NESTOR ĽUBOTICKÉHO FUTBALU MÁ 80

Ján Miroľa|15. máj 2024 o 12:10

Súčasťou nedeľňajšieho zápasu 30. kola súťaže Majstrovstvo regiónu 4. liga Východ, medzi TJ Sokol Ľubotice a MŠLK Spartak Medzilaborce (2:2) bola tiež milá udalosť, ktorej svedkami boli prítomní diváci ešte pred úvodným výkopom. Funkcionári domáceho klubu blahoželali k nedávnym 80. narodeninám Karlovi Hricišákovi. Vo futbalových kruhoch nie je toto meno neznámym pojmom. Oslávenec stál pri „znovuzrodení“ tohto kolektívneho športu v obci, rovnako tak pri činnosti Telovýchovnej jednoty Sokol Ľubotice. Nová éra koženej lopty sa začala písať v roku 1992, v čase výstavby nového športového areálu. Ten bol daný do užívania o tri roky neskôr.

Futbalové začiatky čerstvého osemdesiatnika sú spojené so zápasmi na tradičnom pľaci v areáli Pánskej záhrady, kde ako chlapec naháňal loptu spoločne s mnohými rovesníkmi. Po návrate z vysokoškolských štúdií v Žiline sa v Nižnej Šebastovej vytvorila partia mladých zanietencov, ktorí sa prihlásili do organizovaných súťaží. Premiérový zápas pre nich dopadol nad očakávanie dobre, na ihrisku na „Kisikoch“ deklasovali Šalgovík 7:1. Strelecky zažiaril práve Karol Hricišák, keď vsietil päť gólov. Našiel sa tak dôvod na oslavu v Išli, kde sa mládež z troch obcí, Fintíc, Ľubotíc a Nižnej šebastovej, spoločne s vojakmi z letiska, dlhé roky stretávala pri muzike pod holým nebom.

K. Hricišák sa zapísal do dejín „Keľemeša“ aj ako jeho prvý porevolučný starosta a to v rokoch 1991 až 1998. Mal výrazný podiel na osamostatnení sa obce od mesta Prešov. Pre fanúšikov futbalu bol predovšetkým dlhoročným predsedom výboru Sokol Ľubotice, ktorý sa rozhodujúcou mierou pričinil o vybudovanie klubu, o rozvoj jeho štruktúry, o napredovanie mládežníckeho futbalu až do dnešnej podoby. Jeho stopa je prosto nezmazateľne zapísaná v histórii Ľubotíc i tamojšieho športového klubu.

Svoje aktívne pôsobenie vo funkcii predsedu ukončil v roku 2013, za odvedenú prácu a veľké úsilie mu patrí veľká úcta a vďaka.

Karlovi Hricišákovi zaželajme spoločne do ďalších rokov pevné zdravie, rodinnú pohodu a radosť zo života.

 

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: