Kľakol si počas hymny, hneval Trumpa. Colin Kaepernick je roky bez klubu

Uprostred Colin Kaepernick.
Uprostred Colin Kaepernick. (Autor: SITA/AP)
Adrián Mečiar|2. nov 2022 o 11:15

Vypočujte si príbeh hráča, o ktorom sa dodnes toľko diskutuje.

BRATISLAVA. Jeho konanie vyvolalo búrlivé reakcie a rozdelilo ľudí na dva tábory. Jedna časť podporovala konanie Colina Kaepernicka a rešpektovala právo na protest. Uznal to v roku 2016 aj dosluhujúci prezident Barrack Obama.

Druhá časť však nešetrila kritikou a žiadala jeho koniec nielen v klube, ale v celej lige. Do tej skupiny zase patril vtedajší nový prezident USA Donald Trump.

Politika vraj nepatrí do športu. S tým tvrdením sa Colin Kaepernick rozhodne nestotožnil. Problém s rasovou diskrimináciou, na ktorý upozorňoval, je podľa jeho vlastných slov väčší než šport.

"Nepreukážem rešpekt hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti. Na uliciach zostávajú mŕtvoly a tí, čo sú za to zodpovední, behajú po slobode. Pre mňa je to dôležitejšie ako futbal, nechcem sa tváriť, že to nevidím," uviedol pred šiestimi rokmi.

Po tej sezóne skončil v klube San Francisco 49ers. A vlastne, aspoň doposiaľ, skončil aj v celej NFL. Od ročníka 2016 nehral súťažný zápas a nepodpísal kontrakt so žiadnym klubom.

Podcast Lexikón športu

Nový podcast portálu Sportnet s názvom Lexikón športu vám postupne odhalí zaujímavosti zo sveta športu, fakty z histórie či príbehy známych športovcov. Nový diel relácie Lexikón športu vychádza pravidelne každú stredu.

V tejto epizóde približujeme príbeh Colina Kaepernicka.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Otvorene sa hovorilo o tom, že dôvodom boli práve protesty a pokľaknutie počas hymny.

V NFL zmenili názor až v roku 2020, po smrti Georgea Floyda. Profiliga po rokoch oznámila, že nebolo správne ignorovať hráčov a nepodporiť pokojné protesty.

Tieto slová prišli štyri roky po tom, ako si Colin Kaepernick prvý raz pokľakol. Ani to však nezmenilo skutočnosť, že v NFL si zatiaľ viac nezahral.

Novú epizódu podcast Lexikón Športu môžete počúvať každú stredu. Sportnet vám prináša aj ďalšie podcasty, Oh My Hockey, SvetMMA alebo Vykroč. Podcasty si môžete vypočuť vo vašej obľúbenej podcastovej aplikácii. Sledujte Sportnet aj na sociálnych sieťach a samozrejme na webe Sportnet.sk.

Podcast si môžete vypočuť na: Spotify Anchor Apple Google

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Kľakol si počas hymny, hneval Trumpa. Colin Kaepernick je roky bez klubu