Maďarsko v elitnej divízii MS? Američan z Miškovca v tom má jasno

Kevin Wehrs (vpravo) v drese maďarskej reprezentácie v zápase na MS elitnej divízie proti Kanade.
Kevin Wehrs (vpravo) v drese maďarskej reprezentácie v zápase na MS elitnej divízie proti Kanade. (Autor: SITA)
Patrik Fotta|29. dec 2020 o 08:15

Hrával v Nórsku, Rumunsku, Rakúsku i Nemecku.

Na obrancu je mimoriadne produktívny. V 23 zápasoch hokejovej Tipos extraligy získal 19 bodov za štyri góly a 15 asistencií. V tabuľke produktivity obrancov je 32-ročný KEVIN WEHRS z Miškovca tretí.

Narodil sa v USA, no od roku 2016 reprezentuje Maďarsko. V minulosti pôsobil aj v Nórsku, Rumunsku, Rakúsku či Nemecku.

Za Maďarsko ste odohrali vyše 50 zápasov. V elitnej divízii majstrovstiev sveta však naposledy Maďari hrali v roku 2016. Kedy by ste sa do nej mohli vrátiť?

Som presvedčený, že Maďarsko má na to, aby hralo v najvyššej divízii. Je tu mnoho talentovaných a kvalitných hráčov. Navyše vidím veľmi dobrú prácu s mládežou. Základ je, že šport má silnú podporu od vlády. Som si istý, že Maďarsko čaká v hokeji svetlá budúcnosť. A som šťastný, že môžem byť toho súčasťou.

V Európe ste pôsobili aj v Rumunsku, kde hokej nemá významné postavenie v porovnaní s inými športmi. Aké máte spomienky na dvojročné pôsobenie v Brašove?

Bola to zaujímavá skúsenosť. Rumunský hokej výrazne napreduje a hrať tam je veľká zábava. Navyše sa mi páčil aj život v meste. Podobne ako v Maďarsku aj tam je úžasná kultúra a skvelé jedlo.

Počas druhej sezóny, ktorú som tam strávil, sme to dotiahli až do finále. Mali sme skvelých fanúšikov, ktorí na štadióne vytvorili vždy vynikajúcu atmosféru.

Vašim spoluhráčom v Brašove bol aj slovenský brankár Patrik Polc. Spomínate si na neho?

Samozrejme. Vychádzali sme spolu veľmi dobre. Pre tím bol veľkou oporou a často vedel súperov deptať vynikajúcimi zákrokmi.

Do Miškovca ste prestúpili vlani z tímu nemeckého druholigistu Landshut. Ako sa vám páči život v Maďarsku?

Miškovec je krásne mesto. V Maďarsku som už niekoľko rokov a stalo sa mojím druhým domovom po Minnesote, odkiaľ pochádzam. V Miškovci som aj s manželkou a obaja sme tu veľmi šťastní.

Pri pohľade na vaše štatistiky by sa mohlo zdať, že ste skôr útočník. Je vám hra v ofenzíve bližšia ako povinnosti v obrane?

V každom tíme, v ktorom som pôsobil, som sa snažil hrať v prvom rade poctivo v obrane a ak to bolo možné, pomáhal som v útoku. Zbierať góly a asistencie je pre mňa vedľajšie. V prvom rade sa snažím pomôcť mužstvu k víťazstvám.

V poslednej dobe sa nám celkom darí. Potrebujeme sa naladiť na víťaznú vlnu a posunúť sa v tabuľke hore. Máme dostatočne kvalitný káder na to, aby sme dokázali vyhrať nad akýmkoľvek súperom.

Ako vám ide maďarčina, o ktorej sa hovorí, že patrí k najnáročnejším jazykom na svete?

Môžem potvrdiť, že je skutočne veľmi ťažká. Zatiaľ som pochytil len úplné základy a najjednoduchšie slovíčka. Samozrejme, spoluhráči ma už stihli naučiť aj niektoré nadávky, ale tie sa snažím používať čo najmenej.

Čo vás na Maďarsku najviac upútalo?

Maďari sú naozaj skvelí kuchári. Vynikajúci je ich guláš a som aj veľký fanúšik paprikášu. Chutia mi aj ich štipľavé klobásy a ďalšie dobroty. Veľmi mi chýbajú vianočné trhy, ktoré sú teraz pre pandémiu obmedzené.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Maďarsko v elitnej divízii MS? Američan z Miškovca v tom má jasno