Správy

U21 – Pred zápasom s Maďarskom všetci zdravotne fit, asistent trénera očakáva ťažký zápas

Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (1.9.2024)
Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (1.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|4. sep 2024 o 14:56
Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (1.9.2024)
Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (1.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – V stredu popoludní naberie reprezentácia do 21 rokov smer Budapešť. Práve v hlavnom meste Maďarska odohrá proti domácej reprezentácii svoj prvý prípravný zápas v sezóne 2024/2025. Výkop stretnutia je naplánovaný na štvrtok o 17.45 h.

Určitú predstavu o základnej zostave už realizačný tím má 

Realizačný tím sokolíkov môže pred stretnutím s Maďarskom tešiť, že oproti pôvodnej nominácii nikto z hráčov na základe zdravotného stavu nevypadol a nič na tom nezmenili ani vyše tri dni spoločnej prípravy v Šamoríne. „Všetci hráči sú zdravotne v poriadku. Prvé dva dni sme trénovali skupinovo, v utorok sme mali dva tréningy a dnes nás čaká ešte jeden tréning. Všetci sa už tešíme na zápas,“ hlási asistent trénera dvadsaťjednotky Tibor Goljan.

Trénerský štáb ešte nemá úplne jasno o základnej jedenástke, ktorá vo štvrtok vybehne na trávnik Štadióna Nándora Hidegkutiho, kde svoje domáce zápasy hrá oddiel MTK Budapešť. „Určitú predstavu už máme, ale stále niektoré posty máme otvorené. O základnej zostave sa rozhodneme až po dnešnom tréningu,“ prezradil Goljan. 

S Maďarskom sa reprezentácia do 21 rokov stretla naposledy 15. júna 2023. Vtedy sokolíci v priateľskom zápase na Štadióne Antona Malatinského v Trnave svojmu súperovi podľahli 0:1. Odvtedy však najmä maďarský tím prešiel viacerými zmenami. Tou najvýraznejšou bola zmena trénera, keď Zoltána Geru v marci tohto roka nahradil Zoltán Szélesi. Zmena na trénerskom poste so sebou priniesla aj určité zmeny pri rozostavení. Dá sa preto z posledného vzájomného merania síl smerom k štvrtkovému zápasu vychádzať?  

Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (1.9.2024)
Asistent trénera Tibor Goljan na tréningu reprezentácie do 21 rokov v Šamoríne (1.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

„Zápas, ktorý sme s nimi hrali, je už za nami. Pri analýze súpera sme vychádzali z posledných zápasov, ktoré Maďari hrali,“ hovorí Goljan. „Je pravda, že zmenili rozostavenie. V defenzíve hrajú na troch stopérov, smerom do ofenzívy hrajú v rozostavení 3-5-2. Maďari majú veľmi dobrý tím, rovnako ako my. Môžeme očakávať v zápase viacero rôznych herných situácií. Jednak, že dokážeme aj my súpera zatlačiť do bloku, rovnako ako aj oni nás. Očakávame z oboch strán veľa prechodov do útoku i do obrany. Čaká nás ťažký zápas.“

V porovnaní s poslednými dvomi súpermi z Azerbajdžanu a Moldavska, s ktorými sa sokolíci stretli v júni v Senci, očakáva Tibor Goljan od Maďarov vyššiu kvalitu a aktivitu. „Proti Azerbajdžanu a Moldavsku sme hrali väčšinu zápasu do ich hlbokého bloku. Od Maďarov očakávame, že budú chcieť byť dominantnejší a byť na lopte.“ 

To by do určitej miery mohla byť pre našich reprezentantov výhoda. O tom, aké je ťažké dobýjať defenzívu súpera stiahnutého v bloku sa sokolíci presvedčili najmä v zápase s Moldavskom, ktorý prehrali 0:1. „Určite to bude lepšie, ak zápas bude z oboch strán otvorenejší. Bude to niečo podobné, ako nás čaká na majstrovstvách Európy, kde nemôžeme čakať, že súperi budú zatiahnutí v bloku. Samozrejme, v závislosti od vývoja zápasu sa môže stať, že aj lepší tím sa v určitej fáze zatiahne do bloku. Na druhej strane tieto zápasy, kde hráme do defenzívneho bloku súpera sú užitočné. Aj nám posledné dva zápasy ukázali, že musíme zlepšiť finalizáciu,“ dodal na záver Goljan

Navrátilec do reprezentácie Jakubko: Dúfam, že sa ukážem v najlepšom svetle

Aktérom vzájomného zápasu slovenskej a maďarskej dvadsaťjednotky spred pätnástich mesiacov bol aj obranca Jakub Jakubko, ktorý v predmetnom zápase v Trnave odohral 66 minút. „Priznám sa, že veľmi si už na ten zápas nespomínam. Bol to však vyrovnaný zápas. Aj keď sme prehrali o jeden gól, mali sme aj my v zápase svoje šance. Verím, že teraz sa nám podarí vyhrať,“ vrátil sa myšlienkami k zápasu hráč FC Košice.

Maďarské reprezentačné družstvo do 21 rokov je stále v hre o postup na budúcoročné Euro na Slovensko. V tabuľke skupiny B je síce momentálne na nepostupovom štvrtom mieste, no so ziskom 10 bodov stráca na druhé miesto, ktoré garantuje účasť minimálne v baráži o postup, „len“ tri body. Zverencov Jaroslava Kentoša tak vo štvrtok v Budapešti rozhodne nečaká žiaden ľahký súper. „Vieme, že sú kompaktní vzadu a po stranách by mohol byť otvorenejší priestor,“ priblížil Jakubko možný recept na súpera.

Jakub Jakubko na tréningu reprezentácie U21 v Šamoríne pred dvojzápasom s Maďarskom a Bieloruskom (4.9.2024)
Jakub Jakubko na tréningu reprezentácie U21 v Šamoríne pred dvojzápasom s Maďarskom a Bieloruskom (4.9.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

20-ročný futbalista sa do reprezentácie do 21 rokov vracia po jedenástich mesiacoch. Naposledy bol s dvadsaťjednotkou na vlaňajšom zraze v októbri, v rámci ktorého odohrali Slováci aj prípravný zápas v Košiciach proti Poľsku. „Som veľmi rád, že mi tréner dal šancu a opäť ma povolal. Dúfam, že sa ukážem v čo najlepšom svetle, aby som sa v tíme udržal čo najdlhšie,“ neskrýval radosť.

Pozvánku do reprezentácie si Jakubko vypýtal aj svojimi výkonmi v drese nikéligistu z Košíc. Do metropoly východu sa vrátil pred začiatkom tejto sezóny po polročnom hosťovaní v druholigovej Petržalke, pričom v ostatnom čase si upevňuje miesto v kádri Košičanov. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že v ostatných štyroch zápasoch svojho klubu v najvyššej futbalovej súťaži nechýbal v základnej zostave ani raz. „Polrok v Petržalke mi veľmi pomohol. Dodal mi sebavedomie a istotu. Myslím si, že momentálne sa mi celkom darí a verím, že v týchto výkonoch budem ďalej pokračovať.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: