Anderson Silva sa pokúsi o zázrak, a to odrazenie útoku novej generácie reprezentovanej Israelom Adesanyom

Adrián Mečiar|8. feb 2019 o 01:00

Anderson Silva sa pokúsi o zázrak, avšak je to v jeho silách aj v roku 2019?

Dielo austrálskeho pouličného umelca známeho ako Lushsux.

Tí, ktorí ho poznali z kickboxerského ringu, vopred avizovali, že toto zázračné dieťa bude čoskoro miešať významnými kartami v strednej váhe. Je však až zarážajúce, ako rýchlo sa zaradil medzi najzvučnejšie mená celej organizácie.

Zdá sa, že cestu medzi elitu si razí celú večnosť. Ako by tu bol a klopal na dvere už poriadne dlho. Preto je azda aj ťažké uveriť tomu, že v deň turnaja UFC 234 to stále nebude ani rok, odkedy debutoval v UFC. Bude to ešte iba 364 dní od vymazania Roba Wilkinsona, ktorý nemal absolútne žiaden nárok.

Vstup Israela Adesanyu na najžiarivejšiu scénu bol veľkolepý. „Stredné váhy, počúvajte, som novým psom na tomto dvore a práve som označkoval celú túto klietku,“ upozornil na seba v prvom pozápasovom rozhovore na pôde UFC.

Adesanya nezaujal fanúšikov len dominantným výkonom, ale najmä tým, ako sa prezentoval. Ak sa chce v dnešnej dobe bojovník presadiť, už mu viac nestačia len jasné výhry a tvrdý tréning. Nemenej dôležitý je tiež kontakt s médiami a fanúšikmi. Práve to je jeden z dôvodov rýchleho úspechu rodáka z Nigérie, ktorý ale už detstva spolu s rodinou žije na Novom Zélande. Adesanya sa nebojí ukázať kus zo svojej osobnosti, hoci ako hovorí, filter televíznych kamier neukazuje, kým je v skutočnosti.

„Ľudia vidia v televízii tak 10-15% z mojej osobnosti. Je to moja súčasť, no nie som to celý ja. Mám teraz platformu, no nepotrebujem si nič dokazovať, nepotrebujem, aby ma mali ľudia radi."

Nie je to typický trash talker, ktorý bez rešpektu útočí na kohokoľvek. Keď už ale dôjde k slovnému konfliktu, vie si hravo poradiť, o čom sme sa presvedčili pred duelom s Derekom Brunsonom, ktorého zvykol nazývať "Bumson". Adesanya je na mediálnych akciách sebavedomý, dokáže výborne vystupovať. S mikrofónom vyzerá prirodzene. Kombinácia výborných schopností v klietke a mimo nej je predurčená na úspech.

Aj keď reprezentuje novú generáciu, Adesanya nepatrí medzi tých úplne najmladších, keď je vo veku 29 rokov dokonca starší ako Kelvin Gastelum, jedna z hviezd hlavného zápasu UFC 234. Adesanya sa predtým dlho venoval hlavne kickboxu a MMA sa naplno oddal až pred niekoľkými rokmi, takže určite ešte má medzery, najmä čo sa týka jeho zeme, no je pripravený na strety so špičkou.

To bolo dokázané súbojmi s Bradom Tavaresom a Derekom Brunsonom. Ten posledný zápas s Brunsonom bol obzvlášť presvedčivý. Brunson už porovnal svoje sily s absolútnou špičkou a v MMA má na svojom konte skoro dvakrát toľko zápasov ako Adesanya. K tomu treba pripočítať roky súťaženia vo wrestllingu, v ktorom vyniká. Veď Brunson dokázal na zem dostať aj hviezdneho olympionika Yoela Romera!

Na Adesanyu však jeho wrestling nestačil. Novozélanďan ubránil všetky pokusy o strh a počkal si na svoju príležitosť. Keď raz bola jeho obeť ranená, nedal jej akúkoľvek šancu na únik. Brunsonov osud v Madison Square Garden bol po presne načasovanom kolene spečatený, ďalšie údery už boli len bonusom.

Od momentu, kedy sa Israel Adesanya ukázal v klietke, je jeho meno spájané s jednou z najväčších legiend tohto športu. Azda neomylný striker s dokonalým prehľadom, perfektným načasovaním a úžasnou presnosťou. Profesor vysokej školy boja, predmet postoj. Pokojne však zvládne aj zastupovanie za kolegu z inej oblasti. Hoci často tvrdí, že je jednoducho prvý Israel Adesanya, tomuto prirovnaniu sa chtiac-nechtiac nevyhne.

A pravdu povediac, je až ťažké nevidieť v ňom nového Andersona Silvu. Ak si spomeniete na nezabudnuteľné výkony Silvu a potom sa pozriete na nedávne víťazstvá Adesanyu, tých podobností je až príliš veľa. Keď Anderson Silva roky vládol strednej váhe, pýšil sa skoro tými istými atribútmi, akými dnes oplýva Israel Adesanya. Sám Adesanya ho niekoľkokrát označil za vzor inšpirácie.

Dá sa povedať, že pre Adesanyu je to splnený sen. Na (takmer) domácej pôde vyzve legendu bojových športov, navyše svoj idol. Je pravdepodobné, že túto situáciu si vcelku užíva aj Silva. Zápas proti svojmu klonu, avšak mladšiemu o celých štrnásť rokov. Silva chce dokázať, že ešte stále má na to, aby odrážal útoky mladej genrácie. Dopredu ho ženie aj vidina sľúbenej titulovej príležitosti v prípade výhry.

Aktéri súboja si zrejme tento duel užívajú, no fanúšikovia týmto zápasom až tak nadšení nie sú. Prezidenta UFC, Dana Whitea, obviňujú z toho, že Silvu nalákal na titulovú šancu, ktorú použil ako návnadu nútiacu Silvu na istú smrť. UFC je fanúšikmi vyčítaný prístup, z ktorého má ťažiť Adesanya. Porazí legendu, získa úžasný highlight.

Je tu ale aj hlasná skupina podporovateľov, ktorý plne stojí za Silvom. Pre mnohých je "Spider" srdcovou záležitosťou a iba ťažko príjmu reči o tom, že ich miláčik je za zenitom. Áno, Anderson už nie je najmladší, avšak je to stále ten Anderson, ktorý len pred vyše dvomi rokmi vzal zápas s Danielom Cormierom, súčasným vládcom ťažkej váhy, doslova na poslednú chvíľu a napokon to dotiahol až k bodovým lístkom. Svoj posledný zápas predsa vyhral!

To je istý uhol pohľadu. No úprimne, zámer UFC je celkom jasný. Israel Adesanya má mimoriadny potenciál zaradiť sa medzi najväčšie hviezdy sveta MMA a toto je výborná príležitosť, ako ho dostať do väčšieho povedomia. Možnosť pripísania si výhry nad menom, ktoré pozná každý. Do zápasu vstúpi Adesanya ako veľký favorit, keďže stávkové kancelárie predpokladajú, že ho čaká pomerne jednoduchá práca.

Ono, je tu však jedno veľké "ale". Aj keď má 43 rokov, najlepšie roky rozhodne za sebou, v poslednej, značne kontroverznej, výhre sa už na ňom prejavovali známky pokročilého veku a do zápasu prichádza po ďalšej dopingovej afére, Anderson Silva je stále Anderson Silva. Je to ten lišiak, ktorý sa po viac ako dvadsiatich minútach nakladačky jednoducho rozhodol, že o svoj opasok nepríde, a tak ukončil Chaela Sonnena trianglom.

Vek neoklamete, no rovnakou pravdou je, že ak podceníte Andersona Silvu, nech už sa do oktagonu postaví jeho akokoľvek časom ovplyvnená verzia, ste blázon. Anderson môže z rukáva vytiahnuť špeciálne eso, čo šokuje svet.

Nanešťastie, je pravdepodobnejšie, že na Silvovi už bude príliš poznať bremeno štyridsiatich troch rokov a do tohto zápasu bol, ako to otvorene povedal aj Adesanya, vyslovene nahnaný sľubom zápasu o opasok, po ktorom Anderson stále túži. Tým nechceme nejako znevažovať prípadné víťazstvo Adesanyu, ide skôr o zaobchádzanie UFC s legendou. "Spider" se nevyhne žiadnej výzve a keď príde takáto ponuka, kývne na ňu.

Na druhú stranu, ako už bolo povedané, Anderson Silva je Anderson Silva. Silva bral prípravu vážne, dokonca si do tréningového kempu pozval šampióna Glory, ktorý ako jediný v kickboxe knokautoval Adesanyu. A len tak, mimochodom, netreba zabúdať na to, že napriek podobným štýlom, "Andy" má čosi, čím sa "Izzy" pochváliť nemôže. Čierný pás v brazílskom jiu-jitsu. Prečo by práve toto nemohol byť prekvapujúci faktor, ktorý rozhodne?

Anderson Silva už nepotrebuje nikomu nič dokazovať, no stále tvrdo drie a v samotnom dueli sa istotne pokúsi o odraz útoku novej generácie reprezentovanej Israelom Adesanyom. Anderson Silva sa pokúsi o zázrak, avšak je otázne, či je to v jeho silách aj v roku 2019?

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Anderson Silva sa pokúsi o zázrak, a to odrazenie útoku novej generácie reprezentovanej Israelom Adesanyom