Shiffrinová môže dosiahnuť aj 100 víťazstiev, myslí si bývalá skvelá slalomárka

Mikaela Shiffrinová strieka šampanské vo Flachau.
Mikaela Shiffrinová strieka šampanské vo Flachau. (Autor: TASR/AP)
SITA|11. jan 2023 o 15:45

Marlies Raichová bola vzorom Mikaely Shiffrinovej.

FLACHAU. Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová nevyužila v utorňajšom večernom slalome v rakúskom Flachau prvú príležitosť stať sa najúspešnejšou ženou v histórii Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

S 82 víťaznými pretekmi sa zatiaľ delí o rekord s krajankou Lindsey Vonnovou.

Niekdajšia slalomová rekordérka Rakúšanka Marlies Raichová, za slobodná Schieldová, si však myslí, že 27-ročná rodáčka z Vailu v Colorade môže v kariére dosiahnuť aj viac ako 100 triumfov.

"Ak zostane zdravá a motivovaná, môže zaznamenať sto víťazstiev alebo aj viac. Teraz má 82 triumfov, ale stále tvrdo pracuje a zlepšuje sa.

Viem, aké je náročné a koľko energie si vyžaduje byť tak dobrá a tak dlho. Žiadne víťazstvo nie je zadarmo. Mikaela nemyslí na rekordy, lebo to by ju len oslabilo.

Je sústredená, chce len dobre lyžovať a mať z toho dobrý pocit," povedala manželka bývalého rakúskeho lyžiara Benjamina Raicha, ktorá končila kariéru s 35 slalomovými triumfami vo Svetovom pohári.

Bol to historický rekord, no Shiffrinová ho za päť rokov prekonala a teraz jej patrí prvenstvo s 51 víťazstvami v tejto disciplíne.

Marlies Raichová priznala, že Shiffrinová ju zaujala už ako 16-ročná.

"Odkedy som ju videla prvýkrát, mala skvelú techniku. Má veľmi dobrú rovnováhu, je atletická a má cit pre lyže. Väčšinou vie, čo treba urobiť, v tom správnom čase," vyzdvihla svoju nasledovníčku bývalá elitná slalomárka.

Shiffrinová kedysi obdivovala Raichovú, no neskôr si úlohy vymenili: "Mikaela kedysi v rozhovore povedala, že ku mne vzhliada. Teraz ja obdivujem ju za to, čo robí. Som hrdá na to, že najlepšia v histórii sa možno niečo naučila aj odo mňa."

Shiffrinovú v utorok pripravila o 83. triumf Petra Vlhová, ktorá dosiahla prvé víťazstvo v aktuálnej sezóne. Americká hviezda skončila druhá a je naďalej s prehľadom na čele hodnotenia disciplíny i Svetového pohára.

V siedmich slalomoch získala už 605 bodov, o 135 viac ako Švajčiarka Wendy Holdenerová a o 145 viac než Vlhová. V celkovej klasifikácii SP vedie Shiffrinová so ziskom 1195 bodov, druhá Vlhová na ňu stráca 399 bodov.

Mikalea Shiffrinová útočí aj na historický rekord oboch pohlaví v počte víťazných pretekov vo Svetovom pohári, len štyri triumfy jej chýbajú na vyrovnanie zápisu Švéda Ingemara Stenmarka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Shiffrinová môže dosiahnuť aj 100 víťazstiev, myslí si bývalá skvelá slalomárka