Americký futbal: Super Bowl pre New York Giants

Quarterback Giants Eli Manning napodobnil svojho brata Paytona a získal cenu MVP pre najlepšieho hráča Super Bowlu.
Quarterback Giants Eli Manning napodobnil svojho brata Paytona a získal cenu MVP pre najlepšieho hráča Super Bowlu. (Autor: Reuters)
SITA|4. feb 2008 o 11:17

PHOENIX 4. februára (SITA) - Hráči klubu zámorskej súťaže amerického futbalu NFL New York Giants sa stali víťazmi 42. ročníka Super Bowlu, keď v nedeľňajšom finálovom stretnutí zdolali v arizonskom Glendale ...

PHOENIX 4. februára (SITA) - Hráči klubu zámorskej súťaže amerického futbalu NFL New York Giants sa stali víťazmi 42. ročníka Super Bowlu, keď v nedeľňajšom finálovom stretnutí zdolali v arizonskom Glendale na predmestí Phoenixu favorizovaný New England 17:14. Patriots prehrali až v poslednom devätnástom stretnutí sezóny a neprekonali rekord ligy. Giants vyhrali tretí Super Bowl vo svojej histórii, o ich víťazstve rozhodol touchdownom 35 sekúnd pred koncom zápasu Plaxico Burress.

Obrane "obrov" na čele so skúseným Michaelom Strahanom sa podarilo ustrážiť hviezdny útok Patriots vedený rozohrávačom Tomom Bradym. Hviezdne chvíle prežil quarterback Giants Eli Manning, ktorý vysielal svojim "tykadlám" skvelé pasy a rozohral aj finálovú akciu. Po zásluhe ho po zápase vyhlásili za najužitočnejšieho hráča, čím napodobnil svojho brata Paytona, ktorý dostal ocenenie MVP a potom zdvihol nad hlavu aj Super Bowl vlani s Indianapolisom. "Je neuveriteľné, čo sme s týmto tímom dokázali. Bol to neuveriteľný zápas. V play off sme boli neskutoční. Každý si to víťazstvo zaslúži," tešil sa po zápase Manning.

Prvé body získali Giants

Úvodný žreb vyhrali Giants a začali najdlhším útokom v histórii finále, ktorý trval takmer desať minút. Napokon ho zakončili trojbodovým kopom Lawrenca Tynesa. V závere prvej štvrtiny dostali po faule v koncovej zóne Patriots výhodu rozohrávky na jeden yard, čo využili v úvode druhej pätnásťminútovky na touchdown. V ďalších dlhých minútach sa však obom útokom nedarilo podľa predstáv. Giants strácali loptu po chybách, Patriots sa nevedeli presadiť proti výbornej obrane súpera a Tom Brady bol chvíľami zúfalý, keďže nedostával takmer žiaden čas na rozohrávku.

"Patrioti" tak útočili po zemi, čo im tiež nevychádzalo. Skóre sa menilo až vo štvrtej štvrtine, keď Kevin Boss skvelou prácou zachytil dlhú Manningovu prihrávku a získal 45 yardov. Blízkosť koncového územia napokon Giants využili na prvý touchdown v zápase, ktorý položil David Tyree. Z protiútoku Brady poslal presnú prihrávku na Randyho Mossa a Patriots opäť viedli, čím siahali na štvrtú výhru v Super Bowle počas siedmich rokov a zároveň na vytvorenie nového rekordu 19 víťazstiev v jedinej sezóne. Bez prehry ročník absolvovalo iba Miami v roku 1972, odvtedy už nik. Dolphins však rekord dosiahli v čase, keď nemala základná časť 16 zápasov. "Je to veľké sklamanie. Neviem to stále pochopiť," tvrdil po zápase tréner Patriots Bill Belichick.

New York rozhodol v posledných dvoch minútach

Giants mali za stavu 14:10 pre New England dve minúty na zvrat. Obrana Patriots tlačila na Manninga, ten však v rozhodujúcej chvíli zachoval chladnú hlavu, našiel prihrávkami Tyreeho a potom rozhodujúcou na touchdown Burresa. "Je to jeden z najúžasnejších pocitov v profesionálnom športe. Keď o tejto radosti rozhodnete položeným touchdownom, je to dvojnásobné," uviedol Burroes a Manning dodal: "Lepší scenár sme ani nemohli napísať. V poslednom útoku sme predviedli niekoľko skvelých hier." Giants vybojovali tretí Super Bowl vo svojej histórii, NFL vyhrali celkovo šestnástykrát. S New England sa stretli aj v základnej časti, vtedy prehrali 35:38. "Každý tím je zdolateľný, to vie každý. V správnej chvíli, v správnom čase môžete zdolať každý tím," povedal tréner Giants Tom Coughlin. New York sa stal prvým tímom z NFC, ktorý vyhral Super Bowl po tom, čo sa dostal do play off na poslednú chvíľu.

Super Bowl bol opäť najsledovanejšou udalosťou víkendu v USA, na štadióne bolo 73-tisíc divákov, pred televíznymi obrazovkami sedeli milióny ďalších. V predzápasovej šou vystúpila Alicia Keys, hymnu zaspievala víťazka American Idol Jordin Sparks, ktorá je dcérou bývalého cornerbacka Giants Philippiho, a v polčasovej prestávke zabával divákov rocker Tom Petty so skupinou The Heartbreakers.


Výsledok:

  • New York Giants - New England Patriots 17:14 (3:0, 0:7, 0:0, 14:7)

Fotogaléria zo Super Bowlu 2008 medzi New Yorkom Giants a New England Patriots

superbowl1.jpg
superbowl2.jpg
superbowl3.jpg
superbowl4.jpg
superbowl5.jpg
superbowl6.jpg
superbowl8.jpg
superbowl9.jpg
superbowl9b.jpg

FOTO: Reuters


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Americký futbal: Super Bowl pre New York Giants