzí rozhodnutie, ktoré som v minulosti urobil - kvôli mojej rodine, fanúšikom, kolegom, športu, ktorý milujem a tým v ňom i mimo neho - je mi to ľúto. A navždy bude.“

Michael Barry

„Podporovaný tímom a tlačený k lepším výkonom som prekročil čiaru, ktorú som sa zaviazal nikdy neprekročiť: Dopoval som. Bolo to rozhodnutie, ktoré hlboko ľutujem.“

„Nedovolilo mi v noci spávať, vzalo mi radosť z cyklistiky a poškvrnilo úspech, ktorý som v tom čase dosiahol.“

George Hincapie

„Z mojej lásky k tomuto športu je nesmierne ťažké dnes priznať, že som počas svojej kariéry užíval zakázané látky.“

„Na začiatku mojej profesionálnej kariéry som si uvedomil, že vzhľadom na rozšírené užívanie dopingu medzi špičkovými cyklistami nie je možné súperiť na najvyššej úrovni bez neho.“

„Hlboko ľutujem túto voľbu a úprimne sa ospravedlňujem mojej rodine, spolujazdcom a fanúšikom.“

(mb)

Reasoned Decision

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Áno, Armstrong dopoval. Legendu zradil aj najlepší kamarát