Americký futbal: Favoritom Super Bowlu New England

Aj tento rok sa len tak zaprášilo za lístkami na najočakávanejšiu športovú akciu v USA.
Aj tento rok sa len tak zaprášilo za lístkami na najočakávanejšiu športovú akciu v USA. (Autor: SITA, AP)
SITA|1. feb 2008 o 14:12

PHOENIX 1. februára (SITA) - Už len preskočenie prekážky v podobe New York Giants delí hráčov klubu amerického futbalu New England Patriots od dokonalosti. Ak klub z Bostonu uspeje v 42. ročníku bojov ...

PHOENIX 1. februára (SITA) - Už len preskočenie prekážky v podobe New York Giants delí hráčov klubu amerického futbalu New England Patriots od dokonalosti. Ak klub z Bostonu uspeje v 42. ročníku bojov o Super Bowl, absolvuje celú sezónu bez prehry - s 19 víťazstvami. Finále o slávnu trofej sa bude hrať v nedeľu v arizonskom Glendale na predmestí Phoenixu. "Táto séria nás až tak nezaujíma. Máme pred sebou oveľa väčší cieľ. Chceme dosiahnuť na trofej, to je najdôležitejšie. Musíme podať v nedeľu najlepší výkon," povedal tréner Patriots Bill Belichick.

New England sa bude spoliehať predovšetkým na svoju ofenzívu, ktorú diriguje najužitočnejší hráč NFL Tom Brady. Skúsený quarterback sa môže stať po Joeovi Montanovi a Terrym Bradshawovi tretím hráčom na tomto poste, ktorý získa Super Bowl štyrikrát. Brady vytvoril vlani rekord ligy v počte prihrávok na touchdown (50) a je držiteľom klubového maxima v dĺžke prihrávok na touchdown (4806 yardov). Priateľ modelky Gisele Bündchenovej bol v minulosti aj bejzbalistom, do MLB ho draftoval Montreal. Brady v tejto sezóne výborne spolupracuje s Randym Mossom, ktorý položil po jeho prihrávkach 23 touchdownov. V play off však posiela častejšie prihrávky Wesovi Welkerovi. "Myslím, že v našom tíme môže každý bodovať," hovorí o sile ofenzívy Welker. "V závere týždňa nás čaká najväčšia výzva. My sme sa na ňu pripravovali šesť mesiacov a čaká nás veľká chvíľa," dodal Brady. Jediným tímom v dejinách NFL, ktorý absolvoval celú sezónu bez prehry, boli Miami Doplhins. V roku 1972 vyhrali "delfíni" sedemnásť duelov.

V základnej časti triumfovali Patriots

Giants v tejto sezóne už mali šancu prerušiť víťaznú sériu Patriots, v závere decembra však prehrali v základnej časti 35:38. Aj napriek prehre si "obri" veria, predchádzajúce duely play off na súperových ihriskách vyhrali, čo im dvíha sebavedomie. Giants budú dôraz klásť najmä na svoju defenzívu. "Bude kľúčová. V play off často rozhoduje obrana," hovorí tréner mužstva z New Yorku Tom Coughlin. V drese Giants sa bude chcieť ukázať najmä quarterback Eli Manning, ktorý po zlej sezóne môže v Super Bowle konečne vyjsť z tieňa svojho slávnejšieho brata Peytona, v minulom ročníku najužitočnejšieho hráča finále a strojcu víťazstva Indianapolisu.

Patriots sú najúspešnejším tímom posledných rokov, doteraz vybojovali cennú trofej trikrát (2001, 2003, 2004). Giants majú šancu na svoj tretí Super Bowl, prvý od roku 1990.

V poradí 42. zápas o Super Bowl sa bude hrať v noci z nedele na pondelok so začiatkom 18 minút po polnoci stredoeurópskeho času na štadióne phoenixskej univerzity v Glendale pred 65-tisíc divákmi, ďalšie stovky miliónov ho budú sledovať pred televíznymi obrazovkami. Signál pôjde do 223 krajín a teritórií celého sveta. Tradičný zápas je najsledovanejšou udalosťou v USA, cena tridsaťsekundovej reklamy na stanici FOX sa vyšplhala na 2,7 milióna dolárov. Domácim tímom budú víťazi Americkej konferencie New England. Samotná trofej je pomenovaná po legendárnom trénerovi Vincovi Lombardim. Každý hráč víťazného tímu dostane odmenu 78-tisíc dolárov, zdolaní finalisti si rozdelia po 40-tisíc dolároch.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Americký futbal: Favoritom Super Bowlu New England