Slovan doviedol k najslávnejšiemu víťazstvu. Zomrela legenda belasých

Alexander Horváth.
Alexander Horváth. (Autor: skslovan.com)
Sportnet|2. sep 2022 o 23:50

Alexander Horváth bol kapitán pri triumfe v Pohári víťazov pohárov 1969.

BRATISLAVA. Legendárny futbalový obranca Alexander Horváth zomrel v stredu vo veku nedožitých 84 rokov. Informoval o tom klubový web Slovana Bratislava.

Horváth bol kapitánom tímu pri pamätnom víťazstve nad Barcelonou vo finále Pohára víťazov pohárov 1969 v Bazileji, čo sa dodnes považuje za najväčší úspech v dejinách československého klubového futbalu.

Horváth prišiel do Slovana v roku 1963, keď jeho Dynamo Žilina vypadlo z najvyššej súťaže. V zostave Slovana si vybojoval miesto vedľa Jána Popluhára, neskoršieho futbalistu storočia. Belasý dres si obliekal sedem rokov.

V rokoch 1964 – 1970 nazbieral 26 štartov za československú reprezentáciu, niekoľkokrát bol kapitánom. Zahral si aj na MS 1970 v Mexiku.

Na konci kariéry hrával za belgický RWD Molenbeek, kde neskôr trénoval mladých futbalistov. V Bruseli zostali s manželkou a dvoma synmi žiť ako emigranti.

Na Slovensko sa prvýkrát vrátil až po takmer štvrťstoročí. V máji 2019 nechýbal na oslavách storočnice, ktorá bola spojená s pripomienkou 50. výročia víťazstva v PVP.

"Veľa ľudí o mne hovorí ako o legende. Ja sa za ňu však nepovažujem. Ako hráč som len robil to, čo bolo treba, či už pre ľudí alebo pre klub,“ hovoril vtedy o sebe skromne Alexander Horváth.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Slovan doviedol k najslávnejšiemu víťazstvu. Zomrela legenda belasých