Vlhovej rivalka je po mesiacoch späť. Prekonala ťažké ochorenie

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. okt 2022 o 11:40

Nová sezóna štartuje o desať dní.

BRATISLAVA. Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová Behramiová vynechala minulú sezónu deväť pretekov Svetového pohára, z toho päť po pozitívnom teste na covid-19. 

Hlavným dôvodom boli zdravotné problémy. Lekári zistili, že tridsaťjedenročná reprezentantka trpela zápalom pľúc, z čoho pramenili ťažkosti s dýchaním.  

Napriek tomu nazbierala päť pódiových umiestnení, vrátane dvoch víťazstiev a stala sa olympijskou víťazkou v super-G.  

Súperka Petry Vlhovej s chorobou dlho bojovala. Úplne sa zotavila až štyri mesiace po skončení zimnej sezóny.

Švajčiarka investovala veľa času do kondičných tréningov, aby bola odolnejšia a menej náchylná. Viac pozornosti venovala aj odpočinku.

„Menej stresu a menej cestovania. Zmeniť môžem hocičo, ale nie vždy je to ľahké. Nechcela som nájsť iba príčiny môjho ochorenia, ale aj riešenia. Vo Svetovom pohári súťažím už štrnásť rokov. 

V určitom momente pociťujem záťaž, neregenerujem tak rýchlo. Sú veci, ktoré sú pre mňa ľahšie a veci, ktoré sú ťažšie. Rovnako aj pre moju hlavu,“ prezradila na stretnutí so švajčiarskymi médiami

Špecialistka na rýchlostné disciplíny sa vrátila na sneh až po šiestich mesiacoch. Absolvovala sústredenie v Čile s mužským tímom. Spoločnosť jej robil aj fyzioterapeut, ktorý dohliadal, aby sa telo správne regenerovalo. 

„Tréningy ma viac bavia, lepšie sa hýbem a lepšie poznám svoje telo. Cítim sa viac fit, ako keď mi bolo dvadsať. Môže za to aj moje okolie. Či však budem pokračovať o rok, dva alebo štyri? To neviem,“ povedala Behramiová. 

Švajčiarka sa zúčastní na otváracom podujatí v rakúskom Söldene. Minulý rok obsadila druhé miesto za Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Tretia skončila Petra Vlhová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej rivalka je po mesiacoch späť. Prekonala ťažké ochorenie