Správy

Škrtel aj Hamšík: "Nič nie je vyhraté. Ideme od zápasu k zápasu"

Viktoria Joríkova|14. okt 2014 o 00:00

BRATISLAVA (SFZ) - Dve opory slovenského mužstva sa tešia z plného bodového zisku, v oblakoch však nelietajú

BRATISLAVA (SFZ) - Dve opory slovenského mužstva sa tešia z plného bodového zisku, v oblakoch však nelietajú

Takto dobre slovenská reprezentácia ešte v samostatnej ére do kvalifikácie nevstúpila. Hoci v kvalifikácii MS 1998 získali zverenci trénera Jankecha takisto deväť bodov, bolo to v zápasoch s výrazne slabšími mužstvami z Faerských ostrovov a Malty. "Je to dôležité víťazstvo pre nás. Máme plný počet, deväť, bodov v skupine, čo sme nečakali a sme na to hrdí a šťastní. Môžeme na tom stavať kvalifikáciu," povedal po zápase v Borisove autor dvoch gólov Marek Hamšík.

Ofenzívny stredopoliar SSC Neapol to v prednej línii nemal jednoduché. "Bielorusi postavili defenzívny systém na troch stopérov, piatich obrancov. Prvý polčas sa tam ľahko neprebíjalo, ale potom tam možno prišla únava, trochu viac to uvoľnili a dokázali sme si vypracovať viac šancí," prezradil Hamšík a dodal, že v závere zápasu práve otvorenie zadných radov bieloruského mužstva vytvorilo potrebný priestor pre nebezpečnejšie akcie Slovákov, strelenie druhého gólu a potvrdenie víťazstva gólom Stanislava Šestáka. 

"Viac sily sme mali na začiatku zápasu ako na konci, ale ukázalo, že sme na konci mali viac síl my, viac chcenia sme mali my, a to bolo dôležité," pokračoval M. Hamšík a vrátil sa k druhému gólu: "Miňova strela bola nečakaná, aj ten odraz. Lopta nebezpečne skákala, našťastie som ju trafil dobre."

"V prvom rade musíme stáť na zemi, lebo nič nie je vyhraté a ani postup nie je istý. Nikto to nečakal, ani my, že tých deväť bodov bude. Musíme si to ceniť a v Macedónsku odohrať podobný zápas ako teraz," dodal na záver jeden zo spoluautorov jesennej radosti Slovákov.

Kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel priznal, že stav v tabuľke C skupiny kvalifikácie EURO 2016 nečakal nikto z tímu: "Je to nadplán. Získať deväť bodov z troch zápasov, keď hráte na Ukrajine, so Španielmi doma a v Bielorusku, je niečo fantastické. Myslel som, že bodov bude menej, ale je ich deväť a sme teraz šťastní." Stopér FC Liverpool mal so svojimi reprezentačnými spoluhráčmi náročný zraz, keď deň po zápase s úradujúcimi majstrami Európy cestoval na ďalší kvalifikačný duel, tentokrát do krajiny, ktorá mala jednu z posledných šancí na uchytenie sa v kvalifikácii. "Zápas bol náročný najmä z toho hľadiska, že sme mali v nohách ťažký zápas so Španielmi plus cestovanie a ešte aj dnes niektorí chalani vrátane mňa sme mali žalúdočné problémy. Potom aj v hlavách, pretože sme vedeli, že Bielorusi si už nemôžu dovoliť nejaké zaváhanie, ale na druhej strane to nebudú chcieť otvoriť a hrať 'hurá systém'. My sme chceli hrať trpezlivo, zo zabezpečenej obrany a snažiť sa využiť nejaké protiútoky. Nakoniec sme využili tri a sme radi, že sme zvíťazili," povedal obranca.

"Už po zápase so Španielmi som povedal, že Marek hral vynikajúco. Dva góly boli takou odmenou pre neho najmä za ten výkon proti Španielom, pretože tam hral vynikajúco, no gól sa mu nepodarilo streliť. Bielorusom dal dva a ukázal, aký dôležitý je pre toto mužstvo," povedal M. Škrtel o Marekovi Hamšíkovi a prezradil aj niečo zo stratégie Slovákov: "Vedeli sme, že keď strelíme gól, tak to budú musieť otvoriť a vznikne tam priestor pre hráčov ako Miňo Stoch, Vlado Weiss, potom Šesták, keď nastúpi, že toto im vyhovuje a vedeli sme, že to bude voda na náš mlyn. Bohužiaľ, sme zasa dostali gól, ale ukázala sa sila kolektívu, dokázali sme odpovedať a strhnúť víťazstvo na našu stranu."

Celý tím však deväť bodov z troch zápasov vníma napriek obrovskej radosti s pokorou. "Ešte stále sme na začiatku. Máme za sebou len tri zápasy, sedem pred sebou. Začali sme výborne, ale stále je pred nami veľa zápasov. Máme svoj cieľ, ideme od zápasu k zápasu a pevne verím, že tento cieľ dosiahneme. V novembri máme ťažký zápas v Macedónsku, na ktorý sa už teraz všetci tešíme a pevne verím, že budeme pokračovať v takýchto výkonoch a výsledkoch ako doteraz," povedal v mixzóne Martin Škrtel.

Spirit, ktorý teraz vychádza z mužstva Jána Kozáka je priam hmatateľný. "Každý to môže vidieť, tie oslavy po strelených góloch alebo v kabíne. Atmosféra v mužstve je výborná. Pre také momenty ako po zápase so Španielmi alebo teraz sa oplatí hrať futbal a to sú spomienky na celý život," povedal kapitán a reagoval na prirovnanie k mužstvu, ktoré reprezentovalo Slovensko na MS 2010 v Juhoafrickej republike: "Väčšina hráčov bola v Afrike a plus sa to doplnilo niektorými novými. Všetko to funguje, chémia v mužstve, atmosféra, dobrá nálada. Dúfam, že nám to vydrží čo najďalej."

Slovákov čaká v novembri už spomínaný kvalifikačný zápas v Macedónsku (Skopje, 15.11. o 20:45), no potom sa ešte raz predstavia domácemu publiku v priateľskom zápase proti Fínsku (Žilina, 18.11. o 18:20).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: