Zuzulová začala Svetový pohár 14. miestom, vyhrala Mazeová

Slovenka Veronika Zuzulová opäť jazdí preteky Svetového pohára v slalome.
Slovenka Veronika Zuzulová opäť jazdí preteky Svetového pohára v slalome. (Autor: TASR)
TASR|15. nov 2014 o 10:39

Vo fínskom Levi sa začal tohtoročný seriál pretekov Svetového pohára žien v slalome. Slovenka Veronika Zuzulová skončila v druhej desiatke.

LEVI. Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová obsadila v sobotňajšom úvodnom slalome Svetového pohára vo fínskom Levi 14. miesto. Získala tak prvých 18 bodov.

V oboch kolách stratila príliš veľa v strednom úseku, kde naopak žiarila víťazka súťaže Tina Mazeová. "Musela som atakovať od prvých bránok, lebo pretekárky predo mnou išli veľmi rýchlo. Som rada, že to všetko klaplo a dočkala som sa víťazstva. Trať mi vyhovovala, na úvod sezóny skvelý výsledok," povedala Tina Mazeová v prvej reakcii na Eurosporte.

Druhé miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová (+0,34 s), tretia bola Rakúšanka Kathrin Zettelová (+0,52). Slovenka celkovo nabrala manko 2,36 s. Na štarte chýbala pôvodne prihlásená Petra Vlhová, ktorá je chorá.

Stratila už v prvom kole

"Neboli to úplne jednoduché preteky, som rada, že ich mám za sebou. V oboch kolách som urobila nejaké chyby, viem o nich a pokúsim sa ich najbližšie odstrániť. Teraz potrebujem najmä veľa súťažiť, aby som sa po dlhej pauze do toho dostala. Celkovo moje umiestnenie v Levi vzhľadom na dlhú súťažnú prestávku nie je zlé. Samozrejme, chcem ísť vyššie," povedala Velez-Zuzulová z Levi.

Velez-Zuzulovej nevyšla podľa predstáv najmä jej úvodná súťažná jazda novej sezóny. V 1. kole dosiahla napriek najrýchlejšiemu prvému medzičasu až 17. najlepší výkon zo 65-člennej konkurencie, so stratou 1,80 s na vedúcu Mazeovú.

Slovenská slalomárka sa na svah odpichla so štartovým číslom 7 excelentne, v prvom úseku predviedla takmer optimálnu jazdu a jej prvý medzičas bol o 15 stotín rýchlejší, ako predviedla vtedy vedúca Hansdotterová.

Lenže zaskočil ju nájazd do strmej časti, dostala sa mierne mimo stopy, čo znamenalo aj stratu rytmu. Chybičky pokračovali a na druhom medzičase sa náskok zmenil v stratu 56 stotín. Slovenka navyše stratila aj rýchlosť a v plochom výjazde do cieľa jej strata narástla na takmer poldruha sekundy.

Nedarilo sa ani Shiffrinovej

V stredovom previse sklamala aj Mikaela Shiffrinová. Mladá americká šampiónka tiež zvládla prvú časť výborne, lenže potom stratila. A to ešte nebola na svahu Mazeová, ktorá mala číslo 13 a všetkých zaskočila.

Do cieľovej roviny vošla síce ešte s malým odstupom, ale napokon Hansdotterovú predstihla celkovo o 39 stotín.

Druhé kolo bol v podaní Zuzulovej podobné, aj keď už v iných okolnostiach. Na trať išla ako trinásta a na vedúcu pretekárku si po prvom medzičase zvýšila náskok až na 81 stotín.

Lenže následne prejavila v zatvorenom úseku neistotu, dostala sa príliš nízko pod bránku a do tretej pasáže vošla už so stratou 18 stotín a napokon sa zaradila na priebežnú tretiu priečku. Napokon z toho bolo umiestnenie v prvej pätnástke.

Svetový pohár - slalom vo fínskom Levi - 1.+2. kolo:

1. Tina Mazeová (Slovin.) 1:55,15 min, 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,34 s, 3. Kathrin Zettelová (Rak.) +0,52, 4. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) +0,59, 5. Nina Lösethová (Nór.) +1,17, 6. Marie-Michéle Gagnonová (Kan.) +1,36,... 14. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +2,36

Poradie vo Svetovom pohári (po 2 z 35 pretekov):

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 124 bodov, 2. Kathrin Zettelová (Rak.) 110, 3. Tina Mazeová (Slovin.) 109, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 100, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 95, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 82,... 24. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 18

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zuzulová začala Svetový pohár 14. miestom, vyhrala Mazeová