Podmienky sa menili hore-dole. Pred jazdou Vlhovej sa viditeľnosť zlepšila

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|26. feb 2023 o 14:55

Slovenka nechala za sebou aj striebornú medailistku z MS.

BRATISLAVA, CRANS MONTANA. Zjazd žien vo švajčiarskom stredisku Crans Montana sa uskutočnil až na druhý pokus.

Organizátorom však opäť robilo starosti počasie. Podobne ako v predchádzajúci deň, časť trate zahalila hmla. Našťastie, viditeľnosť sa zlepšila a riaditeľ pretekov Peter Gerdol dal súťaži zelenú. 

Na štart sa postavila aj slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorej zjazdovka v Crans Montane svedčí. Predtým tu absolvovala jedenásť pretekov Svetového pohára a viaceré tréningy. V stredisku zaznamenala aj kariérne maximum v zjazde – dvakrát štvrté miesto. 

„Je veľká výhoda, že Petra pozná trať. Vie do čoho ide a nie je to nové,“ uviedla bývalá lyžiarka a česká expertka Klára Krížová. 

V úvode strach o pretekárky

Zjazd vo švajčiarskom stredisku je náročný a vyhovuje skôr technickým zjazdárkam.  

„Trať je veľmi úzka a miestami sa prechádza úzkym rukávom. Štartuje sa na rovinke. Na úrovni štartu super-G sa trať zlomí do prudkej pasáže, kde sú točivé technické brány. 

Nasleduje dlhá brána so skokom. Lyžiarky sa presunú do úzkeho rukáva s výjazdom do dlhej roviny. Tam je dôležité, aby správne trafili stopu. Po dlhej rovinke prichádzajú do cieľovej pasáže, ktorá je prudká s presadenými bránami,“ opísala expertka.

Preteky však výrazne ovplyvnili podmienky. Prvá žena na trati Kajsa Lieová Vickhoffová šla od úvodu veľmi opatrne. „Mám o pretekárky strach,“ povedal komentátor Eurosportu. 

„Dievčatá veľa nevidia, nebude to dnes príjemná jazda,“ dodala Krížová. 

Najodvážnejšia Goggiová

Trať sa postupne spomaľovala. Lyžiarky od štartového čísla desať postupne zaostávali. Bronzová zo zjazdu na nedávnych majstrovstvách sveta, Corinne Suterová, strácala už po dvoch medzičasoch sekundu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Podmienky sa menili hore-dole. Pred jazdou Vlhovej sa viditeľnosť zlepšila