Novinky

Kamenná Poruba okúsi prvýkrát v histórii klubu krajskú súťaž

(Zdroj: autor, Autor: Ľubomír Rendár)
25. jún 2024 o 09:34

Futbalisti OŠK Kamenná Poruba s veľkým prehľadom vyhrali najvyššiu súťaž Oblastného futbalového zväzu Žilina a právom postupujú do krajskej 6. ligy. V čom sa skrývalo čaro úspechu a aké sú vyhliadky pred novou sezónou, nám prezradil jeden z členov výboru Juraj Pekný (53).

Čo bolo kľúčové pre víťazstvo v prvej triede?

Myslím si, že sme mali dostatočnú kvalitu, pred sezónou k nám prišli hráči z obcí, kde futbal skončil (Kunerad, Zbyňov – pozn. autora) a veľa je aj o šťastí. Predošlé sezóny sme tesné zápasy prehrávali, teraz sa to otočilo v náš prospech. Potom príde pohoda, eufória a tím si začne dostatočne veriť, že sme spečatili postup predčasne. O postupe sme začali intenzívnejšie hovoriť po zime, keď tým žila celá dedina a na naše zápasy chodili aj fanúšikovia z okolia.

Ktoré zápasy boli rozhodujúce z pohľadu majstrovských ambícií počas sezóny?

Minulý ročník sme skončili v strede tabuľky, teraz sme majstri. Treba zdôrazniť, že po postupe Bytče spred dvoch rokov a minuloročnom odchode Horného Hričova či Nededze sa kvalita súťaže trochu oslabila, čím prišla šanca pre tímy zo stredu tabuľky. Začali sme dobre, vyhrali aj so šťastím ťažké zápasy a potom to išlo. Ak by som mal byť konkrétny, tak najťažšie to bolo s Bytčicou, Dlhým Poľom a Strážou. Tej sa akosi v závere nedarilo, no s nami oba zápasy odohrali výborne.

Aké sú vaše vyhliadky v krajskej súťaži, keďže postupujete do 6. ligy?

Priznám sa, že sme aj zvažovali či sa prihlásime, ale nebolo by to fér voči skvelej partii chalanov. Mali sme s nimi už aj jedno stretnutie a majú obrovskú chuť bojovať v tejto lige. Pamätám si, že bolo obdobie, keď sme uvažovali aj nad koncom futbalu v Kamennej Porube, no zomkli sme a teraz máme fungujúcu mládež a v kádri mužov 22 hráčov. Samozrejme, narastú nám náklady, je to veľký rozdiel, pretože potrebujeme získať zhruba šesťtisíc eur navyše. Budeme musieť zohnať nových sponzorov, no verím, že v obci vďaka eufórii sa to podarí a podnikateľské subjekty nám pomôžu. Ohľadom cieľov tak chceme byť v strede tabuľky, čo by bolo skvelé. Budeme síce z Rajeckej doliny jediný tím v lige, no tešíme sa na každý zápas, bude to pre nás vždy sviatkom.

Kam radíte tento úspech pre klub, je to zatiaľ vaše maximum?

Budúci rok 2025 oslavujeme 70 rokov futbalu v obci, je to azda ten najkrajší darček, lebo ešte nikdy v histórii sme krajskú súťaž nehrali. Určite je to najväčší úspech a sme veľmi šťastní.

Oslavy po poslednom zápase ligy nemali konca kraja?

Boli skromné oslavy, mali sme posedenie, ohňostroj a potom to celé vypukne počas najbližšieho víkendu, keď organizuje doma Memoriál Milana Šmehyla. Mali sme ponuku už minulý rok a organizačne to je po sezóne náročné, no teraz nás znova oslovil Igor Krško a nemohli sme odmietnuť. Spravíme atrakcie pre deti, bude to obecná akcia a rád by som všetkých pozval na bohatý program plný zábavy.

Komu patrí vaše poďakovanie za podporu počas celej sezóny?

Obci na čele so starostom a zastupiteľstvom, bez nich by sa to nedalo, lebo máme 6 tímov od prípraviek, samozrejme aj ostatným sponzorom.

Oslavy titulu boli v klube dvojnásobné, mládež vám robí veľkú radosť?

Áno, mladší žiaci boli prví, starší žiaci obsadili tretie miesto a dorastenci skončili šiesti. Nám robia radosť všetky tímy mládeže, nosný element všetkého je tréner Jaroslav Hodas, ktorý to celé dáva dokopy. Jemu patrí najväčšia vďaka, lebo je prakticky každý deň na ihrisku.

Po konci sezóny vás funkcionárov nečaká voľno a každý deň budete musieť pripravovať všetko na novú sezónu?

Za tri roky prišlo medzi nás veľa nových chalanov, nie sme na všetko sami a je nás dostatočný počet. Potom sa aj úlohy dobre rozdelia, čo oceňujú hlavne naše manželky, lebo sa vieme venovať aj rodine (smiech). Všetci v klube fungujeme výborne, aj úspech mužov je o vynikajúcej partii na čele s trénerom Martinom Strhárom. Všetkým ďakujeme a tešíme sa na novú sezónu 2024/2025.

Súvisiaci obsah