Správy

U19 – Tréner Fabuš sa pred 1. fázou kvalifikácie ME nevyhýba pozícii mierneho favorita, jednoduché zápasy však neočakáva

Martin Fabuš na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME (6.10.2024)
Martin Fabuš na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME (6.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)
Jakub Homoľa|7. okt 2024 o 22:13
Martin Fabuš na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME (6.10.2024)
Martin Fabuš na tréningu reprezentácie do 19 rokov v Šamoríne pred 1. fázou kvalifikácie ME (6.10.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: Jakub Homoľa)

ŠAMORÍN (SFZ) – Už len posledné dni ostávajú reprezentácii do 19 rokov do začiatku prvého a azda nie posledného vrcholu sezóny. Súbojom s domácim Luxemburskom odštartuje devätnástka v stredu boje v rámci prvej fázy kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025. Pred odletom do dejiska kvalifikačného turnaja sme sa rozprávali s trénerom reprezentácie do 19 rokov Martinom Fabušom.

Devätnástka sa pred kvalifikačnými bojmi zišla v Šamoríne ešte v piatok, 21-členný káder však bol v kompletnom zložení až v nedeľu popoludní. Ešte v nedeľu doobeda si totiž niektorí z nominovaných hráčov museli plniť svoje klubové povinnosti. Prvých niekoľko tréningových jednotiek preto musela reprezentácia do 19 rokov pracovať s limitovaným počtom hráčov.

„Samozrejme, bolo by lepšie, keby sme boli od začiatku kompletní, ale taká je realita,“ skonštatoval samotný tréner. „Vedeli sme však dopredu, že počet hráčov bude spočiatku nižší a prispôsobili sme sa tomu. Prvé dva dni sme sa zamerali na určité veci v skupinách hráčov, ktorí tu boli. V nedeľu sme už boli vo vyššom počte, a preto o to viac vecí sme mohli na tréningu prejsť. Plnohodnotné tréningy nás však čakajú až v Luxembursku,“ pokračoval Fabuš

Do dejiska kvalifikačného turnaja odletela reprezentácia do 19 rokov v pondelok ráno. Pred prvým zápasom kvalifikácie čakajú v Luxembursku na zverencov Martina Fabuša ešte dve tréningové jednotky. Na aké veci sa v nich chce tréner zamerať? „Niektoré systémové veci sme riešili už v Šamoríne, riešiť ich budeme aj v Luxembursku. Budeme sa snažiť čo najlepšie pripraviť na zápasy a uvidíme, ako sa nám to podarí.“

Realizačný tím reprezentačnej devätnástky nominoval na prvú fázu kvalifikácie 18 hráčov do poľa a troch brankárov. Práve na brankárskom poste však došlo k jednej vynútenej zmene. „Jakub Jokl nám vypadol pre chorobu. Z pohľadu zranení je to s nami však v poriadku. Nejaké malé zranenia tam sú, tie sú však bežné. Verím, že sa na tom nič nezmení a všetci hráči budú zdraví a k dispozícii,“ pokračoval 47-ročný tréner.

Toho môže tešiť, že do kádra sa vracajú dvaja dôležití hráči – Šimon Faško a Rastislav Korba, ktorí zo zdravotných dôvodov vynechali prvú medzištátnu akciu devätnástky v sezóne, septembrový domáci dvojzápas proti Gruzínsku. „Verím, že títo hráči povýšia našu kvalitu. Sú to naši nosní hráči. Ja verím tomu, že sú vo forme a podajú také výkony, ktorými dokážu mužstvo potiahnuť.“

Reprezentácia do 19 rokov bola pri žrebe prvej fázy kvalifikácie zaradená do najlepšieho výkonnostného koša. Z ostatných kvalifikačných košov vzišla trojica súperov, v ktorej okrem domácej reprezentácie Luxemburska figuruje aj výber Lotyšska a Severného Macedónska. Na prvý pohľad sa môže javiť, že žreb bol pre našu reprezentáciu priaznivý. Tréner však upozorňuje, že súperov nemožno podceniť. 

„Určite to nebude jednoduché. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili. Je pravda, že sme mierny favorit, ale naši súperi sú z hľadiska svojej kvality blízko nás. Luxemburčania sú navyše doma a bude to proti nim náročné. Prioritne to však bude o nás a o tom, aký výkon podáme. Pokiaľ podáme náš top výkon, tak máme na to, aby sme tieto družstvá zdolali.“ 

Určitým mementom pre ročník 2006 je aj kvalifikácia európskeho šampionátu do 17 rokov, v ktorej sa pred dvomi rokmi taktiež stretli s Lotyšskom. Napokon z toho bola v danom zápase prehra 0:1. Tréner Martin Fabuš, ktorý v tom čase pri tomto ročníku na reprezentačnej úrovni nebol, sa nechce vracať do minulosti a z tohto vzájomného zápasu Slovenska s Lotyšskom nebude pri príprave na súpera z Pobaltia vychádzať.

„Sú to už dva roky. Viac sa zameriame na analýzu posledných zápasov našich súperov. Nechcel by som sa vracať k tomu, čo bolo pred dvomi rokmi. Je to dlhá doba, hráči sú o dva roky starší a rozhodovať bude aktuálna forma a to, aký výkon podáme teraz,“ dodal na záver Fabuš.

PROGRAM ZÁPASOV

Streda, 9. októbra

18.00 h

Käerjeng (LUX)

Luxembursko 19

Slovensko 19

Sobota, 12. októbra

18.00 h

Dudelange (LUX)

Severné Macedónsko 19

Slovensko 19

Utorok, 15. októbra

18.00 h

Käerjeng (LUX)

Lotyšsko 19

Slovensko 19

NOMINÁCIA NA 1. FÁZU KVALIFIKÁCIE ME

BRANKÁRI: Alex Húdok (AS Trenčín), Michal Kováčik (MŠK Žilina), Marek Petrúfka (FC Petržalka).

OBRANCOVIA: Pavol Kuťka (FK Železiarne Podbrezová), Teodor Staník (MŠK Žilina), Adam Lami (US Lecce), Robert Tománek (ŠK Slovan Bratislava), Samuel Haša (SSV Jahn Regensburg), Marcel Kucman (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Tobiáš Pališčák (MŠK Žilina)

STREDOPOLIARI: Samuel Šarudi (Legia Warszawa), Šimon Faško (FK Železiarne Podbrezová), Samuel Pavlík (MFK Ružomberok), Róbert Petruška (MŠK Žilina), Samuel Dikoš (FC Groningen)

ÚTOČNÍCI: Rastislav Korba (FC Košice), Denis Adamkovič (AS Trenčín), Michal Pekelský (MŠK Žilina), František Kóša (MŠK Žilina), Oliver Kubka (FC Petržalka), Timotej Vavrík (FC Košice)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: