Boh nedal a Ramsayho cesta sa končí. Na čo Slováci mali a nemali v Rige (analýza)

Gólová radosť Slovákov v zápase proti Nórsku.
Gólová radosť Slovákov v zápase proti Nórsku. (Autor: TASR)
Stanislav Benčat|24. máj 2023 o 15:40

Energia, ktorá sršala z kanadského barda, vyprchá.

Nech bože dá, nech bože dá, veď my na to máme!
Nech bože dá, nech bože dá, ten víťazný gól!

Tento popevok sprevádza slovenskú hokejovú reprezentáciu od začiatku milénia. Fanúšikovia si ho spievali pri zisku medailí, keď Slováci hrali na majstrovstvách sveta o záchranu, ale aj keď získali bronzové medaily na zimnej olympiáde v Pekingu.

Neraz sa objavil v éteri aj na šampionáte v Rige. Slovenský hokejový boh však tentoraz veľa víťazných gólov nedodal.

Prečo?

Nemec ešte musí rásť

Málo gólov, nedotiahnuté koncovky kľúčových zápasov, zbytočné oslabenia tímu. Tieto faktory hrali na šampionáte proti Slovákom.

Hráčsky materiál, ktorý mali tréneri v Rige, sa javil sprvoti lepšie, ako v skutočnosti bol. Viacero súčiastok odpadlo, poniektoré neboli správne namazané alebo nesadli podľa predstáv.

Napríklad Libor Hudáček. Najkreatívnejší hráč tímu. Radosť bola pozerať na jeho pohyb, kľučky, finty. Čo však z toho, keď v koncovke zlyhával. V Rige najviac zaujal zbieraním trestných minút a roztržkou s kapitánom Hrivíkom.

Richard Pánik. Keď sa mu chce, je z neho prejavom na ľade hráč NHL. Silný, dobrý korčuliar, ktorého je ťažké odstaviť od puku. Ale keď mal hluché chvíle, pôsobil ležérne, alebo si vymyslel koncovku, ako v zápase proti Nórsku. Keby vyšla, ašpirovala by na najkrajší gól šampionátu. Takto pribudla do dlhého radu premárnených príležitostí.

Aj Peter Cehlárik zaostal ďaleko za výkonmi spred dvoch rokov, keď sa stal najlepším útočníkom turnaja. Treba však priznať, že ho značne limitovalo zranenie nohy.

Šimon Nemec. Do Rigy prichádzal 19-ročný mladík zo zámoria ako hráč, ktorý sa stane pilierom slovenskej obrany. Mal byť líder na presilovku, mozog rozohrávky. Očakávania (médií, realizačného tímu i hráča) však boli príliš veľké.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Boh nedal a Ramsayho cesta sa končí. Na čo Slováci mali a nemali v Rige (analýza)