Nová súťaž pre Vlhovú? FIS chce zaviesť mini olympiádu zimných športov

Petra Vlhová so zlatou medailou zo slalomu na ZOH 2022.
Petra Vlhová so zlatou medailou zo slalomu na ZOH 2022. (Autor: SITA - Branislav Bibel)
Nikola Baďová|31. okt 2022 o 12:00

Súťaž by združovala všetky lyžiarske športy.

BRATISLAVA. Veľké lyžiarske udalosti sa konajú počas troch zo štyroch zimných sezón. Každé štyri roky sú zimné olympijské hry, každé dva roky majstrovstvá sveta. 

Túto sezónu sa lyžiarsky šampionát uskutoční vo francúzskych strediskách Courchevel a Méribel. Slovenská reprezentantka Petra Vlhová má šancu rozšíriť svoju medailovú zbierku.

Na majstrovstvách sveta získala päť individuálnych medailí (1x zlato, 3x striebro, 1x bronz) a tiež má striebro z tímovej súťaže družstiev.

Medzinárodná lyžiarska federácia FIS pripravila novú súťaž, ktorá by zaplnila medzeru medzi dvoma svetovými šampionátmi. 

Prestížna akcia

Vo februári 2024 by sa mali prvýkrát konať hry FIS (FIS Games). Šlo by akúsi mini olympiádu, kde by sa zišli bežci na lyžiach, alpskí lyžiari, skokani na lyžiach a snoubordisti.

Súťaž by sa mala konať každé štyri roky.

„Verím, že FIS Games majú väčší potenciál ako dnešné majstrovstvá sveta z hľadiska financií a záujmu verejnosti. Je to udalosť, ktorá dodá nášmu športu fantastickú vzpruhu a vytvorí viac pozornosti pred olympiádou,“ povedal prezident FIS Johan Eliasch pre SkiActu

Šesťdesiatročný Švéd si uvedomuje, že času na organizáciu tak veľkého podujatia je málo. „Áno, nie je to ďaleko. Nemáme s tým však problém,“ uviedol. 

Znovuzvolený prezident je muž činu a neustále sa snaží o inováciu vo svete lyžovania. Eliasch viackrát vystupoval s návrhom zaviesť majstrovstvá sveta na každoročnej báze po vzore Medzinárodnej biatlonovej únie IBU. To sa mu nepodarilo.

 Niekoľko športovcov poukázalo na to, že by to ešte viac sťažilo už i tak nabitý program. „Myslím, že športovci chcú súťažiť čo najviac a zarobiť si viac peňazí. Je to ich živobytie,“ reagoval. 

Kritika i podpora

Predstavitelia severských disciplín sú z nového formátu FIS Games nadšení. Nórsky bežec na lyžiach Johannes Hösflot Kläbo, ktorý ovládol celkové prvenstvo v minulej sezóne, konceptu verí. 

Naopak, nórsky lyžiar Henrik Kristofferesen tvrdí, že alpskému lyžovaniu sa darí a nepotrebuje ďalšiu medializáciu. Rovnako ako skoky na lyžiach, ktoré sa tešia veľkému záujmu verejnosti.

Obhajca malého krištáľového glóbusu za slalom vidí aj logistický problém s destináciami, kde súťaž usporiadať. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nová súťaž pre Vlhovú? FIS chce zaviesť mini olympiádu zimných športov