Schmeichel varoval Mentela: Dávaj si pozor na červené kopačky

Pavol Spál|6. júl 2021 o 22:00

Mentel spomína na príbehy s dánskou hviezdou.

V semifinále majstrovstiev Európy vo futbale vyzve Anglicko vo Wembley Dánsko.
Terajší moderátor a komentátor televízie DIGI Sport
FILIP MENTEL (31 r.) vyrastal v akadémii Manchester City od pätnástich rokov. Zachytal si aj v prvom tíme. Vážne zranenie kolena však talentovaného brankára pripravilo o šancu nastúpiť v Premier League.

V rozhovore pre Sportnet spomína na zážitky s dánskym brankárom Kasperom Schmeichelom. Na druhej strane bol spoluhráčom anglického reprezentanta Kierana Trippiera.

V Manchester City ste boli spoluhráčom súčasného brankára dánskej reprezentácie Kaspera Schmeichela. Ako naňho spomínate?

Dvoma spôsobmi. V dobrom, aj v zlom (smiech).

Môžete byť konkrétnejší?

V šestnástich som prišiel do kabíny áčka Manchester City. Kasper Schmeichel mi spočiatku každý deň nakladal, aké to mám tepláky, ružové tričko, potom zase žlté tričko. Robil si zo mňa žarty. Nedal mi dýchať.

Na začiatku bol ku mne sviniar. Ale nerobil mi nikdy psychicky zle, ani mi nenalieval vodu do kopačiek. Dával mi však pocítiť, že som bol najmladší. Bol to pekelný rok, ale potom ho to prešlo. Ale to bola jediná zlá stránka.

Ako to myslíte?

Keď sme sa spolu bavili medzi štyrmi očami, vedel ma aj podporiť, poradiť mi. A mal veľmi triezvy pohľad na futbal a život. Pozitív bolo viac. Ak by som to mal povedať percentuálne, tak 70 ku 30. Bola to dobrá škola života.

Pamätám si, že raz mi dal jednu radu: Keď sa raz ráno zobudíš a zistíš, že to, čo robíš, ťa už nebaví, tak to nerob. Prízvukoval - nerob to. On tým mieril na futbal. Kasper nie je vymletý chlapec, žiadny tupec. V súkromí je to výborný a inteligentný chalan. Bolo to vidieť aj vtedy, keď utešoval partnerku Christiana Eriksena, ktorý mal kolaps.

Ako ho vnímate ako brankára?

Takýto typ hráča som nestretol. Mal úžasnú chuť do práce. Vybehol zo šatne na ihrisko a žonglovali sme. Spravil dva či tri dotyky s loptou a kopol z voleja. Mal v sebe ako keby prepínač. Prepol sa a ihneď šiel. Nepotreboval sa ani rozcvičiť.

Mal veľké sebavedomie, čo sa týka futbalu. Nechcem povedať, že prehnané. Aj keď na jednej strane asi hej. Musíme si však uvedomiť, aký je futbal náročný po mentálnej stránke. Už vtedy bol výnimočným brankárom. Pamätám si na tréningy, že mu neraz nemohli dať gól. Keď sme spolu trénovali a vzájomne si kopali lopty, šiel mi zlámať prsty. Smial sa pri tom.

(Autor: SofaScore)

Mal takú tvrdú strelu?

To bolo v rámci žartu na tréningu, keď sme si kopali ľahké voleje. Párkrát to do mňa napálil, aby som sa - v úvodzovkách - zobudil. Aj v nohách mal neskutočnú silu. Dokázal prekopnúť skoro celé ihrisko. Pri streľbe na bránu dokázal trafiť loptu ako Ronaldo, lopta zaplávala.

Ak by som mal také sebavedomie ako on, bol by som možno niekde inde. Pritom som so svojím životom spokojný. Zoberte si, akú mal Kasper na sebe ťarchu, že bol synom legendárneho Petra Schmeichela. Klobúk dole, ako sa s tým vyrovnal. Dnes dokáže takmer sekundovať otcovi.

Kasper Schmeichel má iba 183 centimetrov, čo je na svetového brankára málo. Nevnímalo sa to ako problém?

Nikto to vtedy neriešil. Inak aj ja mám takú výšku. Áno, vždy sa lepšie pozerá na brankára, ktorý má dva metre a je rýchly smerom na zem. Poznáme však aj menších brankárov, ktorí si dokážu zastať svoje miesto. Či už po taktickej stránke, z hľadiska rozohrávky, alebo dirigovania.

Nie v každej situácii potrebujete mať dva metre. Dobrý odhad, čítanie hry, odraz, dynamika či kopacia technika sú veľmi dôležité. Schmeichel je fantastický v situáciách jeden proti jednému. Chytáva podobným spôsobom ako jeho otec. Situácie vie zvládnuť polohádzanárskym spôsobom.

Má skvelú techniku chytania, to znamená, že mu málokedy vypadne lopta. Výška v jeho prípade nehrá rolu. Je dôležité, aby mal brankár niečo navyše. Aj švajčiarsky brankár Yann Sommer má iba 183 centimetrov a vidíte, aká je to osobnosť.

Jeho otec Peter Schmeichel bol legendou Manchester United. Kasper je odchovancom mestského rivala City. Ako sa to vtedy vnímalo?

(Autor: SofaScore)

Vôbec sa to neriešilo. Možno aj preto, že otec Peter končil kariéru v Premier League práve v Manchester City. Zábavné je video, ako si Gary Neville z Manchester United myslel, že ho ide Peter Schmeichel (už bol hráčom City, pozn. red.) v tuneli pred zápasom pozdraviť a on ho poslal na druhú stranu.

Spomínam si však na ďalšiu vec. Mal som raz čierno–červené kopačky a Kasper ma upozornil so slovami: Dávaj si pozor na tú červenú farbu na kopačkách, vieš, že tá patrí tým vedľa. Kasper myslel na Manchester United.

S áčkom Manchester City ste trénovali už ako šestnásťročný. Kasper bol vtedy od váš o štyri roky starší. Akú mal vtedy pozíciu v tíme?

Bol tam Andreas Isaksson, ktorý bol vtedy brankárskou jednotkou švédskeho národného tímu. A tiež Joe Hart, ktorý sa presadil v anglickej reprezentácii. V takejto konkurencii som vyrastal. Kasper chcel vždy chytať, každý rok ho posielali na hosťovanie. Do druhej či tretej anglickej ligy. Keď bol preč, bol som v City brankárskou trojkou. Chytával som za juniorku aj za béčko.

Spomeniem ešte príhodu z prípravného zápasu proti Valencii. Schmeichel chytal, ja som bol jeho dvojkou, sedel som na lavičke náhradníkov. Cez polčas sme zháňali Kaspera, kde je. O pár sekúnd dobehol a ospravedlňoval sa. Po zápase sme sa dozvedali, že cez prestávku si bol vymeniť dres s legendárnym brankárom Santiagom Cañizaresom.

Ešte vám napadne nejaká príhoda v súvislosti so Schmeichelom?

Trebárs, keď Kasper hodil ku mne do vírivky trénera brankárov Kevina Hitchcocka, ktorý sa so mnou práve rozprával. Zdá sa mi, že aj s Joeom Hartom.

V roku 2008 ste s Manchester City vyhrali FA Youth Cup, čo je najprestížnejšia juniorská trofej v Anglicku. V tom čase bol vaším spoluhráčom súčasný reprezentant Anglicka Kieran Trippier. Ako si na to spomínate?

V hľadisku bolo dvadsaťtisíc ľudí. Po finále sme absolvovali víťazné kolo. Na chrbte som niesol Kierana Trippiera, ktorý sa vtedy zranil. Zápas nedohral a na nohu mu nasadili ochrannú čižmu.

Ťažko sa mu chodilo. Mal slzy v očiach, a tak som si ho zobral na plecia.
Skromný a slušný chalan. V živote by som však nepovedal, že to Trippier dotiahne tak ďaleko. Myslím to v dobrom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Schmeichel varoval Mentela: Dávaj si pozor na červené kopačky