Na tohtoročnej Tour vyhral už tri etapy. Kittel môže potvrdiť svoju dominanciu

Marcel Kittel.
Marcel Kittel. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|11. júl 2017 o 07:25

Christopher Froome si s najväčšou pravdepodobnosťou udrží žltý dres.

BRATISLAVA. Tvrdé pády či nesplnenie časového limitu. Deviata etapa Tour de France 2017 bola poriadne náročná. Počet cyklistov, ktorí pokračujú v pretekoch, sa preriedil - skončili aj Richie Porte, Arnaud Démare či Juraj Sagan.

Po náročných kopcoch čaká cyklistov v utorok omnoho jednoduchšia etapa s dvomi stúpaniami štvrtej kategórie. Jej víťazom by sa mal stať jeden zo šprintérov.

Najväčším favoritom je Nemec Marcel Kittel, ktorý už na tohtoročnej Tour vyhral tri etapy a jazdí v zelenom drese pre lídra bodovacej súťaže.

Dve stúpania

Desiata etapa sa začína vo francúzskom meste Périgueux o 13:25. Kým sa cyklisti dostanú do cieľa v Bergeracu, absolvujú 178 kilometrov. Na trase ich čakajú dve stúpania štvrtej kategórie.

Vrchol prvého sa nachádza na stom kilometri - pretekári budú stúpať na Côte de Domme (dĺžka 3,3 kilometra, priemerný sklon 3,3 percenta). Vrchol druhého stúpania na Côte du Buisson-de-Cadouin je na 138 kilometri (dĺžka 2,1 kilometra, priemerný sklon 5,6 percenta).

Rýchlostná prémia sa nachádza medzi stúpaniami na 121. kilometri. Príchod cyklistov do cieľa sa očakáva najskôr o 17:15.

"Mestá Périgueux a Bergerac sú od seba vzdialené vzdušnou čiarou len 40 kilometrov, ale organizátori to urobili tak, aby sa išlo na východ, neskôr na juh a až potom cyklisti našli rieku Dordogne a stočili sa na Bergerac," pripomína portál Cyclingnews.

Matthews jazdí ako Sagan

Celkovým lídrom pretekov je pred desiatou etapou obhajca Christopher Froome z tímu Sky. Brit má pred druhým Fabiom Aruom (Astana) z Talianska osemnásťsekundový náskok, tretí Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale) stráca na Frooma 51 sekúnd.

Lídrom bodovacej súťaže je Nemec Marcel Kittel (Quick-Step Floors) s 212 bodmi. Druhý Michael Matthews (Sunweb) z Austrálie stráca 52 bodov, tretí Nemec André Greipel (Lotto Soudal) zaostáva za Kittelom až o 82 bodov.

"Michael je pre Marcela hlavná hrozba, keďže jazdí tak ako Peter Sagan po minulé roky. Austrálčan vyhral rýchlostnú prémiu v 9. etape po prekonaní dvoch stúpaní špeciálnej kategórie hors a nie je vylúčené, že sa opäť pokúsi o únik, aby zredukoval manko na Kittela," tvrdí portál letour.fr.

Mapa desiatej etapy.
Mapa desiatej etapy. (Autor: letour.com)
Profil desiatej etapy.
Profil desiatej etapy. (Autor: letour.com)
Záverečná pasáž.
Záverečná pasáž. (Autor: letour.com)
Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Na tohtoročnej Tour vyhral už tri etapy. Kittel môže potvrdiť svoju dominanciu