Sokolícky zápisník (I) Toto je „Veľké Malé Euro“

Peter Šurin|13. jún 2017 o 16:00

Uff. Fanúšik Hapalových sokolíkov by povedal, že nás teda parádne podcenili.

Uff. Fanúšik Hapalových sokolíkov by povedal, že nás teda parádne podcenili. Večný optimista by však aj v kurzoch, ktoré nastavila renomovaná britská bookmakerská spoločnosť, našiel kus pozitívna: kto si vsadí na Slovensko, parádne zarobí. Teda, nie toľko, ako keď využil kurz, stanovený pri štarte anglickej ligovej sezóny 2015/16 na majstra Leicester, ale pri 26:1 na víťazstvo sokolíkov na ME 21 v Poľsku by konečný triumf mohol znamenať veľkú radosť.

Spomedzi dvanástich účatsníkov turnaja nás takto nastavený kurz hodil na 11. miesto, za nami je už len outsider a šampionátový nováčik Macedónsko (41:1). “Ďalší dobrý motivačný faktor,“ usmial sa dobre naladený tréner Pavel Hapal, ktorý si zo zábavy vtesnával do hlavy kurzy jednotlivých krajín. To, že za topfavorita považujú boookmakeri Nemecko (11:4), Španielsko (10:3) či Portugalsko (11:2) nemohlo nikoho prekvapiť. No, sme favoritmi. Ostatne, ako vždy,“ lakonicky skonštatoval nemecký obranca Jerem Toljan.

Poliaci rozdebatúvajú, čoho výsledkom je navýšenie ich kurzu o jeden bod (z 13:1 na 12:1). Po oznámený Neapola, že dvojicu svojich hráčov Arkadiusza Milika a Piotra Zieliňského na šampionát neuvoľní (teda rovnaký postoj, aký záujala Hertha pri Ondrejovi Dudovi), sa družina Marcina Dorneho, trénera poľského výberu, zomkla okolo Karola Linettyho, spoluhráča nášho Milana Škriniara zo Sampdorie. Nielen domáci žurnalisti zaznamenali, že šikovný stredopoliar nastúpil v janovskom drese počas sezóny v 42 zápasoch, čo je značná záťaž, ale chalan vyzerá fakt dobre, a to nie je avízo módnym časopisom. Na sústrední v Arlamowe, teda tam, kde máva zrazy úspešné poľské áčko pod vedením Adama Nawalku a teraz sa tam pripravuje aj dvadsaťjednotka, bol hlavným objektom mediálneho záujmu, hoci tunajšie športové stránky riešia aj budúcnosť dvoch hráčov Lechu Poznaň, obrancu Bednareka a útočníka Kownackého, ktorí majú na stole ponuky za, povedzme, nie málo peňazí – prvý zo Southamptonu, druhý práve zo Sampdorie. Tréner Dorny nie je samozrejme šťastný, že tri dni pred dôležitým prvým zápasom so Slovenskom sa v médiách rozoberajú práve takéto témy.

Debatuje sa aj o tom, či európsky šampionát hráčov do 21 rokov možno volať „malé Euro.” UEFA a opakovane aj organizátori argumentujú, že je to veľké podujatie. A žiadajú nielen od médií, aby sa k šampionátu aj tak stavali. “Tu nie je miesto na akékoľvek podcenenie kohokoľvek. Je tu dvanásť najlepších európskych tímov v tejto vekovej kategórie. V každom tíme sú hráči, ktorí už nastúpili, a nie raz, v seniorskej reprezentácii. Majú talent, veľké futbalové danosti,” povedal v článku Gazety Wyborczej domáci brankár Bartolomiej Dragowski, ktorý chytá za Fiorentinu, na margo toho, ako vnímajú samotní aktéri turnaja jeho kredit a úroveň.

Tri dni pred prvým hracím dňom stúpa teplota okolo šampionátu (hoci vonku bolo na jún chladno, v utorok v čase príletu sokolíkov bolo v Lubline iba 17 stupňov). Podľa informácií organizátorov sa spoza hraníc čakajú návaly fanúšikov, Švédi už avizovali, že do Kielcov na ich zápas s Anglickom mieri až tritisíc priaznivcov troch koruniek, na ďalšie dva, s Poľskom a Slovenskom, predali po dvetisíc vstupeniek. “Podporu môžu očakávať aj slovenskí hráči, malo by prísť na každý zápas viac ako tisíc ľudí z krajiny našich južnách susedov,” napísala Gazeta Wyborcza. Organizátori sa tešili, že zväzy Anglicka, Česka, Dánska a Srbska požiadali o navýšenie kvót na vstupenky pre svojich fanúšikov. “Tak aké malé Euro?!“ pýtajú sa s výkričníkom organizátori šampionátu. Výstižnejšie je (nieln podľa nich) pomenovanie „Veľké Malé Euro!“

PETER ŠURIN

 

 

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: