Aktuality

Tréner Špačiniec: Jar bude ešte veľmi zaujímavá

Emanuel Cuninka|20. jan 2017 o 01:00

Špačince si užívajú zaslúženú druhú priečku v tabuľke VII. SWAN ligy a svoju radosť z hry naplno ukázali aj v halovom turnaji O pohár predsedu ObFZ Trnava, z ktorého odchádzali ako víťazi. Ešte dva roky dozadu Špačince bojovali s nepriaznivou situáciou, kedy obsadili poslednú priečku tabuľky v dôsledku čoho zostúpili do nižšej VIII. ligy. Bola to prvá sezóna s trénerom Petrom Mrvom, ktorý musel v mužstve bojovať s viacerými problémami: „Ja osobne som nikdy netrénoval dedinský futbal, ale keď sme sa prisťahovali do Špačiniec oslovil ma starosta obce, ktorý je zároveň aj predsedom klubu, s ponukou trénovať. Bohužiaľ, nebolo to dobré obdobie, chodili sme na zápasy s ôsmimi, deviatimi hráčmi. Povedal by som, že tu prestal byť medzi mladými záujem o futbal a tí starší hráči, ktorí ťahali k štyridsiatke, nemali veľké ambície niečo dosiahnuť. Snažili sme sa vybojovať si predposledné miesto v tabuľke a predbehnúť Dobrú Vodu, čo sa nám však nepodarilo a museli sme súťaž opustiť,“ spomína na situáciu tréner.

Po neúspešnej sezóne sa v Špačinciach rozhodli chytiť opraty pevne do rúk a vybojovať si miesto v VII. lige späť. „Po sezóne sme sa rozprávali s predsedom klubu, on mi povedal o jeho predstavách, ja som mal tiež nejaké predstavy, ako by to malo fungovať a rozhodli sme sa nejakých hráčov do mužstva dotiahnuť. Získali sme späť troch dorastencov  Jozefa Izakoviča, Pavla  Palšoviča a Martina Hrebenára, ktorí hrávali v Jaslovských Bohuniciach a prejavili záujem hrávať za Špačince. Okrem toho sme dotiahli nejakých starších hráčov, ktorí sa už ťahali k štyridsiatke. Nešlo viac-menej ani o kvalitu ale skôr o kvantitu, ktorá bola potrebná a ja som bol spokojný, pretože nás na zápase bol vždy dostatočný počet. Moje najväčšie výhrady boli však k tréningu, pretože v tej dobe, keď sme vypadávali, som mal na tréningu štyroch, piatich hráčov. V takých prípadoch som nevedel, ako si mám postaviť tréningový plán. Úspech spočíval v tom, že sme si určili pravidlá, ktoré sa aj dodržiavali.“

Napriek úspešnej jesennej časti súťaže zaznamenali Špačince aj pár nevydarených zápasov: „Niektoré zápasy, ktoré boli ľahké sme zbytočne prehrali, alebo sme remizovali. Napríklad to bol zápas v Bohdanovciach alebo v Suchej nad Parnou, kde sme remizovali, s Hrnčiarovcami nad Parnou sme prehrali 4:1. Naproti tomu sme v tých silnejších zápasoch zaváhali len doma s Pavlicami, s ktorými sme prehrali 1:3. Myslím si, že tam sme boli silnejší mančaft, len sa nám odklonila šťastena,“ hodnotí tréner.

Špačince strácajú na Biely Kostol štyri body a určite sa pokúsia v jarnej časti siahnuť na prvé miesto: „My sme si tento cieľ uložili už pred začiatkom sezónny a preto sme sa aj snažili posilniť káder a pritiahli sme hráčov z vyšších líg, ako je Tomáš Sedlák, Tomáš Píš, Tomáš Mrva, Dominik Jánoš, ktorý sa nám hneď na začiatku sezóny zranil. Ôsmu ligu sme vyhrali suverénne, ale je to o niečo slabšia súťaž, siedma liga je rýchlejšia. Ale určite je aj sedmička rozdelená kvalitatívne na dve polovice, prvých šesť mužstiev hrá pomerne dobrý futbal, na ktorý sa dobre pozerá. Navyše ten boj o postup je stále otvorený a ambíciu vyhrať súťaž nemáme len my, ale určite aj Biely Kostol, Pavlice a Kátlovce, ktoré by chceli rovnako bojovať o víťazstvo. Jar bude ešte veľmi zaujímavá.“  Zároveň Mrva priznáva, že spomínané mužstvá pre nich predstavujú v súťaži najväčšiu konkurenciu: „Zápasy, ktoré sme odohrali s týmito mančaftmi boli najvyrovnanejšími.“

Zimnú prípravu Špačince odštartovali 14. januára: „My sme ešte po ukončení jesennej časti chodili aspoň raz do týždňa do haly, ale prípravu sme oficiálne zahájili 14. januára na štadióne. Teraz  mávame tréningy tak, že každý utorok chodíme do Jaslovských Bohuníc na umelú trávu, v stredu trénujeme v hale a v piatok vonku. Máme naplánované aj sústredenie od 2. do 5. februára v Dolnom Kubíne.“  V rámci prípravy absolvovali Špačince už spomínaný halový turnaj O pohár predsedu ObFZ Trnava, ktorého sa však Peter Mrva nemohol zúčastniť: „Bol som dlhodobo odcestovaný v Malajzii a ako sme sa vracali, v Istanbule nás zastihli zlé poveternostné podmienky, kvôli ktorým som sa nedostal na turnaj. Tešil som sa naň, lebo minulý rok sme sa ho zúčastnili ako mužstvo VIII. ligy. Ale turnaj som sledoval na hoteli, lebo chalani mi zápasy nahrávali.“

Špačince by chceli cez zimnú prípravu na mužstve ešte popracovať a stále posilňujú káder: „Z našej súťaže sme nastrieľali najviac gólov, takže čo sa týka ofenzívy je všetko v poriadku, ale chceli by sme popracovať na defenzíve, preto sa snažíme získať do mužstva defenzívnych záložníkov. Zatiaľ posilňujeme dvomi hráčmi, a to Jozefom Žákom z TJ Chvojničan Radošoviec a Filipom Zemkom z Trebatíc. Budeme sa snažiť pribrať ešte ale dvoch hráčov, keby sa nám podarilo zohnať ofenzívneho pravého obrancu, vtedy by bolo mužstvo vyvážené a podľa mojich predstáv,“ priznáva Mrva.

Problém majú s hráčom Kristiánom Bunčekom z Bučian: „Tento hráč je u nás už preregistrovaný a jeho registrácia sa nedá zrušiť. Chceli ju zrušiť Bučany aj my, nakoľko sa nepohodol s našimi hráčmi a bol by som nerád, keby nastávali nejaké zbytočné konflikty v mužstve,“ dodáva Mrva.

Z dôvodu neúčasti trénera Petra Mrvu na halovom turnaji O pohár predsedu ObFZ Trnava nám zhodnotil výkony hráč Tomáš Sedlák.

Turnaj ste vyhrali, čakali ste na začiatku takýto výsledok?

Tréner mi vtedy napísal SMSku, že by bol rád, keby sme hrali v semifinále a ak by sme hrali o pohár. Nakoniec to tak aj všetko šťastlivo dopadlo, že sme hrali finále a aj sme s víťazným pohárom odišli. Samozrejme nám okrem dobrých výkonov prialo aj šťastie.

Ako by si zhodnotil vaše výkony na turnaji?

Bolo vidieť, že chalani dali do toho úplne všetko, hrali naplno a v podstate aj výsledky hovoria za všetko. Hrali sme super, poctivo, každý si odviedol svoju robotu tak ako mal a vydal zo seba možné maximum.

Vo vašej skupine ste vyhrali s Piešťanmi aj Koplotovcami a remizovali s Hornou Krupou. Ako by si zhodnotil Hornú Krupú po kvalitatívnej stránke?

Horná Krupá je kvalitný súper, je to vidieť aj v VI. lige, pretože stále hrajú o špicu. Mnohí hráči, ktorých majú v mužstve, hrávali vyššie súťaže, či v Jaslovských Bohuniciach alebo niekde inde, takže majú veľmi skúsených hráčov, ktorí vedia hrať futbal.

Finálový zápas, ktorý ste odohrali s Bielym Kostolom bol veľmi dramatickým zápasom. Najskôr ste prehrávali, potom sa vám podarilo skóre otočiť. Ako hodnotíš ty tento zápas?

Bol to veľmi ťažký zápas, lebo otočiť z výsledku 1:3 na víťazstvo je veľké šťastie, ale hlavne chalani dali do toho skutočne všetko, čo sa odzrkadlilo na samotnom výsledku. Veľa fanúšikov fandilo Bielemu Kostolu a keď sa nám podarilo skóre otočiť, tlieskala nám celá hala, čo bolo veľmi pekné.

Ako by si zhodnotil jesennú časť sezóny a ako vidíš vaše šance do jarnej časti súťaže?

Každý zápas je iný, raz vyhráš s ťažším súperom, inokedy zase prehráš so slabším súperom. Myslím si, že keby sme niektoré zápasy „neodflákli“, či už s Hrnčiarovcami nad Parnou, so Suchou nad Parnou, Pavlicami doma, tak by sme boli teraz prvý a mali náskok minimálne 5 bodov. My sme mali cieľ hrať o špicu už od začiatku sezóny, preto sme sa aj posilnili hráčmi, ale je tam viacej mužstiev, ktoré chcú tiež hrať o prvé miesto, či je to Biely Kostol, Kátlovce aj Pavlice. Každý mančaft, s ktorým hráme sa chce ukázať, či už doma alebo vonku a nie je to také jednoduché.

Súvisiaci obsah