Pick 6: Evans sa pridal k členovi Siene slávy, favorit NFL bol ako šampanské

Wide receiver Mike Evans zachytáva prihrávku v zápase proti Caroline.
Wide receiver Mike Evans zachytáva prihrávku v zápase proti Caroline. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|5. dec 2023 o 11:30 (aktualizované 5. dec 2023 o 20:10)

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám portál Sportnet prináša šesť okamihov daného týždňa. V tom trinástom nebola núdza o dramatické zápasy či o pozitívne a negatívne rekordy.

Pick 1: Nebolo ich možné zastaviť

Šlágrom kola bol nepochybne súboj na Lincoln Financial Field. Domáca Philadelphia tu v tejto sezóne zdolala Miami, Dallas aj Buffalo a fantasticky vstúpila aj do zápasu proti San Franciscu, teda aspoň čo sa týka obrany.

Útok 49ers bol v prvej štvrtine totálne vymazaný. Znie to až neuveriteľne, no jeden z hlavných favoritov na zisk Super Bowlu strávil v úvodnej časti na ihrisku len 123 sekúnd a celkovo zaznamenal šesť mínusových yardov. 

Vtedy by len málokto tipoval, že napokon dá na horúcej pôde 42 bodov.

Ofenzíva 49ers bola ako šampanské. Chvíľu bojujete s tým, aby zátka odletela, no keď sa tak stane, šampanské strieka na každú stranu. 

Hviezdnu zostavu San Francisca nebolo možné zastaviť. Šesť po sebe idúcich driveov sa skončilo touchdownom, čo je najdlhšia séria v aktuálnom ročníku.

VIDEO: Najlepšie akcie San Francisca v zápase proti Philadelphii

Brock Purdy od druhej štvrtiny skompletizoval 19 z 23 pasov pre 314 yardov a ďalších 146 pridali jeho spoluhráči po zemi, čo bolo presne o sto viac ako inak kvalitný behový útok Eagles.

"Treba im udeliť kredit za spôsob, akým hrali. Keď proti takémuto tímu nevyužijete šance, dostanú vás," povedal Jalen Hurts. Ten v tretej štvrtine musel podstúpiť vyšetrenie pre otras mozgu, ale na ihrisko sa vrátil.

Tento zápas mal nádych play-off.

Nechýbali šarvátky či tzv. trash talk pred zápasom, keď Deebo Samuel označil Jamesa Bradberryho za odpad a Philadelphiu za najnenávidenejší tím v NFL. Napokon bol hrdinom zápasu so 138 yardami a troma touchdownami.

Na snímke je Deebo Samuel, wide receiver tímu San Francisco 49ers.
Na snímke je Deebo Samuel, wide receiver tímu San Francisco 49ers. (Autor: TASR/AP)

Pick 2: Proti Packers? Len nie v decembri

Kto by to bol povedal? Pred troma týždňami mali Green Bay Packers bilanciu 3-6 a zdalo sa, že ich šance na postup do play-off sú len v rovine teórie. 

"Syrové hlavy" však odvtedy vyhrali tri zápasy, pričom ani raz neboli favorit. V Sunday Night Football zdolali Kansas 27:19 a treba povedať, že zaslúžene.

Quarterback Jordan Love sa stáva miláčikom tribún a Christian Watson nečakaným hrdinom. V posledných troch zápasoch dosiahol štyri touchdowny, pričom mu na to stačilo len 14 zachytených prihrávok.

Pre Lovea bol tento zápas špeciálny. Práve proti Chiefs pred dvoma rokmi prvýkrát nastúpil v základnej zostave, keďže klubová legenda Aaron Rodgers mal pozitívny test na covid. Vtedy Packers podľahli favoritovi 7:13.

"Tento zápas som mal zakrúžkovaný už dlho. Vtedy som nehral tak, ako som chcel. Teraz sme to s chlapcami zvládli a ten pocit je úžasný," povedal.

Green Bay je tím, proti ktorému v tejto fáze sezóny nikto nechce hrať.

Pod vedením trénera Matta LaFleura má bilanciu decembrových zápasov 16-0. Na chladné počasie sú hráči zvyknutí, ich štadión Lambeau Field v štáte Wisconsin má prezývku Zamrznutá tundra.

Chiefs po prehre zamrzol úsmev na tvári. Prehrali už tretí z ostatných piatich duelov a navyše ich čaká Buffalo, pre ktoré je už každý zápas malým play-off.

Ešte trošku úsmevný fakt, Kansas prehral prvýkrát pred zrakom Taylor Swift. Táto slávna speváčka a priateľka tight enda Travisa Kelceho priniesla v predošlých štyroch prípadoch Chiefs šťastie.

Premier Sport 2
Zápasy 14. týždňa NFL na Premier Sport 2
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Pick 3: Samé negatívne rekordy

Fanúšikovia New England Patriots boli roky zvyknutí na to, že ich obľúbenci zbierali rekord za rekordom. Kým však za éry Toma Bradyho boli pozitívne, v tejto sezóne sú iba negatívne.

Po prehre s Los Angeles Chargers 0:6 natiahli Patriots neúspešnú sériu na päť zápasov, prvýkrát vo svojej histórii v dvoch dueloch v sezóne vôbec neskórovali (aj 0:34 so Saints, pozn.) a sú tiež prvým tímom od roku 1938, ktorý prehral tri zápasy po sebe, pričom v nich inkasoval desať alebo menej bodov. 

Tím legendárneho trénera Billa Belichicka skúša všetko.

Proti Chargers bol iba zdravým náhradníkom Mac Jones, no Bailey Zappe sa príliš nepredviedol. Treba však spomenúť, že ofenzívna lajna mu často nepomohla a Zappe bol až päťkrát poslaný k zemi. 

Po prehre Caroliny na pôde Tampy Bay 18:21 sú Panthers prvým tímom, ktorý sa už nemôže prebojovať do play-off a Patriots sa k nimi čoskoro pridajú.

Aby toho nebolo málo, zranil sa running back Rhamondre Stevenson.

Chargers s Justinom Herbertom síce ukončili sériu prehier, no nepresvedčili. Ich bilancia je 5-7 a skôr to vyzerá tak, že play-off opäť bude bez nich. Ak chcú vykresať iskierku nádeje, do Vianoc musia zdolať Broncos aj Raiders.

Pick 4: Blýska sa na horšie časy?

Mala to byť jednoznačná záležitosť a posilnenie šancí na play-off. Pittsburgh však rolu favorita nezvládol a to proti tímu, ktorý dovtedy vyhral len dvakrát.

Dlho to vyzeralo dobre a zdalo sa, že Steelers sa v druhej štvrtine dostanú do vedenia. Lenže, zranil sa Kenny Pickett, domáci nepremenil štvrtý down na goal a naopak v závere polčasu inkasovali od Arizony touchdown. 

Zranený quarterback Pittsburghu Steelers Kenny Pickett mieri do šatne.
Zranený quarterback Pittsburghu Steelers Kenny Pickett mieri do šatne. (Autor: TASR/AP)

Z tejto sekvencie sa Pittsburgh nedokázal spamätať, hoci mal dostatok času. Polčasová prestávka bola totiž poriadne dlhá.

Pre búrku sa začiatok druhého polčasu posunul o polhodinu a v priebehu tretej štvrtiny prišla pre zlé počasie na rad ďalšia, takmer hodinová pauza.

Pittsburgh doma prehral s Cardinals prvýkrát od roku 1969, no nepochybne ho viac trápi to, že pre zranenie členka bude quarterback Pickett chýbať dva až štyri týždne a neminie ho operácia.

Hrdinom bol James Conner, bývalý running back Steelers (2017 - 2020, pozn.). V zápase zaznamenal 105 yardov a dvakrát vbehol do end zóny súpera.

Pick 5: Houstonu bude chýbať Tank

Nielen v Pittsburghu majú hlavu v dlaniach. Dôležité straty utrpeli aj ďalšie tri tímy, ktoré majú šancu vybojovať si miestenku v play-off.

Prekvapením sezóny je Houston, od ktorého sa prakticky nič neočakávalo, no vďaka výkonom C.J. Strouda figuruje v konferencii AFC na piatom mieste so siedmimi výhrami a piatimi prehrami.

V nedeľu Texans zvládli zápas s Denverom (22:17), no dvojka tohtoročného draftu prišla o hlavný cieľ svojich pasov - nováčika Tanka Della. V novembri mal bilanciu päť touchdownov a 25 zachytených prihrávok pre 369 yardov.

Spojenie Stroud - Dell označili v zámorí za jednu z najlepších nováčikovských kombinácii quarterbacka a wide receivera za ostatné štvrťstoročie, no Dell je dnes na listine zranených hráčov so zlomenou lýtkovou kosťou. 

Pondelňajší zápas medzi Jacksonvillom a Cincinnati nedohral quarterback Trevor Lawrence. Tomu vo štvrtej štvrtine nešťastne šliapol na pravý členok Walker Little, no rozsah zranenia určia až dodatočné vyšetrenia.

Pre Jacksonville by to bola ohromná strata, keďže Lawrence je považovaný za generačný talent a vďaka svojim výkonom na univerzite Clemson bol právom pred dvoma rokmi vybraný ako jednotka draftu NFL.

Quarterback Trevor Lawrence opúšťa trávnik za pomoci tímových lekárov.
Quarterback Trevor Lawrence opúšťa trávnik za pomoci tímových lekárov. (Autor: TASR/AP)

Nevydarený zápas majú za sebou aj New Orleans Saints.

Už po necelých siedmich minútach prehrávali vo svojom Superdome s Detroitom 0:21, no obdivuhodne zabojovali a ešte potrápili Lions. 

Derek Carr sa po interception a dvoch nepresných pasoch skoncentroval a následne našlo správneho adresáta 20 z jeho 22 prihrávok. 

V rozlete ho však zastavil Bruce Irvin, ktorý ho poriadne tvrdým spôsobom zložil na trávnik. Carr neprešiel protokolom na podozrenie pre otras mozgu a musel odstúpiť. Niečo takéto sa mu stalo už tretíkrát v kariére. 

Zranenie Carra a tretie prehra v rade komplikujú Saints vyhliadky na vyraďovaciu časť, do ktorej sa zrejme dostanú len ako prípadný víťaz divízie NFC South. V nej má Atlanta o jednu výhru viac než New Orleans a Tampa Bay.

VIDEO: Bruce Irvin a jeho tvrdý zákrok na Dereka Carra

Pick 6: Tisícka pokorená prvý aj desiaty raz

Buccaneers v 13. kole zdolali doma Carolinu, hoci žiadna jednoznačná záležitosť to rozhodne nebola. Mužom zápasu bol opäť Mike Evans. 

V čase, keď Carolina otočila skóre, zabral elitný wide receiver a hneď prvou 75-yardovou akciou poslal svoj tím do opätovného vedenia. 

V zápase nachytal 162 yardov, vďaka čomu v 10. sezóne po sebe pokoril hranicu tisíc získaných yardov. Pred ním to dokázal len člen Siene slávy Jerry Rice.

"Najdôležitejšie je, že sme vyhrali," povedal Evans.

"Mal som veľa skvelých quarterbackov a ofenzívnych koordinátorov, ktorí mi verili. Cením si to a dúfam, že túto sériu udržím tak dlho, ako dlho bude moja kariéra v NFL pokračovať," doplnil.

Hranicu tisíc zachytených yardov v sezóne pokoril aj Puka Nacua. V zápase s Clevelandom sa zaskvel hneď v úvode, keď doviedol loptu do end zóny.

Nacua sa stal prvým nováčikom, ktorý v drese Los Angeles Rams dosiahol magickú tisícku. Celkovo má na konte 1029 yardov a štyri touchdowny.

Prekonanie nováčikovského rekordu sledovali na SoFi Stadium aj basketbalové legendy Kareem Abdul-Jabbar a LeBron James. 

"Gratulujem Puka k prekonaniu tímového nováčikovského rekordu v získaných yardoch," napísal James na twitteri a pridal päť tlieskajúcich emotikonov.

Najlepší strelec v histórii NBA je veľký fanúšik amerického futbalu a začiatkom sezóny nazval nováčika Rams "Puka Dončič", čím prirovnal jeho kvality k rozohrávačovi Dallasu Mavericks Lukovi Dončičovi.

Toľko z 13. hracieho týždňa, no ten nasledujúci bude nemenej zaujímavý.

Chuťovkami sú zápasy Kansas - Buffalo a Dallas - Philadelphia, ktoré fanúšikovia NFL budú sledovať aj na televíznej stanici Premier Sport 2.

Tabuľka konferencie AFC

Tabuľka Konferencie NFC

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Evans sa pridal k členovi Siene slávy, favorit NFL bol ako šampanské