Katar porušuje ľudské práva. Amnesty International neodporúča bojkot MS vo futbale

FIFA - ilustračná fotografia.
FIFA - ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|14. sep 2021 o 11:39

Pozornosť na krajinu by sa však nemala skončiť s koncom MS.

BRATISLAVA. Známa svetová organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International sa rozhodla nevyzývať na bojkot majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré bude na sklonku budúceho roka hostiť Katar.

Amnesty International však naďalej bude dôrazne poukazovať na porušovanie ľudských práv v tomto emiráte, ktorý leží na Arabskom polostrove.

Katar je už niekoľko rokov terčom celosvetovej kritiky. Týka sa neľudských podmienok, v ktorých pracujú robotníci z tzv. tretieho sveta v tejto krajine.

Amnesty International aj ďalšie svetové ľudskoprávne organizácie už viackrát upozornili na nežiaduci stav aj Medzinárodnú futbalovú federáciu, napriek tomu zostal Katar organizátorom MS 2022.

"Vláda by mala mať dosah na zamestnávateľov, ktorí vykorisťujú svojich pracovníkov. Situácia sa však dlhodobo nerieši, vláda napriek sľubom nepristúpila k sankciám alebo iným formám nápravy," uviedla Lisa Salzová, expertka Amnesty International, cituje ju portál ORF.

Katarská vláda kritiku opakovane odmietla a poukázala na reformy a zmeny, ktoré údajne urobila. Salzová však tvrdí, že nie sú dostatočné.

"Vítame reformy, ale chceme, aby mali trvalý charakter a boli reálne aj po skončení majstrovstiev sveta. Preto chceme využiť celosvetovú pozornosť, ktorú púta futbalový šampionát, a pritlačiť na katarskú vládu," vysvetlila.

Nemecký bývalý reprezentant Toni Kroos verí, že pozornosť sveta zameraná na Katar sa nesmie skončiť po finálovom poslednom hvizde budúcoročného šampionátu.

"Faktom je, že turnaj v Katare bude a treba z toho vyťažiť čo najviac, aby sa cudzinci pracujúci v tejto krajine, mali lepšie. Nech sa tieto problémy začnú riešiť, ale nielen pred turnajom, ale aj po jeho skončení," uviedol Kroos, ktorý odohral v nemeckom reprezentačnom drese 106 zápasov a dosiahol 17 gólov.

Majstrovstvá sveta vo futbale sa po prvý raz v histórii uskutočnia v Katare v dňoch 21. november až 18. december 2022. Neskorý termín šampionátu spôsobili extrémne horúčavy, ktoré panujú na Blízkom východe v lete a jeseni.

Okrem iných krajín aktuálne bojuje o postup na MS 2022 aj Slovensko. Európska časť kvalifikácie vyvrcholí v marci 2022, keď sa rozhodne o posledných troch účastníkoch šampionátu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Katar porušuje ľudské práva. Amnesty International neodporúča bojkot MS vo futbale