Na leukémiu umierajúca dcéra, zástava srdca. Bude sa história Dánska opakovať?

Futbalisti Dánska.
Futbalisti Dánska. (Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|7. júl 2021 o 06:00

Proti sú na posvätnej pôde hrajúci domáci.

LONDÝN. Písal sa rok 1992, kedy sa na EURO zrodilo azda najväčšie prekvapenie v histórii európskych šampionátov vôbec.

Na piedestál vystúpili Dáni, ktorí na turnaji hrali z pozície náhradníka. Vymenili na ňom Juhosláviu, v ktorej vypukla občianska vojna, za čo ju FIFA zo záverečného turnaja vylúčila.

Umierala mu dcéra

Futbalisti Dánska neváhali zrušiť dovolenky a pricestovať na šampionát do neďalekého Švédska. Dánov ťahal vtedy pomerne neznámy brankár Peter Schmeichel, ale i muž, ktorý finálové zápasy nemal hrať.

Je ním Kim Vilfort, ktorému počas šampionátu umierala sedemročná dcéra na leukémiu.

Hráč Bröndby Kodaň priamo z turnaja odbiehal na nemocničné lôžko, aby videl svoju Line. Pred semifinále s Holandskom sa jej rapídne zhoršil stav, preto Vilfort vyhlásil, že hrať nebude.

Práve malá bojovníčka, ktorá krátko po EURO 1992 žiaľ zomrela, ho však donútila, aby nastúpil a mužstvu pomohol.

Hrdina: Mali sme najlepší tím

Vilfort napriek nepriazni osudu podal fantastický výkon, premenil penaltu v rozstrele a po výhre 3:2 pomohol Dánsku k postupu do finále.

„Mali sme fantastického ducha. Nemali sme najlepších hráčov, ale mali sme najlepší tím,“ pre uefa.com spomínal Vilfort.

Dánov vtedy vítalo v Kodani vyše milión fanúšikov. Bolo to neuveriteľné, až vtedy mi došlo, že to nie je sen, dodal Peter Schmeichel.

Podobne smutné okolnosti prežívajú Dáni aj na súčasnom šampionáte, po takmer dvadsiatich rokoch.

V prvom zápase prišli o Christiana Eriksena, ktorému sa v prvom zápase na ihrisku zastavilo srdce.

Kapitán Dánov bol chvíľu v bezvedomí a prežil len vďaka rýchlemu zásahu zdravotníkov. Lekári mu o pád dní voperovali defibrilátor. Jeho pokračovanie v kariére je otázne.

Smutné spojitosti

Dáni poznačený zápas s Fínskom prehrali 0:1 a v druhom vystúpení na EURO nestačili na Belgicko 1:2. Napriek tomu však po výhre s Ruskom 4:1 postúpili zo základnej skupiny.

Práve smutné okolnosti vybičovali Dánov k skvelým výkonom a po triumfoch s Walesom 4:0 a Českom 2:1 sú prekvapivo medzi štyrmi najlepšími tímami Európy.

Podarí sa im však napodobniť úspech z EURO 1992? Bude práve smutná paralela kľúčovým faktorom v zopakovaní histórie?

V semifinále nastúpia proti Anglicku, ktoré ako jediný tím na šampionáte zatiaľ neinkasovalo. „Bude to ťažké, veľmi ťažké,“ začal rozprávanie tréner Dánska Kasper Hjulmand.

Hjulmand: Cieľom je umlčať divákov

Semifinále sa rovnako ako finále hrá vo Wembley, na štadión sa dostane šesťdesiattisíc priaznivcov.

„Bude to ako hrať vonku. Aj to má však svoje čaro, takže sa tešíme. Sme radi, že na zápase budú fanúšikovia, ideál, kedy bola polovica oblečená v dánskych farbách. To sa však nestane, preto našou motiváciou bude väčšinu umlčať,“ doplnil.

Angličania sú pasovaní do role favorita. Najmä po suverénnej štvrťfinálovej výhre 4:0 s Ukrajinou, čo bol vôbec najlepší výsledok Britov na veľkom podujatí od roku 1966.

„Máme skvelú príležitosť. Šancu zapísať sa do histórie, pretože finále EURO sme nikdy nehrali. Necítime však tlak, je to pre nás výzva chopiť sa šance,“ uviedol reprezentačný tréner Anglicka Gareth Southgate.

Pred Dánskom má rešpekt „Všimol som si dobré stránky súpera a oni ich na turnaji aj ukázali. Čaká nás fantastický zápas,“ dodal.

Kane: Bolo by to neuveriteľné

V roku 1992 Dáni dokráčali až do finále, v ktorom zdolali Nemecko 2:0 (vtedy Spolkovú republiku Nemecko - pozn. red.). Druhý gól strelil práve šťastný a zároveň smutný hrdina Vilfort.

Hráči dnešného Dánska veria, že podobný úspech sa môže zopakovať.

„Na začiatku turnaja sme si dali cieľ vrátiť sa do Wembley. So všetkým, čím sme si prešli, sa nám to podarilo. Sme pripravení a prežívame šialené pocity. Uvidíme, čo bude ďalej,“ uviedol stredopoliar Dánska Thomas Delaney.

Vlani v Lige národov skončil jeden vzájomný súboj remízou, druhý vyhrali Dáni.

„Dánsko je skvelý tím. Hráme však na našom národnom štadióne, preto musíme využiť všetky pozitíva. Ak budeme hrať, čo vieme, máme veľkú šancu dostať sa do finále. Bolo by to neuveriteľné,“ uzavrel kapitán Anglicka Harry Kane.

Zápas sa hrá v utorok 7. júla o 21.00.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Na leukémiu umierajúca dcéra, zástava srdca. Bude sa história Dánska opakovať?