Vlhovej tréner pred Levi: Ak Petra predvedie svoje lyžovanie, budeme mať krásny deň

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)

Bolo by pekné získať glóbus za slalom, prezradila lyžiarka.

BRATISLAVA, LEVI. Po úspešnom otvorení sezóny v rakúskom stredisku Sölden sa tím Petry Vlhovej presunul na sever Európy. Vo fínskom Levi sú na programe dva slalomové preteky. 

Za polárnym kruhom trénovala slovenská lyžiarka necelé dva týždne. 

„Mali sme sa super. Sme šťastní a pripravení na preteky. Podmienky sú výborné. Keď sme prišli, bolo trochu chladnejšie. Potom sa trochu oteplilo a cez preteky má byť opäť chladnejšie,“ uviedla na tlačovej konferencii. 

Predolympijská forma

Svetový pohár v Levi:

sobota 11. novembra - slalom 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00
nedeľa 12. novembra
- slalom 1. kolo 10:00, 2. kolo 13:00

Oba dni naživo na JOJ Šport

Tretie miesto v obrovskom slalome v úvodných pretekoch celému tímu dodalo sebavedomie. Zvlášť potom, čo Slovenka zápasila s ochorením a pred štartom sezóny trénovala na lyžiach iba tri dni. 

Teraz je situácia odlišná. V slalome patrí Vlhová k favoritkám. 

„Sme v úplne odlišnej štartovacej pozícii. Neskrývame sa, vieme, že Petra je tu jedna z najlepších lyžiarok. Sme sebavedomí, máme za sebou dobrú prípravu. Ak Petra predvedie svoje najlepšie lyžovanie, budeme mať výborný deň. 

Najdôležitejšie je, že sme pripravení. Môžeme povedať, že sme na rovnakej úrovni ako pred dvoma rokmi počas olympijskej sezóny,“ povedal tréner Mauro Pini. 

Slovenská lyžiarka vlani obsadila vo Fínsku dve tretie miesta. Oba preteky vyhrala jej rivalka Mikaela Shiffrinová. 

Drobné zmeny na trati

Vlhová v Levi vyhrala dovedna päťkrát. Je to jej najúspešnejšie stredisko. Od roku 2016 sa do menoslovu víťazov nezapísal nikto mimo dvojice Vlhová – Shiffrinová

Čím to je, že fínske stredisko rodáčke z Liptovského Mikuláša svedčí? 

„Posledné roky dostávam túto otázku, ale neviem na ňu odpovedať. Netuším, prečo to tak je. Som však šťastná, že sa mi tu darí. Ak by som vedela čím to je, zopakovala by som to aj v iných strediskách. Podmienky mi tu sedia a cítim sa tu veľmi dobre,“ priznala. 

Na zjazdovke Black Levi sú oproti minulému roku iba drobné zmeny. 

„Vlny na rovine sú ostrejšie. Všimla som si iba túto zmenu. Strmá časť a pasáž do cieľa sú rovnaké. Každý rok sa mení iba to, ako urobia sneh. Verím však, že trať bude pripravená dobre,“ dodala. 

Dominantná disciplína

Dvadsaťosemročná lyžiarka vlani skončila v hodnotení slalomu ma tretej priečke za Shiffrinovou a Holdenerovou. Vyhrala dva slalomové preteky – Flachau a Soldeu. 

Počas kariéry získala malý glóbus za disciplínu dvakrát (2020 a 2022). 

Tento rok by sa rada vrátila na predné priečky. 

„Slalom je moja dominantná disciplína, ale zatiaľ sme sa o konkrétnych plánoch nebavili. Chcem útočiť čo najvyššie, aj na glóbus. Verím, že sa mi bude dariť. Bolo by pekné získať glóbus aj v slalome,“ prezradila. 

„Petra je teraz v najlepšom období svojej kariéry. Má za sebou veľa skúseností a o lyžovaní vie toho naozaj veľa,“ pritakal Pini. 

Sobia farma

V Levi je tradícia, že víťazka pretekov získa za prvenstvo soba. Celkovo ich má päť. Prvý dostal pomenovanie po otcovi (Igor). Ďalší sa volajú Pepi, Lujza, Michal a Boris. 

Aj tento rok si našla čas a navštívila svoje stádo na neďalekej farme. 

„Vždy, keď sme tu, ideme sa tam pozrieť, je to kúsok od mesta. Je to pekné, príjemné a som rada, že tam mám “svojich” sobov,“ povedala. 

„Uvidíme v sobotu a v nedeľu, či Petra vyberie nejaké nové mená pre sobov,“ podpichol tréner Pini. 

Nad novým menom poriadne nepremýšľala. 

„Moja mamina tam chýba. Možno dostane meno Zuzana,“ priznala. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej tréner pred Levi: Ak Petra predvedie svoje lyžovanie, budeme mať krásny deň