Pogačar je favoritom, aj keď neštartuje. Čo ukázali klasiky?

Mathieu Van Der Poel a Wout Van Aert na Paríž - Roubaix 2023.
Mathieu Van Der Poel a Wout Van Aert na Paríž - Roubaix 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. apr 2023 o 16:30

Jarné klasiky skončil pre Sagana knokautom.

BRATISLAVA. V nedeľu sa skončila sezóna flámskych klasík pretekmi Paríž - Roubaix. Klasiky tento rok priniesli nové napínavé súboje aj rozlúčku Petra Sagana.

Vybrali sme najzaujímavejšie momenty.

1. Najsilnejší bol van der Poel

Vzhľadom na okolnosti a trasu je najnáročnejšie vyhrať dve z monumentálnych klasík. Miláno – San Remo a Paríž – Roubaix. Prvá je skoro rovinatá a kúsok pred cieľom je stále v boji o víťazstvo veľká skupina. Rozhodujú maličkosti.

Druhá je zase nevyspytateľná. Aj najlepší si môže dolámať kosti pri páde alebo v rozhodujúcej chvíli dostať defekt. Je výnimočné vyhrať čo i len jednu z týchto klasík raz počas kariéry.

Mathieu van der Poel však túto jar vyhral obe. Bol najsilnejším klasikárom. V minulosti mal rovnako výnimočný talent, ale miestami akoby ním plytval a bol tak zapálený pre cyklistiku, že chcel všetko.

Jazdil cyklokros, Svetový pohár v horskej cyklistike, aj cestné preteky. Mal extrémne náročný súťažný program. Tento rok ubral, má menej štartov a stanovil si priority. 

„Dospel, je okolo neho pokojná atmosféra a je aj oveľa rozumnejší,“ hovorí pre Sporza jeho otec Adrie van der Poel, bývalý majster sveta v cyklokrose. „Pred dvomi rokmi by takto monumentálnu klasiku nezvládol.“ 

„Keď sa sústredil na klasiky, hneď vidíte výsledky,“ vraví pre cyclingnews legenda klasík Fabian Cancellara.

Holanďan vyšiel ako jasný víťaz túto jar aj v porovnaní s van Aertom. Vtedy, keď na tom záležalo najviac, ho zakaždým zdolal. Hoci na Paríž – Roubaix mal van Aert aj veľkú smolu. 

VIDEO: Zostrih Paríž - Roubaix 2023

Táto rivalita sa ťahá už roky a klasiky ju len zvýraznili. Najmä preto, že van Aert prehráva s van der Poelom na monumenty 1:4. 

V Belgicku sa ozývajú kritické ohlasy, že svojho soka v tomto už nikdy nedostihne. Kvality pritom na to má. 

„To čo ukázal Mathieu, to čo ukázal Pogačar. Mali by sme si to viac užívať. Oveľa, oveľa viac. A menej ich stavať proti sebe,“ myslí si van der Poel senior.  

Keďže má jeho syn na konte víťazstvá na troch z piatich monumentálnych klasík, otvára sa otázka, či má na to, aby vyhral aj dve zostávajúce.

Podľa otca je triumf na Liége – Bastogne – Liége v jeho silách. V roku 2020 tu skončil šiesty. Teda nie je to úplne nereálne. Naopak Okolo Lombardska bude zrejme nad jeho sily. „Ale skúsiť by to mal,“ dodal otec.

2. Van Aert stratil tlak, keď získal náskok

Tu je tá druhá strana mince. Tam kde je van der Poel, je takmer zakaždým aj jeho tieň Wout van Aert. A tento rok ostal za ním v mnohých ohľadoch. Po klasikách ostal sklamaný.

Tím Jumbo Visma si dal jeden cieľ. Vyhrať monumentálnu klasiku. Nesplnil ho. Vyhral síce sedem rôznych jednodňových pretekov, no ani jeden monument. 

„Je to pre mňa zakliate,“ hovoril Belgičan po Paríž – Roubaix. Rovnaký pocit mohol mať aj po predchádzajúcich monumentoch. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Pogačar je favoritom, aj keď neštartuje. Čo ukázali klasiky?