Slováci hrajú ako Američania a to sa mi páči, vraví český expert Hosták

Martin Hosták.
Martin Hosták. (Autor: PROFIMEDIA/ČTK)

Kto zo slovenského tímu ho najviac zaujal.

Hokejoví pamätníci si ho pamätajú ešte ako šikovného útočníka z federálnej éry, už vyše dvadsať rokov však o hokeji skôr hovorí - s nadhľadom a zaujímavo. MARTIN HOSTÁK pôsobil aj v Rige ako spolukomentátor Českej televízie. 

Sledovali ste všetky zápasy Slovenska na turnaji. Čo vás prekvapilo, pozitívne či negatívne.

Pozitívne určite brankári. Predsa len, dvojicu Škorvánek a Hlavaj sme nebrali ako brankárov európskej alebo svetovej úrovne. Prišli na MS ako nováčikovia a obaja chytali skvelo. Herný prejav ma vôbec neprekvapil. Mužstvo sa snažilo hrať aktívne, veľa korčuľovalo.

Hra Slovákov sa mi veľmi páči. Ako neutrálny fanúšik sa na ich zápasy pozerám rád. Samozrejme, na turnaji chýbala lepšia koncovka, chýbal vám strelec.

Veľmi sa mi páčili výkony Mareka Hrivíka. To, čo si odpracoval... Dával góly, rozohrával, hral presilovky i oslabenia, šéfoval striedačke, kabíne. Naozaj odvádzal kopec čiernej roboty. Máte skvelého kapitána.

Zaregistrovali ste jeho názorovú výmenu s Liborom Hudáčkom po zápase proti Slovincom?

Tento spor viac rozvírili novinári. Je to prirodzené, lebo je to zaujímavé. V kabíne si takéto veci chlapci vydiskutujú. Ale, aj to súvisí s úlohou kapitána. Jednoducho, hráč nemôže robiť nejaké hlúposti a keď ho neusmernia tréneri, tak na to je tam kapitán.

Libora Hudáčka poznáte dobre aj z českej extraligy.

Libor má horúcu hlavu a občas má svoje nápady, to všetci vieme. Možno bola škoda, že dostal v zápase proti Kanade trest 5 minút plus do konca zápasu. Bol v tom celkom nevinne, lebo kanadský hráč sa pred ním otáčal, on do neho narazil a poslal ho na mantinel. Už nemal inú možnosť.

Tieto zákroky posudzujú rozhodcovia dosť necitlivo. A od toho momentu sa akoby trochu vytratil. Neviem, či sa bál, aby nespravil nejakú chybu. Mal som z toho taký pocit.

Po zápase Česko – Slovensko sa diskutovalo o zákroku Patrika Kocha na Filipa Chlapíka, ktorý rozhodcovia posúdili ako čistý. Ako ste ho videli vy?

Práve od tej chvíle začali rozhodcovia posudzovať podobné zákroky oveľa prísnejšie. V tom konkrétnom prípade to mali posúdiť prísnejšie, lebo to bol zákrok na hlavu. Určite to bolo na vyšší trest a oveľa viac než zákrok, ktorý predviedol Hudáček.

Vravíte, že sa vám hra slovenského tímu pozdáva. Vidíte tam zmenu v porovnaní s minulými rokmi?

Príchodom Kanaďana Ramsayho k tímu sa hra Slovákov určite zmenila. On si vyberá podľa toho systému typy hráčov, zapojí do mužstva mladých, ktorí majú veľký pohyb. Má v tíme dobrých korčuliarov, nezatvára ich do nejakého priestoru, do bránenia stredného pásma, ale nechá ich aktívne hrať.

Samozrejme, že sa niekedy dopustia chýb, keď prepadnú, ale mne sa tento štýl páči. Je to odvážne, mladé a dá sa na tom stavať do budúcnosti. Hráči ako Slafkovský či Nemec si zahrali v reprezentácii už v mladom veku a vďaka tomu môžu teraz hokejovo rásť.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slováci hrajú ako Američania a to sa mi páči, vraví český expert Hosták