Mal mu pomôcť poraziť Frooma. Quintana prišiel o svoj tromf

Alejandro Valverde mal pomáhať Nairovi Quintanovi. Movistar má takto problém.
Alejandro Valverde mal pomáhať Nairovi Quintanovi. Movistar má takto problém. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. júl 2017 o 16:41

Hneď v prvej etape skončil na Tour kľúčový pomocník Naira Quintanu.

DUSSELDORF. Predstavte si, že ste dreli, ste vo fantastickej kondícii a vyhrávate. A napriek tomu, keď príde vrchol roka a máte šancu niečo ukázať, tak z toho nič nie je. Ba čo viac, máte po sezóne a lekári vás musia dávať dohromady. Cyklistika má aj veľmi nepríjemnú tvár.

Alejandro Valverde má 37 rokov. Už nie je žiadny mladík. Pritom tento rok kráčal od jedného víťazstva k druhému. A vyhrával najmä prestížne súťaže – Okolo Katalánska, Okolo Baskicka, Liege – Bastogne – Liege, Valónsky šíp a ďalšie.

„Je to moja najlepšia sezóna vôbec. Už teraz môžem skončiť, ísť na dovolenku a aj tak budem spokojný. Mám jedenásť víťazstiev, ani neviem, ktoré z nich ma teší viac,“ hovoril Španiel ešte v apríli.

Movistar musí meniť plány

Na Tour mal dôležitú úlohu. Pomôcť zosadiť z prvej priečky Chrisa Frooma. Nie pre vlastné ambície, ale v tíme Movistaru mal na prvé miesto potlačiť Naira Quintanu. Tour však bude Valverde pozerať už len z televízie.

Nedokončil ani len prvú z 21 etáp. Podľa vyhlásenia tímu sa už tento rok na súťaže nevráti.

V časovke sa na vlhkej ceste pošmykol a pri páde narazil do bariér. Zlomil si jabĺčko a kosť v členku, má narazenú holennú kosť. Z trate ho hneď viezli do nemocnice, kde ho v noci operovali.

„Je to pre nás veľká strata. Je to dosť veľké sklamanie, keď viete, že ste prišli o jedného zo najlepších jazdcov,“ hovoril Quintana novinárom pri tímovom autobuse. Na Tour bol doteraz dva razy druhý. Do tretice by chcel zaútočiť na prvé miesto. No práve Valverde mu mal k tomu pomôcť.

„Bez neho to bude naozaj náročné. Bol súčasťou našich plánov. Musíme bojovať aj bez neho. Verím, že sa zotaví čo najskôr.“

Lídri nabrali stratu

Valverde dopadol asi najhoršie zo všetkých cyklistov. Padali však mnohí. Na zemi skončili desiatky. Každú chvíľu niekto letel do bariér. Ísť päťdesiatkilometrovou rýchlosťou po mokrej ceste už bolo na hrane hazardu.

V rovnakej zákrute ako Valverde spadol aj Ion Izagirre z tímu Bahrain Merida. Podobne ako 37-ročný Španiel aj Izagirre po páde na Tour de France 2017 končí.

Aj preto niektorí jazdci radšej neriskovali a išli radšej pomalšie. Najmä strata niektorých lídrov bola celkom vysoká. Alberto Contador, Luis Meintjes či Esteban Chaves nabrali už celkom veľkú stratu. Za cenu toho, že sa vyhli pádom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Mal mu pomôcť poraziť Frooma. Quintana prišiel o svoj tromf