29.06.2021 | Osemfinále
29.06.2021 | Osemfinále
2 - 0
(0:0)

Tréner zažil vo Wembley nočnú moru. Teraz chce prelomiť nemeckú kliatbu

Angličania skórovali v skupinovej fáze dvakrát, oba góly dal Raheem Sterling.
Angličania skórovali v skupinovej fáze dvakrát, oba góly dal Raheem Sterling. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|29. jún 2021 o 08:45

Vo Wembley sa hrá v utorok večer klasický zápas.

LONDÝN. Gareth Southgate na ten zápas nikdy nezabudne. Pred ním bol obyčajný anglický reprezentant. Po ňom – stroskotanec, lúzer, nenávidený hráč.

V semifinále majstrovstiev Európy 1996 vyradilo Nemecko domácich Angličanov vo Wembley po penaltovom rozstrele. Jediným neúspešným exekútorom bol Southgate.

V utorok podvečer ako reprezentačný tréner povedie svoje mužstvo znovu proti Nemcom v osemfinále EURO 2020.

Predpokladané zostavy

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Foden, Grealish, Sterling - Kane

Nemecko: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Kroos, Goretzka, Gosens - Havertz, Müller - Gnabry

Hrá sa v Londýne, zápas povedie holandský arbiter Danny Makkelie.

Tréner dal mužstvu tvár

Zlyhanie pred 25 rokmi bol dlho moment, ktorý definoval celú jeho kariéru. Ak ste zadávali do vyhľadávača jeho meno, automaticky po ňom naskočil výraz „nepremenená penalta“.

Časy sa však menia. Southgate je trénerom anglickej reprezentácie a algoritmus pri jeho mene navrhne také slová ako „plat“, „manželka“, „zostava“ či „vesta“.

Jeho tím pútal pozornosť výkonmi na svetovom šampionáte v Rusku, kde sa dostal až do semifinále.

„Bol to práve on, kto formoval súčasný anglický tím. Myslím si, že káder a najmä základná zostava je dostatočne silná na to, aby sa Angličania dostali aj do finále,“ citoval anglický denník Mirror Jürgena Klinsmanna, legendu nemeckého futbalu. Práve on v roku 1996 po penaltovom rozstrele utešoval Southgatea.

Nemcom sa vo Wembley darí

Nemci neprehrali posledných sedem zápasov s Anglickom vo Wembley. Naposledy tam domácim podľahli v priateľskom zápase v roku 1975. V súťažnom zápase prehrali na tomto ikonickom štadióne vo finále svetového šampionátu v roku 1966.

Odvtedy sa stretli vo vyraďovacej fáze štyrikrát. Predchádzajúcu konfrontáciu na MS 2010 v Južnej Afrike poznačila chyba rozhodcov, ktorí si nevšimli, že lopta po strele Franka Lamparda prešla za bránkovú čiaru celým objemom. Nemci napokon triumfovali 4:1.

„Počúvate o Nemcoch toto a tamto, ale pozrite sa na súpisku. Sú tam štyria majstri sveta a asi šesť víťazov Ligy majstrov, takže majú obrovské skúsenosti,“ upozorňoval na silu súpera Southgate.

Útočník musí byť trpezlivý

Nemci postúpili zo „skupiny smrti“ z druhého miesta. Sedem minút pred koncom posledného zápasu v skupine F dokonca ešte prehrávali s Maďarmi, ale vyrovnávajúci gól Leona Goretzku ich poslal do osemfinále.

„Kľúčové bude udržať si čisté konto,“ myslí si útočník Thomas Müller. V posledných šiestich zápasoch sa to Nemcom nepodarilo.

Zato Angličania ešte neinkasovali. Vyhrali skupinu B, keď Chorvátov i Čechov zdolali najtesnejším rozdielom 1:0 a uhrali bezgólovú remízu so Škótskom. Oba ich góly dal Raheem Streling.

Kanonier Harry Kane zatiaľ na šampionáte neskóroval.

„Jednou z najdôležitejších vlastností útočníka je trpezlivosť. Útočník musí byť schopný čakať na svoju šancu,“ poznamenal na margo svojho anglického kolegu Thomas Müller.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Tréner zažil vo Wembley nočnú moru. Teraz chce prelomiť nemeckú kliatbu