Pini: Všetci čakajú víťazstvo. Petra si musí oddýchnuť a nabrať novú energiu

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|12. mar 2022 o 16:05

Slovenka stiahla náskok na Shiffrinovú.

AARE, BRATISLAVA. Petra Vlhová to zažila v sezóne vôbec prvýkrát. V slalome Svetového pohára v Aare sa nedostala ani pódium.

Skončila štvrtá. Na jej tvári po pretekoch bolo vidieť sklamanie. Zo siedmich predošlých slalomov vyhrala päť. Len dva razy bola druhá za Mikaelou Shiffrinovou.

V Aare na víťaznú Katharinu Liensbergerovú stratila 0,25 sekundy, na druhú Minu Fuerst Holtmannovú 9 stotín sekundy a tretiu Michelle Gisinovú 2 stotiny sekundy.

Američanka Mikaela Shiffrinová obsadila až deviate miesto. O to väčšia škoda je, že slovenská lyžiarka nezískala väčší počet bodov.

V celkovom hodnotení Svetového pohára znížila stratu na Shiffrinovú na 56 bodov. Do konca sezóny ostáva štvoro pretekov v Courcheveli.

Vlhová: Štvrté miesto? Je to oukej

Pred podujatím v Aare strácala Vlhová na Shiffrinovú až 117 bodov. Po víťazstve v obrovskom slalome a štvrtom mieste v slalome získala 150 bodov.

Američanka po tretej priečke v obrovskom slalome a deviatej priečke v slalome vybojovala 89 bodov. So svojím vystúpením vo švédskom stredisku je Vlhová spokojná.

„V slalome to bolo veľmi tesné. Dve stotinky nie sú nič. Súperky však podali výborné výkony a aj štvrté miesto je oukej, mám ďalšie body,“ priznala Slovenka pre JOJ Šport.

Lyžiarky sú zvyknuté na preteky počas dvoch dní. Vo švédskom stredisku to však bolo špecifické. Druhé kolo piatkového obrovského slalomu skončilo až po siedmej večer.

A prvé kolo slalomu začalo v sobotu o 10.30.

Cítila únavu z obrovského slalomu

Vlhová v ňom zašla druhú najrýchlejšiu jazdu.

Na Nemku Lenu Dürrovú strácala osem stotín sekundy. Pred Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou mala náskok tri stotiny sekundy, pred Shiffrinovou 0,17 sekundy.

„Išlo sa mi celkom dobre, aj keď cítim únavu z obrovského slalomu. Som tu a bojujem. Všetko je otvorené, sme tam veľmi natesno,“ reagovala 26-ročná Liptáčka.

Z koncentráciu ju nevyviedlo ani dlhšie čakanie na štarte. Bola stále sústredená.

„Podložka je oveľa lepšia ako v piatok. Je chladnejšie a slnko nesvieti na trať. Podmienky sú dobré, už len musím podať, čo najlepší výkon,“ doplnila.

Vlhová: Trochu mi už došli sily

V druhej jazde išla agresívne a riskantne. V záverečných oblúkoch však bola Vlhová menej dynamická.

„Bojovala som, ale trochu mi už došli sily. Nechala som ich v celej sezóne,“ skonštatovala slovenská lyžiarka.

Mám pozitívne dojmy. Jednoznačné víťazstvo v obrovskom slalome a štvrté miesto v slalome sú výborné výsledky.


Mauro Pini, tréner Petry Vlhovej

V aktuálnej sezóne si už splnila dva veľké ciele. Pred olympiádou si už v predstihu zabezpečila malý glóbus za slalom.

Pod piatimi kruhmi zase získala vytúženú zlatú medailu v slalome. O ďalšie cenné kovy už nebojovala a zamerala sa na obhajobu veľkého glóbusu.

„Snažím sa nevnímať aktuálne poradie. Je to stále otvorené. Chcem podávať len čo najlepšie výkony. Na celkové hodnotenie sa pozriem až po posledných pretekoch,“ priblížila Vlhová.

Pini: Berieme aj štvrté miesto

S vystúpeniami Vlhovej v Aare bol spokojný švajčiarsky tréner Mauro Pini.

„Mám pozitívne dojmy. Jednoznačné víťazstvo v obrovskom slalome a štvrté miesto v slalome sú výborné výsledky,“ uviedol Pini.

Petra Vlhová a tréner Mauro Pini po zisku zlatej medaily v slalome na ZOH 2022 v Pekingu.
Petra Vlhová a tréner Mauro Pini po zisku zlatej medaily v slalome na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Jeho zverenka je v súčasnosti najlepšou slalomárkou na svete. Štartovať v každých pretekoch v pozícii favoritky je podľa Piniho zložité.

„Všetci čakajú len víťazstvo, čo nie je jednoduché. Aj preto berieme štvrté miesto na svahu, ktorý nebol taký ľahký, ako sa zdalo na prvý pohľad. Berieme do úvahy aj kvalitu súperiek,“ vravel Pini.

Posledné štyri preteky sezóny

Na Vlhovú čaká posledný týždeň sezóny. Od stredy do nedele je na programe finále Svetového pohára v Courcheveli. Postupne zjazd, super-G, slalom a obrovský slalom.

„Dám do toho všetko. Vo Francúzsku pôjdem všetky disciplíny. Už dnes letím zo Švédska a v pondelok mám prvý tréning zjazdu v Courcheveli,“ prezradila Vlhová.

Aktuálna sezóna je pre slovenskú lyžiarku náročná fyzicky a ešte viac mentálne. Už po minulotýždňových pretekoch v Lenzerheide priznala, že ide z posledného.

Kvalitné výsledky z Aare ju môžu povzbudiť.

„Petra si musí oddýchnuť a nabrať novú energiu. Urobíme všetko preto, aby to v budúcom týždni vyšlo čo najlepšie,“ skonštatoval Pini.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Pini: Všetci čakajú víťazstvo. Petra si musí oddýchnuť a nabrať novú energiu