NIKÉ FUTSAL EXTRALIGA

Do Varta futsal ligy sa prihlásilo sedem klubov

Matej Kubove Kubove|13. aug 2020 o 09:05

Najvyššia slovenská futsalová súťaž "Varta Futsal Liga" bude mať v sezóne 2020/21 rovnako ako vlani sedem účastníkov. Kluby sa mohli prihlásiť do 12. augusta 2020. Z minulosezónnych mužstiev tak z finančných dôvodov neurobila MIBA Banská Bystrica, na druhej strane nováčikom sa stal Futsal Team Komárno. Súťaž štartuje prvým kolom 25. septembra 2020. Kto sa teda postaví na štartovaciu čiaru Varta Futsal Ligy 2020/2021?

Mimel Lučenec

Víťaz ligy v sezóne 2019/20 bude pomýšľať na majstrovský titul a dúfať, že ho bude môcť vyhrať so všetkými poctami, čo k víťazstvu patrí, keďže posledný ročník ukončil predčasne koronavírus. Tréner Marián Berky bude mať znova k dispozícii kvalitný hráčsky káder, do ktorého pribudli reprezentanti Kyjovský a Smeřička, či brazílsky legionár Petterson Bruno. V kádri zostávajú opory ako Fehérvári, Grcič a Rafael Durval.

MŠK Žilina FUTSAL

Podľa výsledkov uplynulej sezóny pôjde v novej sezóne pravdepodobne o najväčšieho súpera Lučenca v boji o titul. "Šošoni" zrejme naďalej pod vedením Branislava Škorca opäť postavia kvalitné mužstvo zo slovenských futsalistov. Do Plzne už síce odišiel Matúš Ševčík a Slaviu Praha si za svoje nové pôsobisko zvolil Filip Vaktor, ale aj tak by mali byť v tíme kvalitní hráči, hoci sa hovorí o odchode ďalších opôr.

ŠK Makroteam Žilina

Druhý žilinský tím razí cestu zapájania mladých hráčov do svojej zostavy. Napriek tomu mal v sezóne 2019/20 v mužstve najlepšieho strelca Varta Futsal Ligy, ktorým sa stal brazílsky legionár André Luiz. Ten sa v čase ukončenia ročníka postaral o rovných 30 presných zásahov, zlákala ho ale ponuka z Talianska. Spod Dubňa odišli už skôr Jose Wellington aj Marián Hudek. Nechajme sa prekvapiť s akými novinkami Makroteam vstúpi do novej sezóny.

Futsal Team Levice

Juhoslovenský tím naďalej zostáva pokope a môže patriť k príjemným prekvapeniam v súťaži. V kádri neevidujú žiadne odchody, a tak bude ambíciou tímu presadiť sa v play-off, na čo má určite kvality. Levice sú známe svojou prácou s mládežou, naďalej budú určite zapájať ďalších mladých hráčov z vlastných radov do A-mužstva a dopĺňať tak staré-známe skúsenejšie mená na čele s kapitánom Rakicom.

MŠK MAYERSON Nové Zámky

Minulosezónny nováčik obsadil v základnej časti šieste miesto so ziskom dvanástich bodov za štyri výhry. Od úvodu ročníka sa tento klub pohyboval v spodných priečkach tabuľky, no zároveň priniesol aj oživenie súťaže, čo sa týka zapracovania mladých hráčov. Výborne sa šance chopili hlavne Marcel Marík, Boris Druga, Adam Kucharovič či Matej Petík, ktorí sa vyhupli až do reprezentačných výberov. V novej sezóne novozámčania budú chcieť byť ešte nepríjemnejším súperom pre favoritov.

TNF Lions Prievidza

Druhý nováčik z ročníka 2019/20 svoju úvodnú púť medzi elitou ukončil na poslednej priečke, získal deväť bodov. V Prievidzi silno uvažovali o tom, či sa v novej sezóne do Varta futsal ligy prihlásia, našťastie padla pozitívna definitíva. Pre mladých hráčov, ktorých je tiež v Prievidzi veľa, je to tá najlepšia motivácia. Zostáva veriť, že prievidžania nadviažu na pozitíva z predchádzajúcej sezóny a nebudú ľutovať svoje rozhodnutie pokračovať v písaní svojej futsalovej histórie. 

Futsal Team Komárno

Nováčik Varta Futsal ligy v sezóne 2020/21. Komárno malo pôvodne začať ako nový klub v najnižšej súťaži, no situácia sa vyvinula inak a pri nedostatku klubov zaujímajúcich sa o futsal na najvyššej úrovni dostali po splnení všetkých podmienok príležitosť hrať v elitnej kategórii. Bude to výzva pre samotného nováčika, partnerov, mesto, hráčov, ale i fanúšikov. Diváci sa môžu tešiť taktiež na úzku spoluprácu medzi futsalom a volejbalom (VK Spartak UJS Komárno), činovníci oboch klubov kladú veľký dôraz, aby sa fanúšik cítil komfortne na oboch športoch. 



Je na škodu, že aj pred touto sezónou ubudlo z futsalovej scény úspešné družstvo. Zdalo sa, že MIBA Banská Bystrica sa pred vlaňajšou sezónou naštartovala k vysokým cieľom, keď angažovala úspešného trénera Richarda Bača a viacero kvalitných hráčov, vrátane reprezentantov, a nakoniec obsadila tretie miesto. Finančná problematika však počas uplynulých týždňov zasiahla do diania v MIBA-e tak silno, že vo vedení klubu prišlo k rozhodnutiu neprihlásiť sa do aktuálnej súťaže.

Vo vedení SF sa dlhodobo a systematicky komunikuje téma "krízy vo vrcholovom klubovom futsale" a neustále sa hľadajú riešenia, ako podporiť klubový futsal najvyššej úrovne. Aj pred aktuálnou sezónou prišlo vedenie SF s množstvom motivačných riešení pre kluby s cieľom znížiť najmä ich finančnú záťaž spojenú so súťažením na najvyššej úrovni (zníženie štartovného na 1 eur, odpustenie matričných poplatkov, prevzatie všetkých nákladov na činnosť rozhodcov a delegátov do réžie SF).

Dušan Dobšovič (prezident SF): "Je nám ľúto, že opäť musíme konštatovať, že sa našiel klub, ktorý nedokázal naplniť svoje finančné predstavy o rozpočte a do prvej ligy sa neprihlásil. Hoci je to akýsi prirodzený športový jav, je nám to ľúto najmä kvôli tomu množstvu mladých chlapcov, ktorí v Banskej Bystrici s nádejou štartovali svoje futsalové kariéry. Zostáva veriť, že ide o krátkodobú záležitosť a MIBA sa minimálne v juniorských kategóriách v súťažiach objaví. Žiaľ úbytok klubov so záujmom hrať vyššie finančne náročnejšie súťaže je problémom nielen vo futsale, ale aj v ďalších oveľa väčších športoch. Je to žiaľ momentálne celospoločenský problém, vo futsale ešte viac zvýraznený nedostatkom športovej infraštruktúry. My sa na našej úrovni neustále snažíme hľadať riešenia, či už v oblasti finančnej, personálnej, materiálovej, mediálnej, ktoré by klubom ako-tak pomohli v ich činnosti. Aj pred touto sezónou sme prišli s viacerými návrhmi a komunikovali so štvoricou nových či staronových subjektov, ktoré prejavili čo len minimálny záujem o vstup či návrat do vrcholového futsalu. Nakoniec, okrem prípadu Komárna, prevládol ich pocit nedostatočnej pripravenosti na takéto súťaženie a svoje prihlásenie odložili o rok. Zostáva veriť, že svoju prácu a našu podporu pretavia v budúcom roku do rozhodnutia do najvyššej súťaže vstúpiť. Všetkým účastníkom Varta Futsal Ligy 2020/2021 si dovolím popriať pokojnú a úspešnú sezónu, nováčikovi z Komárna naviac veľa trpezlivosti na ich novej ceste. Verím že žiadny vírus nezastaví snaženie našich klubov a ten najlepší sa bude môcť opäť tešiť z majstrovského titulu po dohratí celej sezóny."

Ján Ploštica (člen VV SF, v predchádzajúcich dvoch sezónach poverený riadením Komisie pre riadenie súťaží SF): "Mne osobne je ľúto, že z 12 subjektov, ktoré prejavili záujem, sa nakoniec do ligy prihlásilo len 7. Menovateľ je však rovnaký, financie, či finančná neistota smerom do budúcnosti. Ja osobne dúfam, že sa nájde aj 8. družstvo, ktoré by mohlo byť, po súhlasnom stanovisku ostatných klubov, dodatočne do súťaže zaradené. Verím, že vo vedení SF spravíme všetko pre to, aby sme tento cieľ splnili. Tým, že sa prihlásilo len 7 klubov sa komplikujú aj ďalšie veci, ktoré sme mali nielen smerom k VARTA futsal lige pripravené a postupne sme ich chceli prezentovať.  Ostáva nám len dúfať, že partneri s ktorými rokujeme tento stav pochopia." 




Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: