Koho zaujíma lyžovanie v októbri? Otvorenie alebo nič, reagujú organizátori v Söldene

Lyžiarske stredisko Sölden.
Lyžiarske stredisko Sölden. (Autor: TASR/Keystone via AP)
Matej Hank|2. nov 2023 o 09:20

Rakúšania sú ochotní štart posunúť.

SÖLDEN. Cez víkend sa konal už jubilejný 30. ročník. Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní tradične štartoval v lyžiarskom stredisku Sölden.

Organizátorom to tento rok vyšlo, aspoň v sobotňajších pretekoch obrovského slalomu žien. Čerstvo pocukrovaný ľadovec Rettenbach, na ktorý svietili slnečné lúče, prial aj slovenskej lyžiarke Petre Vlhovej, ktorá si vybojovala tretie miesto.

Nedeľa však bola o niečom inom. Na štart sa dostalo len 47 lyžiarov, s týmto číslom štartoval Slovák Adam Žampa.

Už počas jeho jazdy bolo vidieť, ako stredisko ovládol silný vietor, bránky mu padali do dráhy. Preteky sa museli napokon zrušiť a druhé kolo sa ani nekonalo.

Aj toto prilialo olej do ohňa klimatickej debaty. Aktivisti v tejto oblasti kritizujú skorý štart Svetového pohára, aj to, že sa bagruje mimo povolených zón ľadovca, na Rettenbachu či na ľadovci Theoudel pod známou horou Matterhorn.

Blokáda

Okrem silného vetru mali v nedeľu organizátori problém aj s aktivistami. Traja z organizácie Posledná generácia hodinu pred štartom obrovského slalomu mužov zablokovali jedinú cestu, ktorá vedie k lyžiarskemu stredisku z dediny.

Ako uviedli, Svetový pohár v lyžovaní nie je zločin, ignorovanie klímy áno.

Jednou z protestujúcich priamo v Söldene bola aj 59-ročná učiteľka hry na klavír Alexandra. "Chcela by som sa ospravedlniť všetkým lyžiarom a divákom, ktorých tento protest rozrušil - ale naša budúcnosť sa nám rozplýva pred očami," povedala na mieste.

Organizátori v Söldene však mysleli aj na upozorňovanie na klimatickú krízu, preto naplánovali akciu pod taktovkou organizácie Friday for Future. Tá sa mala uskutočniť medzi 1. a 2. kolom, no pre prerušenie pretekov museli odložiť aj toto.

Otvorenie alebo nič

Aj keď išlo o prvé preteky tejto sezóny, nebol na nich prítomný prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Johan Eliasch.

Do debaty o klimatických zmenách a skorom štarte Svetového pohára sa však zapojil.

"Tiež nechápem, koho zaujímajú lyžiarske preteky v októbri a prečo lyžujeme na ľadovcoch bez snehu. Dúfam, že ÖSV je ochotný posunúť štart späť na neskorší termín," povedal pre ORF.

Narážal na to, že Rakúsky lyžiarsky zväz údajne tlačil na to, aby sa sezóna začala čo najskôr.

"Všetci by sme si mali sadnúť za jeden stôl. Organizačný výbor je toho súčasťou, my, FIS, potom spoločne rozhodneme, aké je najlepšie riešenie," reagovala prezidentka rakúskeho zväzu Roswitha Stadloberová.

Bránky, ktoré sa počas obrovského slalomu v Söldene 2023 takmer zvalili na zjazdovku.
Bránky, ktoré sa počas obrovského slalomu v Söldene 2023 takmer zvalili na zjazdovku. (Autor: TASR/AP)

Otvorenie sezóny si však v Söldene dokážu predstaviť aj o dva či tri týždne neskôr. Čas na rozhodnutie majú kompetentní do konca roka 2023.

Aj keď sú v Söldene otvorení k debate o termíne, nič iné ako otvorenie sezóny si nevedia predstaviť.

"Aj v budúcnosti chceme lyžiarsky festival a chceme mať otvorenie. Určite nebudeme organizovať ôsme preteky v sezóne," doplnil šéf organizačného výboru Jakob Falkner.

Budúcnosť lyžovania

Debaty o klimatických zmenách a športových podujatiach závislých na prírode sa začali vyostrovať. A každým rokom to bude horšie.

Organizátori sa musia pripraviť na to, že zrušenie pretekov pre poveternostné podmienky, bude možno v budúcnosti častý jav. Každé zrušené preteky môžu byť signálom klimatickej krízy, ktorej čelí celá planéta.

"Keď sa organizátori pretekov snažia preložiť podujatie, robia to s vedomím, že nebojujú len s časom a logistikou, ale aj s neúprosným pochodom samotnej zmeny klímy," uviedol kanadský portál BNN.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Koho zaujíma lyžovanie v októbri? Otvorenie alebo nič, reagujú organizátori v Söldene