Gréci majstrami Európy? TOP 12 nezabudnuteľných momentov EURO

Dáni na EURO 1992 nemali ani štartovať. Šokujúco ho vyhrali z pozície náhradníka.
Dáni na EURO 1992 nemali ani štartovať. Šokujúco ho vyhrali z pozície náhradníka. (Autor: uefa.com)
Ivan Mriška|11. jún 2021 o 11:00

Vybrali sme výnimočné okamihy majstrovstiev Európy

BRATISLAVA. Šestnáste majstrovstvá Európy v poradí budú výnimočné. Po prvý raz sa totiž hrajú až v jedenástich mestách.

Šampionát sa uskutoční od 11. júna do 11. júla 2021 a nebude na ňom chýbať ani Slovensko.

Majstrovstvá Európy ponúkli od ich vzniku v roku 1960 viacero nezabudnuteľných momentov. My vám prinášame výber TOP 12 podľa Sportnetu.

1. Nečakaní majstri Európy z Grécka

Vo futbale je možné všetko. V roku 2004 to potvrdili Gréci, ktorí šokujúco vyhrali celý šampionát. Podceňovaný outsider vyradil v skupine Španielsko a potom troma výhrami 1:0 vystúpil až na piedestál.

Zverenci Otta Rehhagela vo finále zarmútili favorizované Portugalsko, jediný gól zápasu strelil hlavou Angelos Charisteas. V bráne Grécka podával nadľudské výkony Antonios Nikopolidis.

Gréci ani v jednom zápase nemali hernú prevahu, úspech slávili vďaka totálnej defenzíve.

2. Škaredý prvý Zlatý gól

Zlatý gól rozhodoval po prvý raz o víťazovi predĺženia v roku 1996. Strelil ho nemecký futbalista Oliver Bierhoff, ktorý tečovanou strelou šťastne poslal loptu do bránky, ktorú strážil Petr Kouba.

Odborníci sa zhodli, že to nebol pekný gól, no nesmierne dôležitý. Nemci ním zdolali vo finále EURO 1996 Česko 2:1.

3. Senzačný a smutný triumf Dánska

Nezabudnuteľným je triumf Dánov, ktorí na EURO 1992 nemali ani štartovať. Na turnaji nahradili na poslednú chvíľu Juhosláviu, na území ktorej zúril etnický vojnový konflikt.

Dáni majú na svoj najväčší úspech trpko-sladké spomienky. Počas spanilej jazdy, ktorú zakončili senzačným triumfom 2:0 proti Nemecku, sa totiž stredopoliar Kim Vilfort dozvedel, že mu na leukémiu umiera dcéra.

V semifinále dopomohol gólom z penalty k víťazstvu nad Holandskom. Vo finále však už nechcel hrať a vrátil sa domov. Na naliehanie rodiny napokon nastúpil a gólom zariadil Dánsku najväčší úspech v histórii.

Veľkú radosť zo senzácie však zakrátko vystriedal smútok, pretože jeho dcérka ťažkej chorobe podľahla.

4. O víťazovi rozhodla minca

Jedni sa tešia, druhí smútia. Hovorí sa, že penaltový rozstrel je lotéria, v ktorej ťažko hľadať favorita. V prípade remízy je však spravodlivým určením víťaza.

V roku 1968 však bolo všetko inak. Semifinále medzi Talianskom a Sovietskym zväzom rozhodla minca.

Keďže gól za 120 minút nepadol, hlavný arbiter hodil mincu, určil víťaza a poslal tímy do šatní. Udalosti z Neapola sa po vyše päťdesiatich rokoch zdajú ako neuveriteľné, no v tých časoch boli bežné.

5. Zmena úlohy asistenta rozhodcu

Zaujímavý moment sa udial v semifinále EURO 2000, kedy o penalte rozhodol postranný rozhodca. Bol ním nebohý Slovák Igor Šramka a udialo sa to v zápase Francúzsko – Portugalsko.

V 27. minúte predĺženia za stavu 1:1 portugalský obranca Abel Xavier zahral v šestnástke rukou, čo slovenský asistent signalizoval Rakúšanovi Benköovi. Priestupok bol odhalený až po konzultácii oboch arbitrov.

Svojím rozhodnutím Šramka navždy zmenil nazeranie na úlohu asistenta rozhodcu.

6. Schmeichel sa stal slávnym

Na začiatku EURO 1992 bol Peter Schmeichel už necelý rok brankárom Manchestru United.

Všeobecne známym sa však stal až vďaka svojim výkonom na majstrovstvách Európy 1992. Zviditeľnil ho najmä okamih, keď v 86. minúty semifinále proti Holandsku fenomenálne vychytal Franka Rijkaarda a v následnom rozstrele sa stal hrdinom. Smoliarom bol vtedy Marco van Basten.

7. Jedenástky? Nie, Platini dáva gól

Medzi najzaujímavejšie stretnutia v histórii bezpochyby patrí semifinálový súboj domáceho Francúzska proti Portugalsku na majstrovstvách Európy v roku 1984. Po deväťdesiatich minútach sa skončil napínavý duel 1:1, a tak sa išlo do predĺženia.

V 98. minúte sa Portugalcom podarilo dostať do vedenia, no v 114. minúte Francúzi vyrovnali. Keď sa už zdalo, že napínavý súboj vyvrcholí penaltovým rozstrelom, v 119. minúte udrel legendárny Michel Platini, s deviatimi gólmi najlepší strelec turnaja.

8. Panenka má nervy z ocele

Medzi najpamätnejšie momenty európskych šampionátov patrí jednoznačne penalta Antonína Panenku z roku 1976. Mužstvo Československa ňou zdolalo Západné Nemecko 3:2 po pokutových kopoch a tešilo za z prvého majstrovského titulu v histórii.

Pokutový kop efektným „dloubákom“ vošiel do histórie, pred Panenkom ho tak nikto nikdy nezahral. Futbalista Československa musel pri ňom mať nervy z ocele, keďže si takúto parádu dovolil v rozhodujúcej sérii vo finále ME.

9. Geniálny Zlatan Ibrahimovič

Považujú ho za jedného z najlepších hráčov na svete. Na jeho niektoré góly fanúšikovia rýchlo zabudnú, no na ten z EURO 2004 sa však nedá.

Zlatan Ibrahimovič vtedy v súboji Švédska proti Taliansku skóroval chrbtom k bráne obkolesený obrancami i brankárom. Jeho nevídaný volej sa zapísal do histórie európskych šampionátov.

10. Lob Davora Šukera

Medzi pamätné góly patrí aj lob Chorváta Davora Šukera, ktorým na EURO 1996 elegantne prekonal brankára Dánska Petra Schmeichela. Chorváti však na turnaji výrazný úspech nedosiahli, keď vo štvrťfinále podľahli Nemecku.

11. Volej Ronnieho Whelana

Majstrovstvá Európy 1988 priniesli jeden z najväčších úspechov Írska v histórii. Íri hrali na turnaji prvý raz. V úvodnom zápase zdolali Angličanov 1:0, v druhom mali na dosah víťazstvo proti Sovietskemu zväzu. Skóre otvoril parádnym gólom v 38. minúte Ronnie Whelan. Po dlhom vhadzovaní vtedy nádherne trafil loptu z voleja. Brilantná technika. Íri však vedenie neudržali a napokon skončili v skupine tretí a nepostúpili do semifinále. 

12. Neskutočný Marco van Basten

Na EURO 1988 išiel len ako náhradník, do hry sa s ním veľmi nepočítalo. Po úvodnej prehre Holandska so Sovietskym zväzom však dostal príležitosť. A ukázal sa tým najlepším spôsobom.

Proti Anglicku strelil hetrik, v semifinále skóroval aj proti Nemcom. A to z jeho strany nebolo všetko.

Volej Marca van Bastena z finále EURO 1988 proti Sovietom sa zapísal do histórie európskych turnajov. Gól na 2:0 strelil z obrovského uhla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Gréci majstrami Európy? TOP 12 nezabudnuteľných momentov EURO