Zlatý koniec kariéry. Cancellara vyhral olympijskú časovku

Fabian Cancellara získal olympijské zlato.
Fabian Cancellara získal olympijské zlato. (Autor: SITA/AP)
SITA|10. aug 2016 o 18:28

Druhý skončil Dumoulin, tretí Froome.

CYKLISTIKA

Časovka mužov (Pontal - Pontal, 54,6 km):

1. Fabian Cancellara (Švaj.) 1:12:15,42 h

2. Tom Dumoulin (Hol.) +47,41 s

3. Christopher Froome (V. Brit.) +1:02,12

4. Jonathan Castroviejo (Šp.) +1:06,08

5. Rohan Dennis (Aus.) +1:10,24

6. Maciej Bodnar (Poľ.) +1:50,47

RIO DE JANEIRO. Olympijským víťazom v časovke mužov sa v brazílskom Riu de Janeiro stal Fabian Cancellara.

Tridsaťpäťročný švajčiarsky fenomén tejto disciplíny suverénne zvíťazil na 54,6 km dlhej trati so štartom aj cieľom v Pontale, pred strieborným Holanďanom Tomom Dumoulinom mal v cieli náskok 47,41 s.

Bronz si v kvalitne obsadených olympijských pretekoch vybojoval víťaz nedávnej Tour de France Brit Christopher Froome s odstupom 1:02,12 min.

Nemecký favorit Tony Martin skončil až dvanásty, za víťazom zaostal o priepastných 3:18,33 min. O jednu priečku ho predstihol Čech Leopold König,

Slovensko rovnako ako medzi ženami v jazde proti chronometru nemalo zastúpenie. Preteky dokončilo 35 cyklistov.

Štvornásobný majster sveta, populárny "Spartacus" Cancellara bol zlatý aj v Pekingu 2008, kde tiež pridal bronz v pretekoch s hromadným štartom.

Hlasy:

/zdroj: cyclingnews/

Fabian Cancellara: "Je to špeciálne, stále nenachádzam slová. Po sklamaní v roku 2012 a ďalších vzostupoch a pádoch bola toto moja posledná šanca niečo dokázať. Vedel som, že to bude veľmi ťažké, bolo veľkou výzvou prekonať Chrisa Frooma, Toma Dumoulina a iných. Bola to otvorená trať so všetkými rôznymi charakteristikami. Nemám slov. Ukončiť kariéru po 16 rokoch s olympijským zlatom nie je zlé."

Chris Froome: "Nemôžem byť sklamaný. Samozrejme, bol by som radšej, keby som mal šancu na zlato, ale odovzdal som zo seba všetko. Fabian bol dnes jasným víťazom, zdolal ma o viac ako minútu. Myslím si, že keby som prehral o päť alebo šesť sekúnd, bol by som sklamaný. Neviem, čo mám ešte povedať, snažil som sa do posledného kola, ale nemal som sily."

Pre Cancellaru to je v Riu veľkolepé ukončenie kariéry, keďže tento rok je pre neho posledný na profesionálnom okruhu.

Jednu z tzv. dlhších časoviek na 54,6 km odjazdili na náročnom okruhu Grumari, známeho zo sobotňajších pretekov s hromadným štartom, pričom každý cyklista ho musel absolvovať dvakrát vrátane náročných stúpaní Grumari (dĺžka 1,3 km, priemerný sklon 9%) a Grota Funda (2,1 km, priemer 6,8%).

Súčasťou trasy neboli tzv. úseky pavé, čiže nepríjemné mačacie hlavy. Na prvom medzičase po 10 km tesne viedol Fabian Cancellara pred Rohanom Dennisom a o 5 sekúnd pred Geraintom Thomasom.

Švajčiar Fabian Cancellara.
Švajčiar Fabian Cancellara. (Autor: SITA/AP)

Na druhom medzičase po 19,7 km nastala zmena - Cancellara klesol na štvrtú priečku, za vedúcim austrálskym špecialistom Dennisom zaostával až o 24 sekúnd.

Na treťom zo štyroch medzičasov (34,6 km) už bol "Spartacus" opäť prvý, a to o vyše 18 sekúnd. Na tretiu priečku sa prebojoval holandský favorit Tom Dumoulin.

Cancellara svoj výkon stupňoval až do cieľa a v ňom mal napokon náskok 47,41 s pred Dumoulinom a vyše minúty nadelil Froomovi.

Víťaznému Švajčiarovi sa na záver jeho posledného roku kariéry ušlo zadosťučinenie za nevydarenú sezónu, v ktorej mu chýbalo víťazstvo na niektorej z veľkých jarných klasík, či čiastkové etapové triumfy na Tour de France.

V sobotňajších pretekoch s hromadným štartom obsadil 34. miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Zlatý koniec kariéry. Cancellara vyhral olympijskú časovku