Rozhodli 85 sekúnd pred koncom. Super Bowl po dráme získali Rams

Hráči Los Angeles Rams sa stali víťazmi Super Bowlu LVI.
Hráči Los Angeles Rams sa stali víťazmi Super Bowlu LVI. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|14. feb 2022 o 04:09 (aktualizované 14. feb 2022 o 08:19)

Kľúčový touchdown dosiahol Cooper Kupp.

Super Bowl LVI

Cincinnati Bengals - Los Angeles Rams 20:23

  • štvrtiny: 3:7, 7:6, 10:3, 0:7
  • získané yardy: 305 - 313
  • pasové yardy 226 - 270
  • behové yardy 79 - 43
  • touchdowny 2 - 3
  • premenené field goaly 2 - 1
  • interceptions 0 - 2
  • sacky 7 - 2

LOS ANGELES. Víťazom v poradí 56. Super Bowlu sa stali hráči Los Angeles Rams. V rozhodujúcom zápase sezóny NFL zdolali Cincinnati Bengals 23:20.

Super Bowl hrali aj v roku 2019, ale vtedy bez toho, aby skórovali čo i len jediný touchdown, nestačili na New England Patriots. V histórii organizácie ide o druhý titul, prvý získali v roku 2000 ešte pod názvom St. Louis Rams.

Zverenci trénera Seana McVaya postúpili do play-off ako štvrtý tím konferencie NFC a vo vyraďovacej časti úspešne zvládli všetky štyri duely. Postupne zdolali Arizonu, Tampu Bay, San Francisco a napokon aj Cincinnati.

Po minuloročnom triumfe Tampy Bay sa Los Angeles Rams stali len druhým tímom v histórii NFL, ktorý ovládol Super Bowl na domácom štadióne.

MVP finálového stretnutia sa stal wide receiver Cooper Kupp. Celkovo zachytil osem prihrávok pre 92 yardov a zaznamenal dva touchdowny.

"Cenu pre najužitočnejšieho hráča si nezaslúžim. Som len vďačný chlapcom, ktorí sú okolo mňa. Tiež trénerom a našim rodinám. Každému, kto nás podporoval na našej ceste," povedal 28-ročný Kupp.

Priebeh zápasu Cincinnati Bengals - Los Angeles Rams

I. štvrtina:

V úvode zápasu neuspeli ofenzívy na oboch stranách. Horšie však na tom boli hráči Bengals, ktorí nepremenili štvrtý down, a tak darovali súperovi dobrú pozíciu na polovici ihriska.

Rams to využili. Niekoľkými presnými pasmi sa priblížili k end zóne a v deviatej minúte po prihrávke Matthewa Stafforda skóroval Odell Beckham Jr. Jeho touchdown potvrdil kicker Matt Gay, a tak bolo skóre 7:0. 

Wide receiver Los Angeles Rams Odell Beckham Jr. zachytáva touchdown.
Wide receiver Los Angeles Rams Odell Beckham Jr. zachytáva touchdown. (Autor: TASR/AP)

Útok Bengals v prvej štvrtine nefungoval najlepšie, ale jeden pas predsa len vyšiel. V závere sa podarila spolupráca niekdajších spoluhráčov z univerzity LSU.

Joe Burrow 46-yardovým pasom našiel Ja'Marra Chasea, ktorý sa skvele presadil cez Jalena Ramseyho a loptu zachytil jednou rukou. Cincinnati bolo 11 yardov od end zóny, ale napokon sa muselo uspokojiť iba s field goalom.

II. štvrtina:

V druhej štvrtine skórovali Rams druhý touchdown. Obrana súpera nechala trestuhodne voľného najlepšieho wide receivera ligy Coopera Kuppa a ten v rohu end zóny zachytil prihrávku od Stafforda.

Následný extra point však Rams nepotvrdili, a tak viedli len 13:3. Aj napriek tomu mali zápas pod kontrolou a priblížili sa k zisku trofeje Vinca Lombardiho.

Hráči Cincinnati však nespanikárili a okamžite predviedli úspešný ofenzívny drive. Plynulo získavali yardy a blysli sa aj veľmi šikovnou a nečakanou akciou.

V momente, keď hráči Rams čakali beh Joea Mixona, domáci running back poslal prihrávku do end zóny, kde skvelé našiel Tee Higginsa - 13:10.

V ďalšom priebehu prvého polčasu už body nepadli, no Rams pre zranenie priši o Beckhama Jr. - autora prvého touchdownu duelu a ťahúňa ofenzívy. 

Zranenie Odella Beckhama Jr. v Super Bowle LVI.
Zranenie Odella Beckhama Jr. v Super Bowle LVI. (Autor: TASR/AP)

III. štvrtina:

Cincinnati predviedlo v konferenčnom finále proti Kansasu City skvelý druhý polčas a aj komentátori ho označili za "tím druhých polčasov". Avšak určite nečakali, že zverenci Zacha Taylora budú ich slová plniť od prvých sekúnd.

Bengals zaznamenali touchdown hneď z prvej akcie po zmene strán. Po dvanástich sekundách. Higgins sa presadil v súboji, zachytil dlhú prihrávku od Burrowa a napokon z toho bol 75-yardový touchdown.

Navyše, hneď v následnej akcii hodil Stafford interception, a tak mali hráči Cincinnati opäť skvelú pozíciu na ihrisku. Ďalší touchdown síce nepridali, ale vďaka spoľahlivému kopu Evana McPhersona sa dostali do vedenia 20:13.

Rams o necelých päť minút odpovedali rovnakým spôsobom. Gay sa nemýlil z hranice 41 yardov, premenil svoj prvý field goal v zápase, a tak išli Rams do poslednej štvrtiny so štvorbodovým mankom

IV. štvrtina:

Štvrtá štvrtina sa na SoFi Stadium zmenila na defenzívnu bitku. Ani jedno z mužstiev si dlho nevedelo vypracovať pozíciu na to, aby zmenilo skóre.

Najmä Rams museli s pribúdajúcim časom riskovať. Vyšiel im krátky štvrtý down na vlastných 30 yardoch a svoju akciu dosiahli až end zóny.

A napokon z toho bol kľúčový moment sezóny. Cooper Kupp sa opäť presadil a jeho touchdown poslal Rams 85 sekúnd pred koncom do vedenia 23:20.

Bengals mali ešte dostatok času na vyrovnanie skóre, ale napokon sa im to nepodarilo. Tridsaťdeväť sekúnd pred koncom nepremenili štvrtý down na jeden yard, čo znamenalo koniec ich šancí na zisk trofeje Vinca Lombardiho.

V poslednej akcii zápasu ukázal svoje kvality jeden z najlepších defenzívnych hráčov NFL Aaron Donald, ktorý prakticky nedovolil Burrowovi odhodiť loptu. "Tak veľmi som to chcel. Snívalo sa mi o tom," povedal Donald.

Samozrejme veľkú radosť mal aj quarterback Matthew Stafford, ktorý ešte pred dvanástimi mesiacmi hral v Detroite, ktorý patrí medzi najslabšie tímy ligy.

"Toto je odmena za tvrdú prácu, za hodiny tréningov. Ďakujem trénerovi Seanovi McVayom. ten nám stále hovoril, 'Hej, Matthew a Coop, choďte tam a dokážte to'. Ukázal nám, čo robiť a ako bojovať. Našiel spôsoby, ako hrať a naordinoval nám neskutočnú taktiku," priznal Stafford.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Rozhodli 85 sekúnd pred koncom. Super Bowl po dráme získali Rams