Fyzicky napadol súpera, správanie Boľšunova vyšetruje polícia

Kontroverzný súboj medzi Rusom Alexandrom Boľšunovom a domácim Fínom Jonim Mäkim.
Kontroverzný súboj medzi Rusom Alexandrom Boľšunovom a domácim Fínom Jonim Mäkim. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|25. jan 2021 o 14:40

Rus sa súperovi ospravedlnil.

AKTUALIZOVANÉ 26.1. o 11:20 

HELSINKI. Elitného ruského bežca na lyžiach Alexandra Boľšunova predviedli na výsluch na policajnú stanicu.

Dvadsaťštyriročný líder celkovej klasifikácie Svetového pohára v nedeľňajších pretekoch štafiet dvakrát za sebou fyzicky napadol fínskeho reprezentanta Joniho Mäkiho, ktorý na neho podal trestné oznámenie.

Informáciu priniesla agentúra AFP.

Môže dostať pokutu či skončiť vo väzení 

Domáci lyžiar Mäki pred nájazdom do cieľovej rovinky "zatvoril" Rusa pri bariére a neumožnil mu šprintovať. Jury však usúdila, že si dráhu vybral včas a naopak diskvalifikovala štafetu Ruska I za nešportové správanie. 

Boľšunov sa v hneve ohnal po Fínovi palicou a o chvíľu do neho už v cieli zozadu vo veľkej rýchlosti úmyselne vrazil. Mäki sa tak ocitol na zemi.

"Vypočuli sme účastníkov incidentu a začali vyšetrovanie vo veci fyzického napadnutia," informoval vrchný inšpektor Tuomas Kuure z policajného okrsku v regióne Häme.

Podľa fínskych zákonov hrozí Boľšunovovi v prípade preukázania viny vysoká finančná pokuta, respektíve trest odňatia slobody až na dva roky.

Rus sa ospravedlnil 

Alexander Boľšunov sa v utorok oficiálne ospravedlnil za svoje správanie. 

"V mene Ruskej lyžiarskej asociácie sa Alexander Boľšunov a prezidentka asociácie Jelena Vialbeová ospravedlňujú za reakciu Alexandra ma Joniho Mäkiho počas mužskej štafety na pretekoch Svetového pohára v behu na lyžiach.

Nepriateľstvo nie je súčasťou ducha ruského tímu a veľmi si ceníme konanie fair play. Alexander sa preto ospravedlnil Jonimu Mäkimu a Ruská lyžiarska asociácia tiež poslala oficiálny list s ospravedlnením na adresu Fínskej lyžiarskej asociácie.

Úprimne dúfame, že v pozornosti fanúšikov po celom svete budú opäť už len odhodlanie a tvrdá práca všetkých športovcov, ich výkony ako aj krása bežeckého lyžovania,“ uvádza sa v liste ruskej strany zverejnenom na oficiálnom webe FIS.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Fyzicky napadol súpera, správanie Boľšunova vyšetruje polícia